Lekker

Uit een boekrecensie in het blad Mjam/Taart: ‘Bakken is fijn, maar lezen over bakken vind ik soms nog fijner. En dan bedoel ik geen receptenboek, maar een mooie roman. Dit keer een heerlijk boek over drie vrouwen, taarten én een man’. In een ander boekreview: ‘De frambozenbroodjes hebben een geheel eigen charme’ en ‘Rollen, vullen, vouwen, rijzen en nog meer rollen, vullen, vouwen en rijzeMjam Taart covern. Er wordt niets teveel gezegd als hij aangeeft dat de voorbereiding 14 uur duurt’.

Al lang vraag ik me af waarom er geen magazine met de titel ‘Heel Holland Bakt’ wordt gemaakt, maar het antwoord op de vraag blijkt al acht jaar te bestaan: het zes keer per jaar verschijnende, inspiratieve bakmagazine ‘Mjam/Taart’. Uit de inhoud: ‘25x Taarten en ander lekkers’, ‘Snoepfeest makkelijker dan je denkt’, ‘Cupcake-schilderij’, ‘Zwieren en zwaaien met de draaimolentaart’. Slim aan Mjam/Taart is dat het niet louter een receptenblad is. Karin Luiten, auteur van ‘Handboek Oven’, komt royaal aan het woord, over bloesemwater, kardemom en haar strijd tegen ‘pakjes en zakjes’. Menno de Koning (baan opgezegd, baard afgeschoren!), winnaar van Heel Holland Bakt, zegt: ‘Eigenlijk woon ik praktisch in de keuken’. Mjam/Taart-blogger Kirsten: ‘Ik kan dus wel zeggen dat taarten voor mij een werkwoord is geworden’. Bij de ‘ingezonden bakcreaties’ een Boeddha-taart, een bruiloftfruittaart, en: ‘Aan deze taart heb ik 70 uur gewerkt’.

Wanneer wordt een blad over bijvoorbeeld tuinieren interessant? Als je ook bijzondere ‘onhaalbare’ tuinen laat zien, als je je ergens aan kunt laven, als je de verhalen áchter de tuinen zoekt, ook af en toe een buitenlandse garden laat zien, natuurlijk de weinig-onderhoud-veel-effect tuin aanbeveelt en allerlei nieuwe beplanting-ideeën op een rijtje zet. Vervang het woord tuin door taart en je bent er. ‘Alle zegen komen van oven’. Grachtenpandjeskoekjes. Lepelbonbons. Smartflex Rolfondant! Rolroosjespasteltaart. Hortensiataart. Speciaal voor u (en uw partner): De Cake Bake&Love Workshop. Mjam/Taart is meer dan de oven, het blad verlaat de keuken: behoorlijk wat human interest, de aankondiging van de beurs ‘Mjam/Taart Cake&Bake Experience’, natuurlijk mjamtaartexperience.nl, een kalender en een Bakspecial voor kinderen. Oproep: Stuur je cake in, online, voor de ‘Wall of Cake’. Ik bak nooit, maar het is bladenmakersgenieten. Door het hele blad speelse bekopping en elke pagina elk seizoen in een vrolijk lentejasje. Natuurlijk staat boven het voorwoord: ‘Zoet bezig’. Dat zou ik ook niet schrappen. Niet alleen met de taarten zit het goed in Mjam/Taart, de hoofdredactie bakt ook elke twee maanden een lekker mágazine. Kan niet anders zeggen: als tijdschriften taarten zijn, is Mjam/Taart patisserie.

Robs citaten       

‘Zit ik daar voor de fucking vierde keer met mijn pokerface omdat die prijs weer net aan mijn neus voorbijgaat.’ (Frank Lammers, HPDeTijd)

‘Het succes van Gijp verraste iedereen, er zijn intussen 350.000 exemplaren van verkocht. Een week voordat de drukpersen gingen draaien, werd de oplage nog uit voorzorg teruggebracht naar 7000.’ (Voetbal Inside)

‘Van de ene op de andere dag was ik die Nederlandse kunstwereld helemaal zat. Te veel neusringen.’ (Filemon Wesselink, HPDeTijd)

‘De WK-medaille heb ik in de grafkist van mijn vader gelegd en ligt nu 6 meter onder de grond. ‘ (Judoër Dex Elmont, Helden)

‘Een Amerikaanse man, Joseph Paul Stalcup, beweert een zoon te zijn van Prinses Beatrix en Rainier van Monaco. Hij is geboren in 1958. Het toont aan dat er heel wat gekkies rondlopen die maar wat beweren.’ (Marc vd Linden, Weekend)

‘Ik schreeuwen naar de dokter: Wat the fok doe je?! Je maakt mijn kind stuk’. Ellen was in paniek’ (Rapper Negativ, Mama&Family)

‘Ik kijk alleen naar ‘Uitzending gemist’, Ik vind het zonde van mijn tijd om ‘op de bonnefooi’ naar televisie te kijken’ (Barbara van Beukering, oud-hoofdredacteur van Het Parool, Fonk magazine)

 

Robs getal van de week: 133 

In 2014 waren er nog 133 publiekstijdschriften. Van Libelle tot Story tot Linda tot Bonsai Magazine. Open deur: de papiertijden zijn veranderd. Nieuwe tijdschriften blijken vaak geen blijverdjes, bestaande tijdschriften blijven bestaan zolang ze bestaan. In 2010 waren het er nog 165. (Zo, en nu even tellen hoeveel sites er verdwenen zijn).