Rob’s Kiosk: Namasté!

Cover-Ym2Kijk niet te lang naar deze cover van YogaMagazine. Au, au. Maar het klopt allemaal, de benen en armen zijn er niet achteraf in gemonteerd. Raak niet ontmoedigd, yogadocente Skadi van Paasschen (44) is niet doorsnee, ze was vroeger stuntvrouw en turnde in het nationale jeugdteam. Nu is ze yoga-docent, geeft les op o.a. Yoga-tv. We nemen met haar even dé vijf oefeningen voor soepele gewrichten door, kan elke hark aan mee doen. Tara Pose (1): o.a. breng je linkerhiel naar je linkerzitbot, een fijne oefening voor mensen die veel met de computer werken. Prayer Pose (2): o.a. plaats je ellebogen op het spiegelbeeld van je voorhoofd, ‘je hart wordt geopend’. Angel Wings (3): o.a. buig je ellebogen en breng je armen achter op je rug, deze houding geeft je longen en hart ruimte. Saddle Pose (4): ga zitten met je billen op je hielen, leun zo ver mogelijk naar achteren, deze houding stimuleert de maagenergie. Twist (5): o.a. breng je knieën samen naar rechts en leg ze op elkaar neer op de mat, val je lekker snel van in slaap.

Aan de uitspraken in een blad herken je het blad, bij Viva lees je andere teksten dan in Quest of Panorama, vogeltjes zingen zoals ze gebekt zijn. In YogaMagazine: ‘Door YinYoga kan ik beter omgaan met mijn angst om alleen te zijn’. ‘Even geen gesprekken meer, geen prikkels. Alleen het geluid van de wind, de zee, de meeuwen’. ‘Leven in harmonie met je eigen natuur, daar gaat het om’. ‘Nergens zul je de grens vinden tussen lichaam en geest’. Zelfs Johnny de Mol heeft de yoga-terminologie ontdekt: ‘Als ik in het nu ben, gebeuren de mooiste dingen’. En vooruit, ook nog: ‘In sattva doe je niet de kaars, je bént een kaars’.

Natuurlijk veel oefeningen in het vernieuwde jubilerende (10 jaar) YogaMagazine. Sla het blad willekeurig open en je leest de kop: ‘Stem je practice af op je stemming: Lusteloos, gejaagd of relaxed? Zo breng je je energie in balans’. Heel veel uitspraken maar natuurlijk ook emotie, ook behoorlijk dramatische emotie. Iris Roggema (48) verloor haar beide onderbenen als gevolg van kraamvrouwenkoorts, ‘door yoga kreeg ze weer contact met haar lichaam’. Maar over het algemeen regeert (yoga-eigen) Koning Optimisme, bij Iris trouwens ook. De hoofdredactrice zegt optimistisch in haar voorwoord: ‘Je hebt vast gezien dat we een nieuwe lay-out hebben’. Nee! Maar nu u het zegt… Ervaring leert dat lezeressen zoiets vrijwel nóoit zien, heel goed dus dat het nog even expliciet gezegd wordt. YogaMagazine zag er ‘fris-yoga’s’ uit en ziét er ‘fris-yoga’s’ uit. Ik vroeg iets aan de redactie van het magazine, kreeg antwoord met de ondertekening: ‘Vriendelijke groet & Namasté’. Namasté? Gelukkig is er Google. Namasté betekent ‘respect’, een buiging, een hindoeïstisch gebaar in India en andere Aziatische landen. Ik blader door het gerestylde YogaMagazine en denk: Namasté.

Robs citaten

‘Mijn moeder was 34 toen ze stierf. Mijn vader was door verdriet bevangen. Hij kon er niet goed tegen als we om mijn moeder huilden’ (Aaf Brandt Corstius, columniste, Psychologie)
‘Koos Alberts nog lang niet de oude’ (kop boven verhaal in Privé)
‘Opeens wordt die slappe zak van jou verliefd op iemand die hem wél geweldig vindt’ (Roos Vonk, hoogleraar Psychologie over relaties. Maandblad Psychologie)
‘Het tijdschrift is de beste laptop die ooit is uitgevonden. Hij valt nooit uit, heeft geen batterij nodig, je kunt hem meenemen naar het strand en als je er klaar mee bent, gooi je het weg’ (Samir Husni, ‘Mister Magazine’, PrintMatters)
‘Kruisverhoor’ (naam interviewrubriek over seks, Viva)
‘Ik heb een paar ruïnes aangericht. Behalve mijn jazzplaten heb ik nooit iets meegenomen’ (Hugo Camps over zijn scheidingen, Elsevier)
‘Ik weet precies wanneer ik mij verspreek. Ik doe dat bewust, dan zeg ik: deze komt in De Wereld Draait Door’ (Harry Mens, Privé)

Robs getal: 6

Nog even wachten, maar op 21 juni is het zover. Dan verschijnt huis-aan-huis de ZomerPuzzelKrant in een oplage van 6 miljoen. Zés miljoen. Tabloid formaat en, slim, bij elke advertentie een aangepaste puzzel. En, slim: goede antwoorden sms-en.