Match

MATCH
Hoeveel moet een tweemaandelijks blad verkopen om een beetje rendabel te zijn? Pakweg: 40.000 exemplaren. En dan graag een stuk of twintig advertenties. En dat niet één keer, maar zés keer per jaar. En dat niet één jaar, maar jaar in jaar uit. Hoofdredactrice Mireille Rameau van het nieuwe blad MATCH (Sport en lifestyle for women) schrijft in haar voorwoord: ‘Een nieuw magazine lanceren is een hele onderneming, zeker in deze tijden. Dat doe je dus alleen met een grote dosis lef.’
Ik schreeuw: ‘Nou en of!’
Mireille verderop: ‘We maken MATCH voor vrouwen die op zoek zijn naar een lifestyle magazine met als rode draad “sport”.’
Ik zeur: ‘Zijn er veel te weinig van.’
Mireille citeert ook in haar woordje een (onbekende) topsportster die, af en toe neerstrijkend in Nederland, tussen de honderden titels haar lijfblad maar niet tegenkomt.
Ik zeik: ‘Logisch.’
En ik mompel, in Mireilles belang: ‘Houden zo’. Want je moet van goede huize komen en inderdaad veel lef hebben om een blad te beginnen voor vrouwen die dol op sporten zijn. Dat zijn er namelijk te weinig. Die paar collega’s van pole fitness, de vriendinnen van de Wii-club, die vier ook joggende boslopers die je bij erg mooi weer tegenkomt, ja natuurlijk. Maar: 40.000? Veertigduizend? Voor de meeste vrouwen is sporten boete doen, want je hebt gerookt en teveel gegeten. En na het boete doen ga je weer roken en teveel eten, want dat heb je dik verdiend. Voor de meeste vrouwen betekent sporten: verkeerde kleren aan, tong uit je mond en o jee ze zien mijn kont.
De makke van het nieuwe sportblad MATCH is dat het over sport gaat. En alleen maar dáárover.

HELDEN
Het blad HELDEN gaat juist niét over sport. HELDEN gaat over de emoties van topsporters: liefde, angst, verdriet, euforie. Daarom handhaaft HELDEN zich, het blad is zelfs serieus kandidaat voor de titel Tijdschriftlancering van het Jaar. Daarbij maakt niet uit dat er in deze barre tijden haast geen keus is, elke nieuwe lancering verdient eigenlijk een prijs.
MATCH is in de valkuil ‘braaf’ gevallen. In MATCH tot pagina 23 alleen maar tips, brave shoppingverhaaltjes en nieuwe ontharingsapparaten. Tip: parfuminderen, goed voor u! Tip: drink meer rode wijn, want dat zorgt voor minder tandplak. Nee, Mireille, drink meer rode wijn, want dat is hartstikke lekker en we lopen het er morgen weer vanaf, en anders maar niet. Lees MATCH ná HELDEN en je tranen drogen vanzelf. Nul emotie. In MATCH: keurige columns, een keurige reportage en een keurig interview met frisse zeilster Marcelien de Koning. Vergelijk de uitsmijter van de beide ‘sportbladen’. Achterin MATCH de blote borst van volleyballer Reinder Nummerdoor (38), kuis en keurig. Achterin HELDEN de blote borsten van volleybalster Robin de Kruijf (19), ook kuis en keurig. Maar toch.

Site
Veel tijdschriften hebben tenslotte ook een site, en vaak is die site minder onderhoudend. Bij MATCH is het andersom. Het blad is eigenlijk een site, maar dan afgedrukt in een blad. Veel info, veel korte stukjes, bijna alles rechttoe rechtaan. Geen invalshoeken. Saaie foto’s, op één mooie serie na. Een verzameling nuttigheid waar je moe van wordt. Je wilt doorklikken maar helaas is MATCH print: je moet omslaan. Niet te vaak, want ook visueel is het blad pagina’s lang behoorlijk afgetraind. Teveel Nummerdoor, te weinig De Kruijf. Maar dat kan volledig aan mij liggen. Hoofdredacteur Mireille zou zeggen: ‘Beste jongen, kijk even op bladzijde 14 van mijn MATCH’. Doris Day zegt daar: ‘Vrouwen maken zich mooi, omdat de ogen van de mannen beter ontwikkeld zijn dan hun verstand.’