Scheiding, Top en Kerst

Scheiding 
Een verhaal over een echtscheiding, dat kan nog steeds interessant zijn. Maar het beeld, de foto of wat dan ook bij dat verhaal? Gebroken fotolijstje: kan niet meer. Gescheurde trouwfoto: te vaak gezien. Intermediair maakte een mooie cover op het scheidingsthema en werd genomineerd.Het lijkt alsof er een stuk van de cover is gescheurd waardoor een gedeelte van de inhoudspagina zichtbaar wordt. Dat líjkt inderdaad zo, in het echt is de cover zo gelay-out. Er is niets gescheurd. Creatief doeltreffend.

Top
Quote 500. Waarom wij niet? Viva-400Opzij: 100 machtigste vrouwen. Agnes Jongerius! Miljonair: 100 most invited. Gordon! Top2000 en Top1000 A Go Go.Miljonair: top-30 grootste filantropen. TomTom’s Pieter Geelen! Maar ook: in het radioprogramma Vroege Vogels de Zangvogel top-100. Veldleeuwerik!
Precies: elk medium zoals het gebekt is.

Kerst
Het is begin november dus de Kerstdagen zitten erop. De redacties zijn klaar. De eerste maandbladen met de Kerst-onderwerpen liggen al in de winkel, de Kerstnummers van de vrouwenbladen gaan naar de drukkerij, de ‘actuele’ mannenweekbladen en de dagbladen moeten de Kerst-onderwerpen ondertussen op een rijtje hebben.
Eind december Kerstmis? Voor de meeste mensen wel, voor een stuk of honderd redacteuren in Nederland niet. Een beetje tijdschriftredactie is het hele jaar met Kerstmis bezig: unieke ideexebn verzamelen, bijzondere interviewnamen vastleggen, in de zomer kalkoen braden en fotograferen. Gooi dat idee maar in de Kerstla, wordt al vanaf januari tijdens elke brainstorm gezegd. De meeste Kerstnummers zijn extra dik, extra mooi en van een extra kwaliteit – omdat er heel lang naartoe wordt gewerkt. Bekende Nederlanders die nooit iets willen, zeggen uiteindelijk ‘ja’ tegen een verzoek voor een Kerst-interview. (Ik zou u graag willen interviewen. Mabel: Nee, dat doe ik niet. Maar het is voor het Kerstnummer! Mabel: So what? Het Kerstnummer! Het beste verkochte nummer van het jaar, het mooiste nummer van het jaar! Mabel: Ik denk er over.) Onderwerpen die te plat voor woorden zijn, lijken in een Kerstbedding (kaarsen, kransjes, kindeke) opeens helemaal logisch. Auto rijdt op 3 februari het water in, alleen moeder verdrinkt niet. In de Kerstla: interview moeder. Vader van gehandicapte tienertweeling gaat op 4 maart naar het voetballen, vader van gehandicapte tienertweeling sindsdien spoorloos. In de Kerstla: interview tweeling. Drie kinderen overleden aan Mexicaanse griep. In de Kerstla: drie echtparen. (Ik prijs me inderdaad al jaren gelukkig dat ik wel onderwerpen mag bedenken, maar geen ouders hoef te bellen.) Standaard in elke Kerstla: Máxima. In de Kerstla: mevrouw Bril. De Kerstla 2009 was op elke redactie al leeg, opgebruikt, toen Pieter Lakeman doorbrak. Baukje Scheringa! Welk vrouwenblad won?