Rob’s Kiosk: Wit

Bruid & BruidegomEn wat doe jij met je jurk, ná de bruiloft? Suzanne: ‘Na de bruiloft heeft mijn jurk op een pop in de slaapkamer gestaan, maar was daardoor wat aan het verstoffen. Zonde! Via internet kwam ik op het idee om hem in te lijsten. Mijn man Koen is meubelmaker. Toen ik op mijn verjaardag thuiskwam, hing in het souterrain ineens mijn bruidsjurk in een prachtige lijst, die Koen zelf had gemaakt’. En hoe sta je op dé dag stil bij degenen die er niet meer zijn, áls je er bij stil wilt staan? Een van de vele suggesties: ‘Creëer een fotomuur met trouwfoto’s van familieleden, van je vader en moeder, van je opa en oma. Zet degenen die er niet meer zijn op een ereplekje’. Of: ‘Vermeld de namen van overleden familieleden in jullie programmaboekje’. Je kunt blijven citeren uit de gerestylde glossy Bruid & Bruidegom. Het superdikke blad staat stampvol nieuwe jurken en nieuwe boeketten en nieuwe locaties en nieuwe schoenen en nieuwe kapsels en nieuwe strikjes en nieuwe pochetten en nieuwe ringen en nieuwe broches en nieuwe oorbellen en nieuwe haarlak en nieuwe nagelvijltjes en nieuwe sluiers en nieuwe diademen en nieuwe en nieuwe en nieuwe. En nieuwe. Alles wat ook maar even bij een bruiloft om de hoek komt kijken, heeft ruimte gekregen. Natuurlijk op de cover een getal: 183 tips voor een perfecte bruiloft! Volgens mij staan er veel meer in. Maar het blad Bruid weet ook: er is geen klassiekere dag dan je trouwdag, dus ook alle klassieke ingrediënten worden niet geschuwd. De ceremoniemeester, de bruidsmeisjes, de fotograaf en ja hoor, zelfs die bestaat nog: de huwelijksnacht. Helemaal 2016: de drie belangrijkste wedding-app’s, o.a. de Alpha Groom, speciaal voor mannen: boordevol handige tips en info over het aanzoek, het vrijgezellenfeest en de huwelijksreis. Helemaal 2016: de Pokemon-Go bruiloft. Helemaal 2016: trouwen in de stijl van Grace Kelly. Trouwen in het buitenland? Zó verzeker je je. Bruid&Bruidegom magazine is een van de tijdschriften waarbij de advertenties niet opvallen, bij vrijwel alle ‘special interest’ bladen is dat zo. Je ziet ook haast geen verschil: advertentiepagina’s vol ringen, jurken, schoenen, trouwlocaties, hotels en reisbestemmingen. O ja, en wat is het meest gevraagde cadeau onder bruidsparen? Het envelopje. Hoeveel? Vijftien bruiden werden ondervraagd, acht gaven aan dat ze 50 euro per daggast redelijk zouden vinden. Maar ook: ’Iedere gast moet dat zelf weten, daarom hebben wij de mogelijkheid geboden om anoniem iets te schenken’. Zelfs de grootste pretbedervers staan achterin het blad op een rij: Te lange periodes waarin niets te doen is/een te strak en te vol programma/hongerige of dorstige gasten/muziek die alleen het bruidspaar leuk vindt/geen plan-B bij slecht weer/te weinig tijd voor de gasten. Einde pretbedervers. O nee, nog éentje: trouwen er geen allochtonen in Nederland? Alles maar dan ook alles is wit in Bruid&Bruidegom.

Citaten

‘Met de uitvaartondernemer en zijn assistent ging ik naar boven, daar lag mijn vader die op 81-jarige leeftijd was overleden. Er moest nog iets geregeld worden, met de koeling. En opeens zei de assistent, terwijl hij mij aankeek: ‘Trouwens, bijzonder genoten van uw laatste cd’. (Youp van ’t Hek, tijdschrift Dood)
‘Het was een cadeau, een prachtig koningsblauw apparaat dat het geluid maakte van een kruimeldief. Ik noemde hem Flipper’ (De 84-jarige Marjan Berk over haar vibrator, Linda)
‘Mijn professor hoorde dat ik de jongste van elf kinderen was. Hij zei: Arm ding, je zult ze allemaal moeten begraven’ (Else-Marie van den Eerenbeemt, Brabeau)
‘In Nederland is de jury eenkoppig, in de persoon van Maarten van Rossem. In Vlaanderen gebruikt men er twée lul-der-behangers voor’ (Herman Brusselmans over ‘De Slimste Mens’, Helden)
‘Een glimlach wordt nog wel gewaardeerd, maar als ik te direct ben krimpen ballen spontaan tot krenten’ (Marith Iedema over mannen versieren, Revu)