Wouter

De “AGNES” had Agnes Kant niet geholpen, maar dat het in verkiezingstijd-2010 meer om personen dan om partijen gaat, is duidelijk. Andere lijsttrekker, andere uitslag. Dus lijsttrekker: profileer je, kom over, laat je kennen. Zeg ja tegen die televisiesoap, zeg ja tegen het tafelheerschap (DWDD nodigt acht dagen lang acht lijsttrekkers uit), zeg ja tegen een gasthoofdredacteurschap. Wouter Bos wachtte dat allemaal niet af en lanceert landelijk deWOUTER, zoals VVD-er Eric van der Burg met zijn ERIC in Amsterdam deed.
Een greep uit de 140 pagina’s.
1.) Wouter is een Amsterdammer die van Feyenoord houdt. Op ruime paginax92s schitterende actiefoto’s van zijn favoriete Feyenoorders: Moulijn, verzorger Geert Meijer, Van Hanegem, Wijnaldum (6 pagina’s).
2.) Twintig serieuze Bekende Nederlanders leggen uit: “Daarom stem ik vermoedelijk op Wouter Bos” (4 paginax91s).
3.) Zes landelijk bekende cartoonisten maken een Wouter-cartoon of -strip. Van Peter van Straaten tot Hein de Kort (6 pagina’s).
4.) “Het Grote Mevrouw Bos Interview”. Voor deze keer komt echtgenoot uit de coulissen, met familiefoto. “Een keer stemde ik niet op hem.” (6 pagina’s).
5.) Uit elke slechte boekrecensie is wel een positief zinnetje te halen voor de promotie van het volgende boek. Kortom: alle uitspraken van andere lijsttrekkers worden zo “verknipt” geciteerd dat Wouter niet stuk kan. Met bronvermelding. Ook Ellen Vogelaar. Mooie typografische spread (2 pagina’s).
6.) Jeugdfoto’s! Zes vertederende exemplaren. Hoe oud is Wouter hier? SMS het getal van 11 cijfers; vooruit: twitteren mag ook. Prijsje! (6 pagina’s).
7.) Wouter draaikont? Hij is er al bijna vanaf. Nu nog het lange ja-nee-interview. Op alle 50 vragen mag alleen met ja of nee worden geantwoord (7 pagina’s).
8.) Zes éénkolommers van mensen die zeggen: “Daarom stem ik niet op Wouter Bos.” De reden is duidelijk: een multimiljonair, iemand met een superbonus, iemand met een giga tweede hypotheek (2 pagina’s verspreid door het blad).
9.) De top twaalf belangrijkste onderdelen van het PvdA-verkiezingsprogramma voor arbeiders verklaard. Met illustraties. (12 pagina’s).
10.) Altijd leuk: acht Nederlanders die toevallig ook Wouter Bos heten, met foto. De 62-jarige metselaar Wouter Bos uit Dedemsvaart zegt: x91Ik stem op mezelfx92. Ter afsluiting de 23-jarige Tilburgse student Jan Peter Balkenende die zijn held Wouter roemt (3 pagina’s).
11.) Een serieus verhaal over AOW op je 67ste. Wat dat oplevert. Gelardeerd met mensen van 67 die nog werken (3 pagina’s).
12.) Wouter Bos is VPRO s Zomergast. Hij noemt zijn 22 favoriete tv-fragmenten en de items die het net niet haalden (5 pagina’s).
En natuurlijk: Wouters recepten, met groot beeld, ook vegetarisch (6 pagina’s). En natuurlijk Wouters helden: Cruyff, een verpleegster, Mandela, een familielid, Golden Earring, Doutzen Kroes, Pino, Maarten van de Weijden (aan de volgorde niets veranderen, is over nagedacht; 8 paginax’s). En uiteraard Wouters groene auto, groene keuken, groene isolatie (5 pagina’s). En vanzelfsprekend mensen aan het woord die profijt hadden van een ingevoerde “Wouter-maatregel”: “Anders was ik nu werkloos” (met vrolijk beeld, 7 pagina’s). Natuurlijk Maurice de Hond; hij doet een verkiezingsuitslag op basis van een onderzoek in Tiel (!); en gaat verder met een bordesvoorspelling: “Deze mensen staan straks naast de koningin.” Gespreksstof! Nog meer gespreksstof: Wouter ging incognito, een reportage in de WOUTER. Ook: aankondiging twittermiddag! Ook…
en toen zat de WOUTER vol.

De WOUTER bestaat niet, maar zou moeten bestaan. Informatief. Sprankelend vormgegeven. Oplage: 100.000 exemplaren. Kosten: 150.000 euro. Hoeveel kost een tv-minuut? In de winkel voor 1 euro. Opbrengst naar goed doel.