Rauw, Haar, Zegening

Rauw
In de ingezonden brieven rubriek van Vrij Nederland vroeg iemand waarom er geen schaakrubriek in het blad staat. Waarom heeft elk dagblad zox92n rubriek en zijn Elsevier, VN en HP/DeTijd ermee gestopt?
Omdat zo’n rubriek veel te weinig gelezen wordt, zal het antwoord zijn.
Ik werkte bij een keurig vrouwenblad en stopte met de bridgerubriek. Slechts twee procent van de lezeressen las de rubriek (Weet trouwens wel wat je doet. De gehele twee procent startte een stalkcampagne. ‘U bent vast zo’n klaverjastype’).
Is een schaakrubriek de ruimte waard? Alleen als het geen 100% schaakrubriek is, alleen als de rubriek zo geschreven wordt dat ook niet-ingewijden kunnen genieten. Gelukkig kunnen de meeste topschakers goed schrijven en is hun beschouwing ook zonder technische partijanalyse de moeite waard. Elke damrubriek die niet door Ton Sijbrands is geschreven, sla ik over. Culinaire rubrieken lees ik nooit, behalve die van Sylvia Witteman. Gegrilde portobello paddenstoelen, ik moet er niet aan denken. Maar haar beschrijving lust ik rauw.

Haar
Intermediair liet dit voorjaar op de cover alleen de kuif van Wilders zien, met voor alle zekerheid een Wilders-tekst erbij: ‘Ik stem Wilders.’Deze week op de cover van Intermediair: alleen de typerende pruik van een rechter, met als tekst: ‘De rechter krijgt smoel.’ Verleden week zag ik een poster waarop subtiel een festival van 60-er jaren, ouderwetse pornofilms werd aangekondigd. Vrijwel lege witte poster, net onder het midden een ouderwetse driehoek schaamhaar, bij nadere beschouwing opgebouwd van ouderwets krullerig celluloid. Haar is soms zo gezichtsbepalend, dat je het gezicht kunt weglaten.

Zegening
Nieuws in 2010: er is een tijdschrift uitverkocht! De verse glossy Arminius is schoon op, en omdat je weet dat de oplage 13.000 is, doe je tijdens het halleluja niet lullig en vraag je niet naar de oplage. We vieren 400 jaar Remonstrants Kerkgenootschap en omdat alles ooit begon met vrijdenker Arminius kreeg ook hij, na Calvijn en Linda de Mol, de ultieme printzegening. Het blad is creatief ingevuld: bekende interviewers geïnterviewd en leden van Het Koninklijk Huis langs de religieuze meetlat. Uit recentelijk onderzoek bleek: Nederlanders willen graag een blad genaamd Linda, een blad genaamd Paul (de Leeuw) of een blad genaamd Marco (Borsato). Ze wilden niet een blad genaamd Felderhof (Rik stopt deze maand). Vraag: was Andrxe9 Rieu in de enquxeate meegenomen? Essay: het internationale kerkgenootschap Weense Wals & de succesvolle strijkstok.