Knipoog

Knipoog
Het blijft een uitdaging, de vagina. Ook voor tijdschriftenmakers.
Het onderwerp is snel bedacht, maar de vormgeving? Hoe breng je haar in beeld, hoe breng je haar nxedet in beeld? Esthetiek is voorwaarde, dus bijna alle ideexebn vallen af. Het Engelse literaire blad Granta deed het by far het beste, tot nu toe. Hun thema was ‘Sex & Geld’. Coverbeeld: een mooi ouderwets beursje, zachtroze, half open, van boven close gefotografeerd, schitterend vormgegeven. Geen twijfel mogelijk, en dat was de bedoeling.
Maar wij hebben Folia!
Folia, weekblad voor de Universiteit van Amsterdam, komt in de buurt van Granta. By far laten we weg, vanaf nu. Zie cover. Hoofdtekst: ‘Kritisch kijken naar de schaamlippen’. Is het coverbeeld een vagina of is het een oog? Maakt eigenlijk niet meer uit. Nog een keer kijken, blad kantelen en glimlachen: het kan allebei.
In ieder geval: lust voor het oog.
Op een geweldige manier heeft vormgever Pascal Tieman aandacht gevraagd voor het onderwerp. Ongetwijfeld zijn dertig andere beeldideexebn afgevallen, wegens flauw, goor of onbegrijpelijk. De kunst is dan om dat ene idee zó uit te werken dat de covertekst versterkt wordt door de coverafbeelding, en andersom. Desnoods pas je de covertekst wat aan, zoals hier ongetwijfeld gebeurd is. Dat een oog
tegenwoordig niet te veel wimpers heeft, komt heel goed uit. Ook binnenin Folia gaat het nog even door, op hetzelfde smaakvolle niveau. Middenin het blad, op de benen van een plastic naakte vrouw, over twee volle pagina’s: ‘Kan jouw vagina ook wel wat werk gebruiken?’ Het siert Folia dat de redactie alle andere woordspelingen heeft laten afvallen. Hoe vaak is het woord ‘oogstrelend’ geopperd?
Voor de inhoudelijke duidelijkheid, uit onderzoek van twee UvA-studentes naar ‘genitale onzekerheid’ blijkt: steeds meer vrouwen willen mooiere lippen (voorbeeld 103!), het heet niet voor niets schaamstreek en vrouwen die het laten doen wonen vaker in ’t Gooi dan in de Bijlmer.

Kweekvlees
Strak met knipoog. Zo zou je Folia kunnen samenvatten. Nuttige info over promoties en afscheidscolleges. De rubriek ‘Doctor’, waarin wordt uitgelegd waaróp en hoe werd afgestudeerd. De serie ‘Bul’ waarin iemand terugblikt. Uiteraard her en der de universiteitsproblematieken, maar ook dat knipogerig gebracht. Willekeurige kop: ‘Zienderogen opknappen van heroxefne’.
De cover is het visitekaartje van je blad. Kun je goed en leuk en to the point zijn op die éne pagina, dan lukt het met die andere honderd pagina’s ook wel. Uit het recente Folia-verleden het onderwerp: Kweekvlees. Covertekst: ‘Nu nog van de slager, straks uit het lab’. Mooi coverbeeld: biefstukjes, carbonades, koteletten harmonisch bijeengebracht op één pagina. Ander onderwerp: ‘De (tele)visie van nestor Ad van Liempt’. Coverbeeld: acht à negen nieuwe en oude tv-toestellen mét beeld. Opvallende visitekaartjes genoeg: een gasthoofdredacteur, het thema 2030, een blote negen maandenbuik, staatssecretaris met varkensmasker, een vrouw die haar veel te lange tong uitsteekt.
Folia wordt karakteristiek gemaakt, en niet alleen als het over vulva’s gaat.
Dat mag gezegd op 8 maart, Internationale Vrouwendag.