Handbag, Laf

Handbag 
Over alles in de kiosk is nagedacht. Waarom staan de meeste teksten op een cover links? Van de meeste bladen in de kiosk zie je alleen maar de linkerhelft. Het kan erger, soms zie je alleen maar een klein stukje cover linksboven. Precies dxe1ar wordt dan hxe9t wervende woord neergezet: gratis, extra, korting, bijlage, uniek, exclusief, dubbeldik. Een wanhoopskreet vlak voor het verzuipen in de coverzee. De goedverkopende vrouwenbladen liggen ereloge, full face vooraan. Ook hier: wie niet sterk is, moet. Daarom liggen er deze maand twee Marie Claires in de kiosk, een gewone Marie Claire en een op klein formaat. Reden Cosmo deden en doen dat ook. Hetzelfde nummer ook handbagsize, handig om mee te nemen, in de handbag, bovendien spreekt het jongere lezers aan. Voor hetzelfde blad twéé plekken in de coverzee! Marie Claire – groot naast Elle, Marie Claire – klein naast Glamour. En ook nog in het kleine stukje cover linksboven een prijskorting.

LAF
Sommige tijdschriften blijven bestaan, simpelweg omdat ze goed verkopen en winst maken. Sommige tijdschriften blijven bestaan omdat ze goed verkopen en binnenkort winst gaan maken. Sommige tijdschriften blijven bestaan omdat ze nog niet opgeheven zijn: we wachten tot eind 2010, wie weet wordt er in blessuretijd toch nog gescoord. En van sommige tijdschriften snap je niet dat ze maar blijven bestaan, dat je ze al jaren elke keer weer tegenkomt.
Verrek, daar ligt LAF!
Life After Football magazine. Life after een voetbalcarriere? Dat gaat dus over het beroemde zwarte gat? Over het verkeerd belegde geld? Mooie interviews over je zwemmende ik, of je levenslange blessure? De coverstory: bij een nieuwe levensfase hoort een nieuwe voetbalvrouw?
Dus niet.
LAF wordt gerund door ex-topvoetballer Regi Blinker en LAF is in alles het tegenovergestelde van de vroegere voetballer. Feyenoorder Regi Blinker was snel, technisch, veel lol en lachen en genieten van het leven. Regi had een demarrage, maar zijn blad is tikkie-breed. Het blad LAF glimt heel erg maar is saai en geheel obligaat. ‘Ron Vlaar tekent binnenkort een contract voor het leven’ (Ron gaat trouwen met zijn Stephanie). Op de cover: Dennis Bergkamp. Hij heet daar natuurlijk Dennis The Iceman want Dennis heeft een poncho van het modemerk Iceman aan. Dennis, kijk even of je met 8-0 verloren hebt, zei de fotograaf. Klik! Ook in LAF: Nigel de Jong. Nigel, kijk even of je net gehoord hebt dat je niet opgesteld wordt. Klik! Ook in LAF: PSV er Ola Toivonen. Ola, kijk even alsof je een rode kaart hebt gekregen. Klik! ‘Ik fotografeer je chagrijnig, dat is Kunst, dat doen topfotografen.’ Vanaf pagina 72: Edwin Evers. Klik, klik, klik. Hoe is het gelukt om drie foto’s te maken van Edwin waarop hij niet lacht? Drie foto s bij een invulverhaal, naast een advertentie voor Radio 538.
Regi, kijk even als iemand die een slim concept heeft bedacht, elk kwartaal in de kiosk naar schatting 2000 exemplaren van een nonblad verkoopt – en het toch al jxe1ren volhoudt. Klik! Bij het voorwoord foto van grijnzende Regi.