JanJans, Goedele en Mathilde

JanJans
De deal ging niet door, en ik was een beetje trots. Jarenlang was ik betrokken bij de populairste strip van Nederland: Jan Jans en de Kinderen. Een Belgisch vrouwenblad wilde JanJans óók wel plaatsen. Maar na maanden aarzelen zeiden ze: nee, toch maar niet. Jan Jans was veel te Hollands, de strip zou in het Vlaamse niet aanslaan. Ik vond dat een compliment. De strip was ook niet voor de Belgen gemaakt, de strip was en is voor de Hxf3llandse Libelle gemaakt. JanJans, dat is pure kaaskopherkenning: brave Jan, burgerlijke gehoorzaamheid, boerenkool is alleen boerenkool met een kuiltje jus en kijk nou eens, ssst..  de nieuwe buurvrouw ligt topless in de tuin. Wil je Nederland leren kennen, lees Jan, Jans en de Kinderen! (In Turkse vertaling: les 2 van de inburgeringscursus) In welk buitenland dan ook heeft de successtrip het, juist door zijn polderkracht, niet gedaan. Jean Jeanne et les enfants: non. Ulli, Ulla und die Kinder: helaas. Die Belgen hadden dat dus goed gezien.

Mathilde
Het blad Vorsten denkt wat veel bladen denken: ik verschijn in de Hollandse taal, Vlamingen kunnen Hollands lezen, dat zijn er gauw een paar miljoen, dus gaan wij óók in Belgie verschijnen. Het blad Vorsten gaat nog een stap verder: elke maand verschijnt het blad in Holland met een Hollandse cover enin Belgie met een Belgische cover. Dezelfde inhoud, twee covers. Meestal:op de Hollandse editie Maxima, op de Belgische prinses Mathilde. Slim. Of niet slim? Want er komt iets teveel mail uit Belgie met het verzoek: Awel, mag ik deze Mathilde-cover ruilen voor uw Maxima? Maxima blijkt in Belgixeb populairder dan Mathilde. We wisten het al, Maxima is geen oer-Hollandse strip.

Goedele
Met die ervaringen in mijn hoofd, wij zijn Belgie niet, lees ik de nieuwe maandelijkse glossy Goedele. Op de cover van nr 1: ‘Eindelijk een xe9cht kutblad’.
De gadgetrubriek met new shopping heet Gspot. Op de cover de woorden: mishandeld, stierf (over kindermoord), zelfmoord, balletjesboek. En ook, want waarom zou je een eenmaal bedachte woordspeling nixe9t gebruiken: ‘Dokter Vagina maakt alle poezen mooi’. In het blad heet deze plastische chirurgie productie: ‘Dokter Vagina strijkt alle plooien glad’. Vaginachirurg Erik Scholten bewijst vrouwen al tien jaar ‘lippendienst’. Vallen de schaamlippen nu al uit uw string? Snel naar Erik. De toeristische pagina ‘Ontdek je plekje’ gaat de eerste keer over het Vlaamse dorpje Beffe. Het lokale cafxe9 heet Cafxe9 Befferyhills. (Tussen Brussel en Luik ligt het plaatsje Kuttekhoven, bij Duinkerken ligt Zoetenaaie. Dus ik dacht:die serie zit geramd. Maar nee, in Goedele-2 wordt het Veluwse Otterlo getipt). Verderop in het blad: Salontafeldildo’s. Goedele doet ook aan culinair: de voedingswaarde van sperma. Zo zou ik zou nog wel even kunnen doorgaan. Is Goedele in Belgie mevrouw Jambers? Opvallend: Goedele-2 is veel evenwichtiger, ook weer een paar mooie maatschappelijk georienteerde reportages en veel minder Jambers-sfeer. Wat je vaak ziet bij lanceringen, blijkt ook een Belgische trek: alles wat maar even opwindend lijkt, douwen we meteen in het eerste nummer! De eerste klap, die is wat waard. En na een avond vol pinten is elk sexonderwerp leuk, keur je alles goed. Beffe.. gieren van het lachen. Dildo.. ik kom niet meer bij. In Belgie wordt de Goedele goed verkocht, maar hier..
Teveel van het goedele, zou Jans in de strip zeggen.