Rob’s Kiosk: De Humberto’s
Je kon er op wachten en het wachten werd beloond: de glossy Humberto. Er is maar éen Humberto dus ook hier, zoals bij Linda en Wendy zegt de voornaam genoeg. O ja, is er maar éen Humberto? Dan doe je hem tekort. Humberto van de pakkenlijn. Humberto van de stoelenlijn. Humberto van de dansshow in het ZiggoDome. En natuurlijk Humberto Late Night. En overal is de rode draad Humberto Tan: ziet er goed uit, middle of the road, positief. Nadeel: weinig reliëf, er blijft weinig hangen. Zo is het ook met déze Humberto: ‘Fotoglossy over mens, dier en reizen’. Het is een eenmalig experiment, op de cover staat ‘uitgave winter 2018’. (Soms kan een winter lang duren). Humberto Tan won vorig jaar Het Perfecte Plaatje, het tv-programma van RTL-4. Zodoende. De glossy heeft fotografie als vertrekpunt maar gaat niet alleen over Humberto. Sportfotograaf Klaas Jan van der Weij(snel naar zijn iconische foto van Greg Lemond op blz 31!): ‘Heel in de verte zag ik een renner uit een tunneltje komen. Met een telelens kon ik het zien. Ik dacht verrek, dat is Tom Dumoulin’. En: ‘Als je in de fotografie het licht begrijpt, kun je een dagje voor God spelen’. Voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis heeft kippen, konijnen, duiven, ganzen, eenden. Bas: ‘Om ze uit elkaar te houden heb ik ze allemaal een voetbalnaam geven. Mijn paard heet bijvoorbeeld Wembley, vernoemd naar het stadion in Londen waar ik mijn eerste interland floot’. De ekster van Ellen van Damme is ook gefotografeerd: ‘Wie neemt nou een ekster als huisdier? Nou, ik’. Het beroep ‘insektenfotograaf’ bestaat ook. Boven het verhaal van Leon Baas staat: ‘Met een kanon op een mug schieten’. (Nee, op het eerste gezicht geen deal met Canon). Leon: ‘In mijn eigen tuin fotografeerde ik een mier die pootje aan het baden was, deze foto gaf mij een enorme boost’. Haaienfotograaf Michael Muller vertelt over het andere uiterste: ‘Ik zou willen dat Jaws nooit was gemaakt’. Een mierenfotograaf, een haaienfotograaf, bekende columnisten, bekende Nederlanders met hun (huis)dieren, een handjevol topfotografen en toch wordt het nergens écht spannend, nergens brandt het in je netvlies-op twee of drie foto’s na. Zelfs niet als je ’s nachts in Artis mag fotograferen. Humberto was er na sluitingstijd. Hij fotografeerde de oehoe, een wolf, een zebra en een jaguar. Humberto: ‘Dit zijn de blikken die de bezoekers overdag niet te zien krijgen. Dit blijft voor de meesten van ons dus altijd verborgen’. Humberto is ook in gesprek met foto-mattie Marco Borsato (van wie ik mij in ‘Het Perfecte Plaatje’ een prachtige voetbalfoto herinner). Humberto: ‘Wij beïnvloeden elkaar, we hebben bij elkaar het lontje aangestoken’. Nee Humberto, svp niet ook gaan zingen, er zijn nu Humberto’s genoeg.
GETAL
69.000
Terwijl ik deze column schrijf hebben 69.000 koppels seks. Terwijl ik mijn best doe op een inhoudelijke column (…) Van Bonono-apen kunnen we leren: een conflict met de partner lossen ze op met seks. Ik ben er een groot voorstander van. Ruzie? Hup, kleren uit (Columniste Nicolette Kluijver, ‘doet een uur over een column’, tijdschrift Wendy)
CITATEN
#Metoo
‘Tegelijkertijd, en dat is een heel andere kant van het verhaal, gebruiken vrouwen te pas en te onpas hun seksualiteit om iets gedaan te krijgen. Dat doe ik ook, dat doen bijna alle vrouwen. Die hebben dat middel, dat lichaam, dat kan je altijd in zetten. Dus dan moet je niet heel erg piepen dat het wel eens tegen je werkt’(Heleen van Royen over de Metoo-discussie, Vara Gids)
Onleuk
‘Naast het brabbelen van onleuke lulkoek zong Toon Hermans ook van de pispot gerukte liedjes’ (Herman Brusselmans, Revu)
Hormonen
‘Ik heb met mijn vrouw heel erge ruzies uitgevochten. Zo. Echt. De kinderen hebben het er nog wel eens over. Je hebt een periode dat dat heel erg speelt, misschien heeft dat iets met hormonen te maken’ (Freek de Jonge, Privé)
Racistisch
‘Ranking the Stars? Heb ik aan deelgenomen. Toen ik bij de vraag: ‘Met wie zou je het liefst een avond uit willen?’, Sylvana Simons op de laatste plaats zette, omdat ze me saai lijkt, werd ik na afloop direct door haar aangesproken. Het zou racistisch zijn’ (Henny Huisman, Privé)
Extreem
‘Extremere personen dan Gordon bestaan nu eenmaal niet. Nou ja, met uitzondering van Peter R de Vries’ (Peter Pannenkoek, Revu)
Fika
‘Nederland kan wel wat hygge en fika gebruiken’ (Yvonne Jaspers, waarschijnlijk over Noorse gerechten. Tijdschrift Present)
Toyboy
Patricia Paay belde me eens compleet overstuur op. ‘Guido, Charlie is weg!’ Hoewel ik hoopte dat het ging om een toyboy die onder de radar was gebleven, betrof het haar chihuahua’ (Story hoofdredacteur Guido den Aantrekker)
KADER
Open riool
Het open riool Twitter. Anoniem, ja hoor, dan durven we. Schelden, beledigen, afzeiken. De meest gore verwensingen krijg je naar je hoofd. Zeker als je hoofd wel eens op televisie is. Over de volgende Bekende Nederlanders viel dit te lezen.
Over pornoster Bobbi Eden: ‘Bobbi Eden wil zwanger worden. Ik denk dat ze inmiddels voldoende kansen heeft gehad’. Over Victoria Koblenko: ‘Universitaire opleiding, maar nog steeds een Oostblokhoer’. Over actrice Kimberley Klaver: ‘Ben je nou echt zo dom als je er uit ziet? Blonde doos!’ Over Patty Brard: ‘Mislukte barbiepop’. Over Pernille La Lau(Koffietijd): ‘Pernille La Lau kan zo nep lachen’. Over collega Quinty Trustfull: ‘Paard! Wat een irritant gehinnik’. Over Halina Reijn: ‘Afgrijselijke aanstelster’. Over Carice van Houten: ‘Ze lijkt een beetje op Ushi, met die tanden’. Zangeres Glennis Grace kreeg ook aandacht: ‘Als die niet kon zingen was ze waarschijnlijk prostitueé of schoonmaakster geworden. Wat een dom wijf, zeg’. Over Linda de Mol: ‘Ga weg van de tv, teef!’ En: ‘Wat is die Linda toch vreselijk. Opgespoten cavia’. Ook mannen moeten het soms ontgelden: ‘Jim Bakkum, wat een vreselijke stem heeft die man. Tranen van ellende in mijn ogen’. Over Jan Kooiman: ‘Wat een nare, saaie lul’. Tim Douwsma behoort volgens sommigen tot dezelfde categorie: ‘Tim, waarom ga je niet héel ver weg, zodat ik jouw teringkop niet meer op mijn tv hoef te zien’.
Er is maar éen advies, volgens Linda de Mol: ‘Stop met lezen!’ (Story)
Excuses?
‘Nee, de waarheid ligt niet in het midden. Het is nooit zo dat de een evenveel fout deed als de ander. Maar alle schuld bij de een? Dat zie je ook zelden. Vaak gaat er aan twee kanten iets mis. ‘Ik wil wel komen maar dan moet hij zijn excuses aanbieden’, zoiets pareer ik meteen. Dat is nooit het vertrekpunt. Ik zeg dan: je gaat luisteren naar je broer en hij naar jou. Als blijkt dat zijn ogen opengaan en hij ziet dat hij iets niet had moeten doen, dan kan hij zijn excuses aanbieden. Het is lastig als mensen weinig of geen besef hebben van hun tekortkomingen. ‘Ik deed niets verkeerd en hij alles’. Als de stand zo is, is goedmaken heel moeilijk’. (Bert van Leeuwen, Het Familiediner, Quest)
Gekkenwerk
‘Nu kan ik natuurlijk ook vrij gemakkelijk zeggen dat ik sommige dingen in het verleden niet had moeten doen. Het programma Surprise Surprise op SBS-6 met Do als presentatrice en mijn persoon in een bijrol had ik natuurlijk nóoit moeten doen. Dat lijkt me duidelijk. Ik heb absoluut niets tegen Do maar dit was uiteraard gekkenwerk. Dat hóorde niet. En toch deed ik het omdat ik zo graag met mijn gezicht op die buis wilde’ (Henny Huisman verklaart zichzelf, Privé)