Rob’s Kiosk: 100% NH?

BB19_100-001.inddVier jaar geleden ging het kriebelen. Zij: bladenmaakster. Hij: vormgever. Allebei: niet blind voor debet/credit, niet te beroerd om dag in dag uit dag en nacht te werken en woonachtig in de provincie Brabant. Wat was er nog niet in Brabant? Een tijdschrift als Brabeau. Noem het een regio-glossy. Op de cover: ‘Het Brabantste tijdschrift’. Op de cover: ‘Als je hart in Brabant ligt’. Op de cover: ‘100% NB’, met knipoog naar het succesvolle 100% NL. En natuurlijk de knipoogrijke naam zelf: Brabeau, Bravo, Beau en de alliteratie BB. Zoals de makers zeggen, ook niet zonder knipoog: Brabeau is de nieuwe katholieke kerk van Brabant. Brabeau is het Brabantgevoel, Brabeau vertolkt wat de mensen bindt: van de varkensfokkerijen tot de Bossche bollen, van de geboorteplaats van de schilder Jan Sluijters (Van Gogh is al geweest) tot kasteel Geldrop bestaat 400 jaar, van BN’er Nance Coolen (‘Nance’) over haar jeugd in Asten tot de mooiste droomtuinen. Veel historisch besef tussen de lekkerste recepten. Brabeau is het dorpscafé, meneer pastoor en het buurthuis met een nietje er door. Het blad zit slim afwisselend in elkaar, op een volstrekt positieve manier. Bovendien ziet het er geweldig uit, je krijgt zin om naar Brabant af te reizen (Overdreven? Ja). Typerend: alleen al op de cover zie ik de positieve woorden: mooi, fijn, leuk, taart, genietmomenten, feest, leuke dingen, gezellig, fijn erop uit, eindeloos. Met de professionele samenvatting: ‘En natuurlijk allemaal in de buurt’.


Zo’n type ‘buurtglossy’ hebben we niet in Noord-Holland. Niet met zo’n breed interessegebied. Wel in de provincie Friesland bijvoorbeeld: het blad ‘Friesland Post’ heeft alles wat Brabeau heeft, maar dan meer zeilen, Elfstedentocht, suikerbrood en Waddenzee (Maar ook, geweldig: ‘De meest gevreesde flitspalen van Friesland’). Motto van Friesland Post: ‘Voor iedereen die van Fryslan houdt’. Precies! Een buurtglossy heeft bestaansrecht als er een kenmerkende ‘buurt’ is, een buurt met dna, met identiteit, misschien is een eigen taal of dialect wel een signaal, een buurt waar je meteen van alles mee associeert. Brabant dus, Friesland dus, maar ook het tijdschrift ‘Zeeland’ bestaat al jaren. ‘TwenteLive’ ook. In de Achterhoek blijkt ‘MijnMagazine’ levensvatbaar. In Groningen is ‘Noorderland’ te koop. Er is een blad over de Betuwe. Ook mooi en succesvol: Drenthe Magazine. Dus een blad over Noord-Holland, 100% NH? Nee, het begrip Noord-Holland is te vaag, te nikserig. Zés bladen over Noord-Holland! Zes bladen over gedeeltes van Noord-Holland. Gedeeltes met een eigen DNA, met veel historie. De Zaanstreek, de plaats Bergen, ’t Gooi, De Streek, Volendam e.o. Waar wachten we op? Op zo’n Brabants echtpaar, niet te beroerd om dag en nacht te werken.

Robs citaten

‘Net zoals het volledig langs me heen gaat, wanneer supporters in het stadion roepen dat er bij mij een piemel in moet’ (Hélène Hendriks, presentatrice FOX-sports in Voetbal Inside)
‘Dit had Heidi beter op het hangertje kunnen laten hangen. Rommelig, met dat blote schoudertje, en dan ook nog eens een bloem op haar schoen. Wél mooie handen’ (Party, over de jurk van Heidi Klum)
‘Hij is mijn liefje, mijn lapje. Maar wanneer vouwde hij mij voor het laatst over de keukentafel?’ (Roos Schlikker over de fase in haar relatie, Linda)
‘Vooraf had ik afgesproken dat ik onder geen beding wakker wilde worden zónder baarmoeder’ (Zwemster Inge Dekker over haar operatie, Helden)
‘De Liesbeth List die we zoeken moet niet alleen kunnen zingen, maar ook nog eens superslank zijn’ (Producent Hans Cornelissen ontkent op zijn manier de geruchten dat Karin Bloemen in de musical de rol van Liesbeth List gaat spelen, Privé)
‘Zoals Maja Suurbier geweldig was voor Wim Suurbier. Die heeft haar honderdduizend keer belazerd, maar ze verzorgt hem nog steeds’ (Erik Dijkstra, Bureau Sport, over voetbalvrouwen, in het blad Santos)

Robs getal: 20.000

Ja zeker, er zijn ook bladen die in oplage stijgen. Linda natuurlijk, en Flow. Maar ook: HPDe Tijd (in éen jaar plus 2000), Ouders van Nu (plus 8000), VTWonen (plus 20.000)