Rob’s Kiosk: Viva

BLDNDKTR Rob van Vuure VIVAAls je iets over het blad Viva wilt zeggen, pak je gewoon een willekeurig nummer. De Viva van een week geleden, van drie weken geleden, van een jaar geleden. Per se de meest actueel is niet noodzakelijk, elke week same song. Vive la vie, lekkere mode, veel uitgaan en veel seks en relatie. Op een en dezelfde cover van een willekeurig nummer: ‘Hete mannenbingo, plus 22 andere spelletjes’. ‘Dus dit doet drank met je… dág libido!’ ‘Aan Viva verteld: ‘De man van mijn zus versierde me’. Ik blader verder. Kop: ’76 % van de Nederlandse singles zegt dat het niet uitmaakt wie het eerste berichtje stuurt na een date’. Actrice Hanna Hoekstra over ‘verkering’ en liefde. Kop in de modeproductie: ‘Het is tijd voor meer seks en glamour in Nederland’. Aha, ook voor meer glamour. Een grote reportage over wat er tijdens het Kerstdiner gebeurde, tweelingzus roept tegen tweelingzus: ’Jouw man zit al jaren achter mij aan’. Groot interview met Dave Roelvink, dé Dave: ‘Vrouwenverslinder? Nou, ik ben niet heilig’. In dezelfde Viva gaan we ook nog op setbezoek bij de opnames van een pornofilm, o nee: pornafilm, Viva is een vrouwenblad. Het verschil is: iets meer strelen, maar op den duur hetzelfde liedje. Even verderop belanden we in Viva’s Hete-Doe-Boek: voorspel, het leukste spelletje ooit en ‘Hints voor hem, lol voor jou’. Halverwege het Doe-Boek: ‘Drank opent de maag, de lakens én je hart’. Of in andere volgorde.

Natuurlijk zie je in elke Viva ook veel mode en make-up en lekker eten en uitgaan, overal in een sfeer van zwoeligheid, sprankelsprankel en zo ben ik op m’n best. Ik was zelf ooit hoofdredacteur van Viva dus ik ken de formule. En inderdaad, het is altijd een hele toer om 52 keer wat anders te bedenken als de lakens eenmaal opengeslagen waren. Aan het eind van het blad elke week een paar toprubrieken, alle drie over naakt en seks. Rubriek ‘De Status’: waar sta jij in de liefde? De status van Irene(28) is: angsthaas, bang om alleen te zijn. Dus dan weten we het al. De rubriek ‘Kruisverhoor’. Kruisverhoor is een woordspeling. Over je kruis, begrijp je. Pussy, volgens Trump. Elke week in Kruisverhoor: wat is de gekste plek waar je ooit seks had? Ook: welke bedpartner wil je nooit meer tegenkomen? Even verder de vaste rubriek: ’De Badjas’. Reken maar dat de badjas uit gaat. En ja, helemaal achterin natuurlijk: AnyBody. Evergreen. Een vrouw of een stel of een man naakt gefotografeerd, zonder dat het gezicht zichtbaar is. Zwart/wit foto, kuis als wat maar ‘je ziet alles’. Trots en troost komen in AnyBody bijeen. Trots op je eigen lichaam en troost omdat het bij iemand anders ook blubbert. En dat nu al 24 jaar achter elkaar, meer dan duizend vrouwen gingen u voor. Opvallend: in het begin was er een voorraad van honderd vrouwen, nu moet er zelfs een oproep gedaan worden: ‘Met de billen bloot! En je houdt er een vette ego-boost aan over’. En zo is het.

Citaten

‘De Toppers, die alleen maar door continu in elkaars kruis te tasten de mondiale homosexualiteit een nieuw elan gaven’ (Herman Brusselmans, Revu)
‘Ik durf mijn mening bijvoorbeeld niet zomaar te geven over Surinamers en Marokkanen in Nederland’ (Voetbalcoach Henk Fräser, ‘mede-Surinaamse-Nederlander’, VI)
‘Ondertussen ben ik ook al vijf maanden niet aangeraakt, en dat is iets wat sinds mijn vijftiende niet meer is voorgekomen’ (Columniste Suzanne Rethans, 44, over na haar scheiding, Wendy)
‘Ik ben zeker monogaam. In het verleden was ik losser. Wat een gesodemieter man’ (Tjitske Reidinga op de vraag ‘Bent u monogaam’, HP De Tijd)
‘Manuela. Met éen zo’n hit krijg je een behoorlijk bedrag. Maar ja, daarna ga je scheiden. Dat soort dingen beïnvloeden je rijkdom, ha ha’ (Jacques Herb, Party)
‘Ja, ik ben een voormalig bijstandskind, dus erg van de beukennootjes’ (Anniko van Santen, Opsporing Verzocht, op de vraag of ze veel spaargeld heeft, HP De Tijd)