Gossip moeilijk?

Gossip 
Meestal zijn de teksten op de cover van een tijdschrift complementair. Ze vullen elkaar aan. Een emotietekst, een nuchtere tekst, een lifestyletekst, een aanbiedingstekst. Val je niet op de nieuwe kapsels, dan hebben we ook nog een wervende medische tekst. En anders dat cadeautje! Het blad Esta heeft deze keer groot op de cover het woord ‘boekenspecial’ (48 pagina’s extra!) emotioneel ondersteund door de woorden flirten, Gooische Vrouwen, kwakkelende ouders.

Maar natuurlijk heeft de gossippers haar eigen wetten. Complementaire teksten? Leuk voor een lezing, maar wij willen graag blaadjes verkopen! Waarom lopen de redacteuren van Privé al wekenlang in polonaise over de redactie? Waarom ruikt het op de redactie van Story naar zure room omdat het feestgebak niet op te krijgen is? De Grote Scheidingszomer gaat maar door! Dus op de cover van Story ook afgelopen week geen complementair geneuzel. Lezeressen willen dik hout, dus krijgen ze dik hout. Vier grote coverteksten en álle vier over scheidingen.  Paay, Curry, Sonja, Imca, Connie, Hans. Helaas blijkt de cover dan al gauw te klein, alle zomerse ‘liefdesbreuken’ kunnen er niet op. Dus binnenin dezelfde Story: “Carice van Houten weer single.” En natuurlijk continuing-Yolanthe. Ook: ‘Heeft Imca’s ex spijt van breuk?’.(Imca Marina). Ook Do: ‘Ik wil mijn Marc niet verliezen’. Ook: ‘Waarom stelt Nada scheiding uit?’ (Nada van Nie). Ook: ‘Liefdesbreuk voor Daphne?’ (Daphne Bunskoek). Allemaal in xe9xe9n en hetzelfde blad. Story is zestig pagina’s dik, bijna vijftig pagina ‘s gaan over scheidingen. En deze week: Paay praat. Edwin Evers gescheiden, Daphne Deckers: is relatie te redden? Kortom: deze week wéér feestgebak (twee halve taarten) op de redacties. Slechte glamourhuwelijken? Goed voor advocaten. En goed voor lezeressen.

Moeilijk
Is het dan zo makkelijk, een gossipcover maken? Soms wel, heel vaak niet. Wat zetten we groot: Paay/Curry of Jan/Yolanthe? In ieder geval niet Imca Marina (“Nee stagiaire, dat is niet de naam van een Italiaanse havenresort”). Sommige liefdesbreuken hebben een hoog soapgehalte: volgende week volgende hoofdstuk. Rob de Nijs en Belinda Meuldijk, komt er een keer een eind aan dat feuilleton? Jan Smit en Yolanthe, dat zijn nóg wel zes covers. Patricia Paay: svp de jonge minnaars wat doseren. Tip voor Bekende Nederlanders. Wilt u in de publiciteit blijven? Ga scheiden en hou wat achter. Dat komt een paar weken later altijd uit (Marc Klein Essink). Of wilt u nog niet laten weten dat er een scheiding aan komt? Doe zoals Catherine Keyl en noem het een ‘huwelijksvakantie’. Na een paar weken wordt de scheiding uiteraard bevestigd maar dan is het oud nieuws. Na De Grote Scheidingszomer zal De Grote Scheidingsherfst volgen. Iets verzinnen of maar wat suggereren hoeft tegenwoordig niet meer. Dus kan ik nog net even dit kwijt. Ooit las ik in een gossipblad: ‘Matthijs van Nieuwkerk weg bij vrouw’. Dat klopte. Matthijs was naar het voetballen.