Rob’s Kiosk: Bruid&Bruidegom

Bruid&BruidegomIk vroeg de redactie van het tijdschrift ‘Bruid&Bruidegom’ om informatie, hun antwoord begon met ‘Dank voor uw aanzoek’. Kijk, dan ben je altijd en eeuwig met de thematiek van je blad bezig. Ik kreeg toegestuurd: het blad ‘Bruid&Bruidegom’ en de specials ‘Bruidegom’, ‘Trouwring Magazine’ en ‘Roka Magazine’ (Mode voor mannen die gaan trouwen). Het blad ‘Bruid&Bruidegom’ verschijnt vier keer per jaar, in vijf landen tegelijk, 260 pagina’s dik. Het blad is al vanaf 1983 een succes (35.000 exemplaren per kwartaal), dus wie ben ik om er wat van te zeggen? Ik! Grote covertekst: ‘728 fantastische bruidslooks’. Een getal is nooit weg, een onzin-getal ook niet. Maar het is precies wat je wilt, als de wittebroodsweken eenmaal gepland zijn: kijken, kijken, kijken, dubben, dubben en toch maar die of toch maar dat, of toch maar niet. Veel voorbeelden, ook aspiratievoorbeelden: luxe, nog luxer, nog nog luxer, een huwelijksplanning zonder het blad Bruid is haast onmogelijk, als het toch gaat gebeuren dan maar all-in. Slim: de mooiste XL-trouwjurken! Slim: 5 inspirerende bruidsreportages. Toch zou ik zeggen: is het niet tevéel lifestyle? Kan er niet wat meer puur emotie in? Je wilt toch graag lezen hoe anderen het hebben ervaren? Het staat er wél, als je alles doorbladert, maar pas in de special Bruidegom vind je de echt opvallende emotie. Wielrenner Niki Terpstra over zijn trouwplannen, waar hij zijn vrouw vroeg en hoe zijn vrijgezellenfeest eruit gaat zien. En natuurlijk: de huwelijksnacht! (Op de cover: ‘Oelala!’) Bestaat die nog? Ja, maar anders. ‘Als een blok geslapen’. ‘We waren kapot’. Maar ook een stukje tekst van twee eeuwen geleden. Marjan: ‘Vanwege ons geloof hebben wij gewacht met seks tot onze huwelijksnacht. Eerlijk gezegd hebben we het feest wel twee uur eerder verlaten… het stelde niet teleur na vijf jaar wachten’. Wie het gelooft mag het zeggen en verder bladeren. Dan kom je al gauw een pagina cijfers tegen, welk blad doet daar niet aan? ‘De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bruidegom is 33,2 jaar. In België: 31,8 jaar’. En: de Nederlandse bruidegom besteedt gemiddeld 786 euro aan zijn trouwpak. (Nou, laat er nou net een mooie trouwpak-advertentie naast staan! En nog een, en nog een).

Een jaloersmakende markt, de bruidsmarkt, voor tijdschriftmakers. Veel materiaal en steeds een nieuwe groep kopers: er trouwen in die vijf landen 600.000 paren per jaar, dat zijn dus 1.2 miljoen mensen.

Voor bijna alle emotie-momenten in je leven zijn er tijdschriften of specials: zwanger worden op een ándere manier, die negen maanden, geboorte, trouwdag, kind uit huis, oma/opa worden, testament maken, verhuizen. (Overlijden?) Hee ‘Bruid’, is er een special over de twéede keer trouwen? Ook zoveel honderdduizend. Hee ‘Bruid’, homohuwelijk? Hee ‘Bruid’, special over vrijgezellenfeesten? Hee ‘Bruid’, etiquette-special, special met de bruidssuite top-100, met de bruidsboeketten top-100, de trouwkaarten top-100, wie is de beste trouw-ambtenaar van het land, de beste boeketmaker-2016, wat is de mooiste jurk van 2016. De trouwlocatie top-100! Allemaal leuk. Ik weet zeker, de redactie van het tijdschrift ‘Bruid&Bruidegom’ gaat mailen: ‘Inderdaad, er is heel erg veel om op een mooie dag ‘ja’ tegen te zeggen’.

Robs citaten

‘Mijn vrouw Aaltje en ik hebben net een tehuis voor autistische kinderen geopend, in Laren. Daar woont een van mijn zoons’ (Jaap van Zweden, Party)
‘Wensballon weer onder vuur’ (Kop boven verhaal over het brandgevaar van wensballonnen, NHD)
‘Wie met Van Gaal werkt, weet: het gaat uiteindelijk om hem, niet om het voetbal en niet om de spelers. Vraag het Kees Jansma, vraag het Hans Jorritsma’ (Nico Dijkshoorn, VI)
‘Dat wordt een lange avond denkt ze, met die kakker. Maar aan het eind van de avond zijn ze verliefd. (Over Renate Verbaan en Winston Gerschtanowitz, Mama&Family)
‘Ik heb maat 40, maar in veel winkels voel ik mij een mammoet die zich in een ieniemienie tankini probeert te hullen’ (Roos Schlikker, Linda)
‘Susanne, destijds zijn maitresse, kreeg als eerste een huis cadeau. En omdat het geld niet op kon, mocht ik er óok een uitzoeken’ (De dochter van Rudi Carrell, Weekend)
‘Diezelfde avond belde Claire, onze oppas. Ze had onze driejarige dochter helemaal blauw en met weggedraaide ogen in bed gevonden’ (Evelyn Struik, Eigen Huis&Tuin, Linda)

Robs getal: 40.000

Het nieuwe voetbalblad Voetbal Inside (Johan Derksen, Wilfred Genee) heeft, naar eigen zeggen, een vliegende start: losse verkoop van het eerste nummer 40.000. Trek er 10.000 van af, dan weten we zeker dat er niet gelogen wordt. Toch mooi.