Decembergewoonte

Decembergewoonte: succesnummers van het jaar analyseren en er je voordeel mee doen. De vrije teugel voor je buikgevoel of gecontroleerd via ratio. Van Epke tot DWDD, van Flow en LINDA en tijdschrift Vorsten tot Humberto Tan. Van Serious Request tot Ollie tot Boer zoekt Vrouw. Succes is nooit toeval, elk succes past in de bedding van een trend. Formuleer die bedding en spring achterop, ook als je slager bent of groenteboer, ook als je auto’s maakt of apps, ook als je een site of een tv-station beheert. Ook als je iets doet met tijdschriften.

Zo, we zijn bij Heel Holland Bakt.

Heel Holland bakte in 2013, zal wel met de crisis te maken hebben, maar hoe dan ook: spring. Net 5 deed dat al, vanaf volgende week de dagelijkse bakshow Bake My Day. En er zal ook wel een baktijdschrift komen, de special Feestelijke Taarten ligt al in de winkel. Het Guinness Book of Records lonkt: de grootste mokkataart van Nederland, de hoogste bruidstaart van Nederland.

De trend is: knus, handmatig, dichtbij. Het florerende tijdschrift Flow heeft dat al een paar jaar in de gaten. Deze maand op de cover: ‘True greatness consists in being great in little things’. En ook Cicero wordt geciteerd: ‘De oorsprong van alle dingen is klein’. Ook passend in de trend: het nieuwe tijdschrift Mollie Makes. Met coverteksten als ‘Rendierschilderijtjes maken’ en ‘Glinsterende pailletten op een ellebooglapje’. In Mollie net zoals in Flow teksten gemaakt van scrabbleletters: de suggestie van thuis, aan tafel, het hele jaar voorpretkerstgevoel.

Ik sta in de kiosk en het ruikt naar zelfgebakken taart, naar aangesneden verse cake. Of de oven even open heeft gestaan. Ook tijdschriften met een veel breder palet, doen aan baksels op de cover.

Tien voorbeelden.

De Plus-special Culinair maakte ‘Taart van citroen schuimgebak’. Ook past Plus een oude coverwet toe: niet een complete taart op de cover, maar een aangesneden taart, werkt uitnodigend. Ook voor de cover van Koken & Genieten werd smakelijk gebakken: pralinetaart. Aangesneden! Trouwens, ook daar op de cover, net zoals bij het blad Jamie: kip. Het vlees-toppunt van dichtbij en thuis. Coverbeeld van het blad Gezond Eten: chocolade bosvruchtencake. Aangesneden! Het blad Cupcake Heaven, de naam zegt het al: een verse cupcake boordevol sneeuwman.

Nog meer covers uit de oven. Margriet More, boordevol taartjes. O ja, ook van oneven getallen krijg je trek: 37 feestpresentjes. Het gerenommeerde Good Food: ;109 new recipes to make Christmas special’, vooral chocoladecake. Cupcake Special: 91 inspirerende recepten. Tijdschrift Foodies: 7 foolproof-recepten, op de cover een groots bakfeest met soesjestaart. La Cucina Italiana: zalig kerstfeest met gebakken sterren, 49 sprankelende gerechten.

Cupcake Heaven Schermafbeelding 2013-12-23 om 10.04.41

Wie Heel Holland Bakt zegt, zegt Boer zoekt Vrouw. Dezelfde bedding. Over succesnummers gesproken, en over de vertaalslag. Op de cover van het (trend-)blad Boer Zoekt Vrouw de tekst: ’50 tinten gras’.

Komt op de stapel grijsgedraaide woordspelingen.