Rob’s Kiosk – Geheim

cover-psychologie-magazineDe kracht van het maandblad Psychologie is: duiding van ervaringen die iedereen heeft, heeft gehad of nog krijgt, of anders wel de ‘problemen’ van je zusje of van je buurvrouw. Het lot van het gewone leven, ‘ieder huis zijn kruis’. En dan mooi gefotografeerd, mooi bekopt en mooi vormgegeven. Mantelzorgstress, wie heeft er niet mee te maken of denkt niet: hoe moet dat straks? Hoe moet dat straks met moeder? Hoe moet dat straks met mijn man die 20 jaar ouder is? Inleiding: ‘Truus, de moeder van Sandra(48), heeft vasculaire dementie en is erg vergeetachtig. Sandra gaat steeds vaker langs omdat ze bang is dat haar moeder het gas open laat staan of ’s nachts door de buurt gaat dwalen. Naar een verzorgingshuis lijkt Sandra verschrikkelijk. Ze vraagt zich af of ze haar moeder niet beter in huis kan nemen’. En: ‘Frans heeft longkanker en zal niet beter worden. Tegen zijn kinderen is hij altijd opgewekt maar zijn vrouw Tonnie (79) die hem verzorgt, krijgt vaak een snauw. Soms fantaseert ze hoe ontspannen het zou zijn om alleen te wonen, maar over die gedachte voelt ze zich zó schuldig dat ze haar snel weer verdringt’. Kortom: hoera, geen saaie deskundige beschouwingen, geen hoogleraren-essay’s maar problemen van alledag die op een gevoelige manier in de nek worden gegrepen.

Dezelfde aanpak bij het onderwerp ‘Een tweede nest’. Tweede leg, zullen anderen zeggen. ‘Je oudste kind wil geholpen worden met huiswerk Frans, terwijl de jongste huilt om een schonen luier’. Interview met Anahi. ‘Anahi (45) is twaalf jaar samen met Johan (59). Zij heeft twee kinderen(18 en 20) uit een vorige relatie, hij ook(27 en 34). Samen hebben ze een zoontje van 3’. Anahi: ‘We hadden allebei al twee gezonde kinderen dus was zo’n liefdesbaby nou nodig? Onze conclusie: ja, we gaan ervoor’. Anita de Roover heeft twee kinderen van twee mannen, dochter Maskia is bijna 12 en zoon Maan is 1. Anita: ‘Ik was vergeten hoe je een luier verwisselt’. Annemiek Krijnen (39), moeder van Ief, zes maanden oud: ‘Voor mijn vriend ging ik weer op zwangerschapscursus, voor hem was het de eerste keer’.

Het hele blad spat van dit soort emoties. Inleiding bij een ander verhaal: ‘Online daten is inmiddels net zo gangbaar als winkelen op internet. Maar hoe trek je de aandacht van jouw ware? Hoe? Trek iets roods aan, hou het kort in je eerste mail, speel niet hard to get, omring je op de snapshot met vrienden. En dan natuurlijk wat iedereen altijd en elke maand wil lezen: de serie Familiegeheim. ‘Ik bleek al mijn hele leven een zus te hebben’. Madelon en haar broer ontdekten dat hun vader al een keer getrouwd was geweest, en nóg een kind had.(..)’De grote zorg was: weet moeder ervan?’(Ja!) Volgende week ligt het januari-nummer al weer in de winkel. ‘Een partner met autisme, ‘de dag is verloren als we van het schema afwijken’. En: ‘Trucs van oplichters. Waarom we er allemaal intrappen’. En: ‘Dit jaar ga je je goede voornemens wél waarmaken’. Alleen daarom al.

Citaten

‘Ik heb mijn huis destijds gekocht voor 1.125.000 gulden. Daarna heb ik er nog 1,5 miljoen euro in geïnvesteerd. Afgelopen juni bracht het landgoed slechts 415.000 euro op’ (Over Imca Marina, Party)|
‘Je moet de zeventig niet passeren, want dan raak je verslaafd en wil je niet meer dood’ (Eduardo Galeano, tijdschrift Dood)
‘In de tv-wereld heb ik bijna geen vrienden. Eén keer in het half jaar ga ik met Beau eten, dat is het wel’ (Martijn Krabbé, tijdschrift Wendy)
‘Dennis Bergkamp, dat is zó EO. Op de bank, bij Ajax, nóoit lulde hij. Ik maakte een strip dat ze gingen checken of hij niet opgezet was’ (Striptekenaar Toon van Driel, VI)
‘Het eros schuift er zelden aan, de baas is impotent, maar een koket-zedige gezelligheid tiert er welig’ (Over het huis van dirigent Willem Mengelberg, De Groene)
‘Mijn intuïtie klopte. Nu moest de volgende stap worden gezet. De preventie-operaties. Die tikkende borsten eraf. En de eierstokken eruit’ (Anna de Beus, 36, drager van het BRCA-1 gen, tijdschrift Jan)