Rob’s Kiosk: Teilvol!

De kracht van grote tijdschriften als Libelle en Margriet is dat ze voor ons, modale Nederlanders, onhaalbare situaties laten zien. En dat we dat leuk vinden. Zelfs de doorsnee-massabladen doen dat week in week uit. In Libelle zie je geweldige slaapkamers, maar zo ziet het er bij je thuis niet uit. In Libelle zie je superkeukens, nou loop naar je eigen keuken en sluit je ogen. In Libelle de geweldigste receptuur, moeiteloos bereiken de gerechten (‘In twintig minuten klaar’) de ton-sur-ton gedekte eettafel. Check dat eens, ’s avond thuis om een uur of zes. Alle, álle tijdschriften doen aan nuttige informatie, maar vooral aan inspiratie. Inspiratie met een grote I, en daar de puntjes op.

De specials Libelle Living, Libelle Culinair en Libelle Tuin gaan in uitvoering nog een sprong verder. De Libelle-special Tuin&Zo inspireert van A tot Z. Alles ziet er prachtig uit, en alles wordt zo simpel mogelijk uitgelegd. Je weet wel beter maar je verdringt het gezeur en gedoe. In het blad de beroemdste tuinen van Engeland maar ook, nuchter: ‘Zo krijg je die slakken eindelijk weg’. Mevrouw Herminne Lentink heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van ecologische tuinen. ‘Als je de juiste planten op de juiste plek zet, hoef je maar twee keer per jaar te snoeien, en dat is het’. En, en dat kan iedereen: ‘Ik zorg er altijd voor dat de bodem helemaal bedekt is, want anders creëer je ruimte voor onkruid’. Mevrouw Dieuwertje Botman ontwerpt als tuincoach, als het even kan, eetbare tuinen. ‘Iedereen kan moestuinieren, ook als je geen ervaring, weinig tijd of maar een klein tuintje hebt’. En: ‘De beste groentes voor beginners? Sla, snijbiet, venkel en kruiden. Kruiden zijn eigenlijk vaste planten, dus als ze eenmaal een goed plekje hebben, heb je er geen omkijken meer naar. Tip: zet ze vlakbij de keukendeur!’ Mevrouw Martje van den Bosch schreef een boek over kleuren en bloemen en het combineren er van. ‘Oranje met paars, daar word je wel wakker van!’ En: ‘Bedenk een accentkleur die een veilige border met pastellen wat levendiger maakt’.

De special Tuin&Zo is niet alleen voor Libelle-lezers met groene vingers, ook voor vieze vingers zijn er genoeg ideeën. Leg ze neer: Kei-leuke stastenen! ‘Heerlijk zen-klusje: je eigen stapstenen maken met een mozaïek van kiezelstenen’. Ook: Zó maak je een rotstuintje. Ook: Zó maak je een pergola. Ook: Zó maak je een tuintrog. Oók: Zó maak je een stapelmuur (‘Stapel op stapelen?’). Ook: Zó maak je een daktuin (‘Uit je dak’). En ook: Fons. Fons Vermeij is een van de laatste drie professionele mandenmakers van Nederland. Hij vlecht ook tuinmeubels (‘Vlechtsport’). En wat dachten we van een vijver? Veel gedoe? Nee. Doe een minivijver: in een teil, in een terracotta-pot, in een zinkbak. ‘Heel teilvol’ En, leuk extra: er komen kikkers en libellen op af. Van Libelle komt libelle.

Citaten

‘Jonge voetballers scheren hun zak. Of, en dan hebben we het over Cristiano Ronaldo, láten hun zak scheren’ (Nico Dijkshoorn, VI)
‘Champagne! Midas praat voor de eerste keer over zijn penis!’ (Goedele Liekens tegen Midas Dekkers, HPDe Tijd)
‘Ik heb leren houden van mijn lichaam. Ik heb een kont waar je niet omheen kunt’ (Actrice Marlijn Weerdenburg, 33, Linda)
‘Broederschap my ass. De man is een opportunist’ (Mylène de la Haye over No Surrender-baas Henk Kuipers, Revu)
‘Leg eens uit: waarom is Bach beter dan Marco Borsato?’ (Minister Ronald Plasterk, HPDe Tijd)
‘Mannen van mijn leeftijd komen met die tweedelegdrang aan en ik heb eerlijk gezegd niet zo’n zin om ze daar overheen te helpen’ (Bridget Maasland, single, Linda)