Rob’s Kiosk: Roeping

Het blad Klooster wordt een kwartaalblad! Wat begon met een éenmalig proefnummer krijgt nu een reguliere status. ‘Met inspirerende verhalen, concrete voorbeelden van meditatie, met wijsheden voor alledag, met prachtige reportages over mensen die het licht hebben gezien in het klooster’. De hoofdredacteur gaat door: ‘Ik heb geleerd dat veel mensen in deze tijd er naar verlangen ergens bij te horen’. Hij noemt zijn blad ‘een kloosterglossy’, een kreet die ik niet over de lippen krijg, de woorden klooster en glossy vloeken. En dat mag niet, toch? Maar het tijdschrift ziet er in al zijn soberheid wél mooi uit. Solide. Duidelijk. Tijdschriften zijn de spiegel van de maatschappij, ook hier blijkt dat weer. Stress, carrièrewendingen, rennen naar de crèche, jachtigheid overal, verwachtingspatronen, noem maar op, als ‘burger’ een weekje op retraite in het klooster is dan letterlijk een verademing. Hetzelfde geldt voor tijdschriften. Covers boordevol vreemdgaan en al weer een nieuwe ernstige ziekte. Alle schreeuwerigheid van Viva, Panorama en Cosmopolitan. Zó versier ik mijn baas en wroem daar racet het tijdschrift Formule-1 weer langs. In die heftige kioskwereld is een tijdschrift als Klooster letterlijk een verademing. Zuster Nadia (38): ‘Mijn habijt is mijn trouwjurk’. Broeder Malachias: ‘Ik draag mijn roeping’. (Twee citaten uit de modeproductie). Uit de special Levenslessen citeer ik pionierspredikant Hinne Wagenaar: ‘Het gaat om je innerlijk landschap’. Of abdis Chiara Bots: ‘Niets in deze wereld is van mij, alles is te leen’. Ook een ‘Dagje Amsterdam’ in het blad Klooster, maar dan wel binnen de Klooster-formule, het blad wordt door professionals gemaakt. Met fransiscaan Rob Hoogenboom praten over de stad, van moskee tot augustinuskerk. Boven het verhaal: ‘Spoorzoeken in een stad van God’. Uit de intro: ‘Rob Hoogenboom, pater in spijkerbroek met een seizoenkaart van Ajax in zijn achterzak’. De zusters Alberta (81), Bets (85), Theofrieda (90) en Véronique (96) namen begin dit jaar afscheid van hun klooster in Eindhoven, waar ze 30 jaar lang het hart vormden van de Hoogstraat-gemeenschap: ‘Wat je ooit verworven hebt, raak je niet meer kwijt’. Het hele blad ademt zorgvuldigheid, noem het ‘zuiverheid’, in het hele blad geen schreeuwkoppen maar mooie inhoudelijke presentaties. En helemaal hoera, geen arty fotografie, maar mooie solide portretten, het beeld is het halve verhaal. Zelfs de onvermijdelijke Bekende Nederlander blijft binnen de formule. Herman Finkers: ‘Je staat in de tijd, maar je verbindt je met het tijdloze’. Wat zoekt een niet-non, een ‘burger’ op retraite in een klooster? Pieter: ‘Het is altijd weer een oase waar ik in terechtkom’. Feike: ‘In een klooster word ik op mezelf teruggeworpen’. En, je bent een afwisselend tijdschrift of je bent het niet: 10 kloosterbieren werden getest. Van Achel Blond en Westmalle Tripel tot La Trappe Quadrupel Oak Aged Match 26’. Zelfs in het klooster-ABC kom je tot rust. De A van Abt en de B van Bidden? Nee, de A van Ander. Het eerste wat je tegenkomt in een klooster is de Ander. En de S van Stilte. Vraag in het alfabet: ‘Woorden over Stilte, kan dat wel?’ Ik vat samen: woorden over Stilte, dat kan. Je kunt er zelfs een tijdschrift over maken. En dat zelfs vier keer per jaar.

CITATEN

Vrolijk
‘Van een klompvoet tot een hazenlip, van een eenogig lam naar een poesje met twee gezichten’ (Wat er allemaal te zien is in museum Vrolik, tijdschrift Hollands Glorie)

Jomanda
‘Haar eerste interview na 7 jaar! Jomanda spreekt! Verketterd. Man verongelukt. Verlamd. Familie kwijt. Ruim 150.000 euro kwijt. Geen pensioen’. (Covertekst Story. Story wil graag dat we het verhaal over Jomanda gaan lezen)

Ballen
‘De man had ballen als kerkklokken van een kathedraal. Het kon hem niks schelen, hij deed alles’ (Regisseur Bob Rooyens, ‘Voor de vuist weg’, over Willen Duys. Tijdschrift Hollands Glorie)

Kruis
Het gemak waarmee ik destijds de Boeddha heb omarmd en Jezus niet, snap ik heel goed. Jezus hangt aan een kruis-het is geen lekker beeld waarbij je denkt: daar word ik lid van’(Inez van Oord, Happinez)

Knie
‘Toen mijn knie doorhad dat ie mijn aandacht had, ging-ie los’ (Columniste Elizabeth Gilbert, helemaal op haar plaats in Happinez)

Plassen
‘Nooit meer plassen op het hoofdveld Middelstum’ (Ook vv Middelstum heeft kunstgras. Dagblad voor het Noorden)

Trio
‘We hebben het leuk als er soms een ander bij komt. Er is ruimte voor een trio. Dat vind ik helemaal oké’ (Katja Schuurman, Veronica Magazine)

PLUS

Rode loper
Ik moet altijd gniffelen als ik op zo’n sterrensamenscholing op de rode loper zie hoe bepaalde BN’ers zich als volleerde limbodansers in de meest onmogelijk bochten wringen om in het vizier te komen van de aanwezige pers. Het gaat nooit om A-namen maar om een lager echelon dat de publiciteit nodig heeft om in the picture te blijven, bij gebrek aan tv-show, filmrol of muziekhit (Guide den Aantrekker, hoofdredacteur Story)

MIN

Twee keer
Ik zag die middag een oudere zanger de rode loper twée keer aflopen, omdat hij de eerste keer achter een succesvoller iemand liep die alles opeiste. Van een andere BN’er weet ik dat hij op premières puur voor het rodeloper-moment komt. Zodra hij zich in alle windrichtingen breedgrijnzend heeft laten fotograferen gaat hij huiswaarts zonder de voorstelling gezien te hebben(Guido den Aantrekker, hoofdredacteur Story)

KADER

Zangeresje
‘Ze belden. Het moet 1984 geweest zijn. Of ik een New Yorks discozangeresje dat in Amsterdam was, kon fotograferen. Waarom niet, dacht ik. En dus stond ze op de stoep van mijn studio in de Jordaan, klein van stuk en nurks. Het was snel gedaan. Na afloop gingen we in de stad eten, ook daar zei ze weinig. Enkele maanden later scoorde ze twee wereldhits, oa Like a Virgin, en werd ik gebeld door Rolling Stone, Newsweek, Stern en andere internationale titels. Of ze foto’s van die Madonna konden kopen. Die moet ik ergens hebben, zei ik’ (Fotograaf Kees Tabak, tijdschrift OH)

Per dag: 8 miljoen euro
Als superster Adèle met haar zoontje Angelo naar Disneyland wil, chartert ze gewoon een privé-vliegtuig. Zegt tijdschrift Privé. Waarom niet, ze verdient 162.000 euro per dag. Met wie kan ze zich meten? Meteen maar de rijkste man ter wereld, Bill Gates. Bill verdient 8 miljoen euro per dag. Opvallend: Bill eet het liefst een Hamburger. Verder: J.K. Rowling (Harry Potter, 225.000 euro per dag). Sir Elton John (141.000 euro per dag). David Beckham (153.000 euro per dag) PER DAG, hebben we het over! Koningin Elizabeth (133.000 euro per dag). Lewis Hamilton (108.000 euro per dag). Ed Sheeran (87.000 euro per dag)

Uitdrukking
In welk blad vind je de volgende mooie ‘ouderwetse’ woorden en uitdrukkingen? Schorriemorrie. Stoethaspel. Verweggistan, met hoofdstad Wahrizdad. Verkneukelen. Doerak. Ben je belatafeld! Bolleboos. Schobbejak. Bakkeleien. De rapen zijn gaar. Miezerig. Kloffie. Je hachje redden. Lariekoek. (Donald Duck)