Oog, Plaats, Kop

Oog
De penis van Napoleon was 2,54 centimeter. Voor het Palazzo van Peggy Guggenheim in Venetië staat een bronzen beeld van een ruiter in opgewonden toestand, voor de nonnen die er soms langs moeten liet Peggy de penis afschroefbaar maken. Toen iemand tegen Churchill zei dat zijn gulp open stond zei hij: “Never mind, the dead bird will never leave it’s nest anymore.”
Ik lees in OOG, het schitterend vormgegeven tijdschrift van het Rijksmuseum.
OOG heeft een goed gevoel voor verkopende thema’ s. Vervalsingen. Miss Holland. Zelfportretten. Prinsessen.Deze keer: De Man. Covertekst: “Sex, wapens en pronte gulpen in de 17e eeuw”. Want dat is het aardige van OOG: onder het mom van Kunst met een grote K kun je alles afbeelden. Een blote borst is in OOG geen blote borst, maar een schilderij. Een penetratie is in OOG iets wat je op een veiling koopt. Wat aan een mannenlijf hangt is in OOG… ZIE COVER. Een beeld uit de tiende eeuw werd licht bewerkt zodat het, zonder nadere beschouwing, een man van vlees en bloed lijkt. Slim versterkt door het weglaten van het hoofd, een tactiek die ook door de Viva-rubriek AnyBody wordt toegepast. Je wordt niet afgeleid door een gezichtsuitdrukking, je ziet meteen het naakte lijf, in dit geval een kleingeschapen man. OOG had verleden jaar de wedstrijd: “Kies het mooiste naaktschilderij”, met centraal op de cover een naakte vrouw. Waarom vond iedereen dat doodgewoon, en waarom geeft deze mannencover onverwacht heftige reacties? Op de cover van een tijdschrift zie je nooit een naakte man, ook niet bij gaybladen. Zo geprononceerd als hier is het niet aantrekkelijk en vooral niet intrigerend. En een cover moet toch op zijn minst aantrekkelijk en intrigerend zijn. Een vrouw zei: “Het is viezig, ik wil er niet aankomen.” Een andere vrouw vond: “Het is zo geen lustobject, het is een plassertje.” Weer een andere vrouw zei: “Liever een sixpack.” Een man constateerde: “Een kleine.” En Napoleon? Hij zou met zo’n pinkeltje enorm blij zijn geweest.

Plaats
De plaats van een rubriek in je blad kan een rubriek versterken. De reportage over “Route 66×92 begon op pagina 66. De mooiste eerste zinnen stonden voorin het blad, de mooiste laatste zinnen achterin. De mooiste startfoto’s voorin, de mooiste finishfoto” achterin. Een rubriek over pech en ongeluk? Pagina 13! Een opinieblad plaatste de ingezonden brieven achterin, in de rubriek “Het laatste woord”. In OOG, achterin: “Het laatste werk”. Foto en beschrijving van het laatste werk van een kunstenaar.

Kop
Als je OOG heet, maak je woordspelingen. Oogverblindend (op de cover). Oogstrelend (achterin). Het Rijksmuseum wordt verbouwd, dus: zes mooie paginagrote portretten van lassers en betonvlechters. Veel helmen, lasbrillen en schoenen met stalen neuzen. Geweldige kop boven de reportage: “De Staalmeesters”.