Taboe, Kerst en Cremer

Taboe
Ik werd geinterviewd, radio, en vroeg aan de interviewer: weet jij wat voor type mensen er nu luisteren? Hij wist het niet. Ik vond dat onbegrijpelijk. Bij tijdschriften doe je alles om je lezer of lezeres zo helder mogelijk te krijgen. Man, vrouw, leeftijd, kinderen, welke krant, welke film, welke tv-programma’s? Alles wordt op die kennis afgestemd. Tenslotte krijgt de opgebouwde ideale lezeres zelfs een naam. Voor Dora maak je een ander blad dan voor Evelien. Ik ken een hoofdredacteur met een ingelijst portret van dxe9 Evelien op haar bureau. Een manier om de Dora’s en de Eveliens helder te houden is de jaarlijkse taboe-brainstorm. Ik heb er net weer een achter de rug. Wat zijn de taboe’s van je lezeressen? Elk taboe is een tijdschriftonderwerp, mits goed gebracht. Ik noem een aantal vrouwentaboe’s. Je houdt meer van je ene kind dan van het andere. Je bent als hetero een keer op een vrouw verliefd geweest. Je huwelijk is goed, maar je slaapt al een tijdje in twee xe9xe9npersoonsbedden. Je hebt je hond dood laten gaan terwijl het nog niet echt nodig was. Je vindt Gordon leuk. De seks met je vorige vriend was beter. Je duldt dat je man een vriendin heeft. Je bent met hem getrouwd om zijn geld. Taboe! Daarom lees je er zo graag over. Daarom staan dit soort onderwerpen in zoveel vrouwenbladen.  Op de cover van Marie Claire deze maand: ‘Ik heb een hekel aan de kinderen van mijn vriend’. Daar gaat een weldadige troost en herkenning van uit. Gedeelde smart, dat scheelt de helft. Er verschijnt binnenkort een blad voor onderwijzeressen. De twee toptaboes: juf is verliefd op een vader en juf heeft zelf hoofdluis. Helaas kun je dit soort onderwerpen niet groot op de cover brengen. De cover van een blad moet cassixe8reproof zijn. Je moet met het blad langs de kassa xe9n het blad moet thuis op de salontafel kunnen liggen. Met taboe-onderwerpen wil je per definitie niet geassocieerd worden. Dus Mijn man slaat me klein maar zichtbaar in een hoekje van de cover. Dus Hxe9t middel tegen urineverlies verscholen in de luwte van het logo. De tekst Ik hou al lang niet meer van mijn man, maar scheiden is zo’ n gedoe stond een keer groot op de cover van het vrouwenblad. Dxfas slecht verkocht, maar on-ge-loof-lijk veel anonieme reacties. Waarschijnlijk vrouwentaboe nr 1.

Kerst
Hoera, Sinterklaas is weg. Vrij uitzicht naar Kerstmis! De eerste kerstnummers liggen al een tijdje in de winkel. De voorpretKerstnummers. Vanaf begin november is bladenmaken makkelijk. Laat alles vooral glimmen en zet groot KERST op de cover. Vroeger had je Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Bij tijdschriften heb je Eerste Kerstmaand en Tweede Kerstmaand.

Cremer
Het blad Linda met een uitklapcover, is dat nieuw? Nee, Vanity Fair doet dat al jaren. In Revu de bekende rubriek ‘Wie denkt ..wel dat hij is?’  Nieuw? Nee, bestond al heel lang in Engeland. De rubriek AnyBody in Viva?  Stond eerst in de Engelse MarieClaire. Het verschijnsel ‘canon’? Dertig keer nagedaan. Waarvan is nog geen canon? (Van de canons) Het beste idee is soms hetzelfde idee. Het fenomeen Boekenweek is een bewezen goed idee, dus is het deze week TijdschriftenWeek in Nederland. Jan Cremer is een bewezen goed idee, dus Jan Cremer maakte het tijdschriftenweekgeschenk. Hij schreef het niet, hij liet zijn tulpen op de cadeaublikken drukken. Extra! Gratis is voor Hollanders uitgevonden. Dus snel wezen. In Zuid-Korea werd een nieuw jonge vrouwenblad gelanceerd, een soort Viva. Op de cover meegeseald: het kleinste lingeriesetje van het zuidelijk halfrond, xe9n eetbaar, xe9n in drie smaken. Een ding werd in de eerste lancerings-uren duidelijk:in Zuid- Korea barst het van de Hollanders.