Maxima

Leg eens uit, willekeurige tijdschriftredactie, waarom heb je prinses Máxima nog nooit op de cover gehad?
Dan moet je na al die jaren met een érg goed verhaal komen. Bijvoorbeeld: je wilt niet méér exemplaren verkopen. Bijvoorbeeld: je wilt je lezeressen absoluut niet pleasen. Bijvoorbeeld: je bent hoofdredacteur en wilt eigenlijk ontslagen worden, op normale wijze lukt dat maar niet. Alleen als je Playboy heet, kun je serieus antwoorden: inderdaad Máxima nog nooit op de cover gehad. Koningin Linda ook nog nooit.
Bewezen is: met Máxima op de cover zet de losse verkoop van je blad een kroontje op.
De gedroomde schoondochter redde niet alleen dat Hollandse Koningshuis, ook de verkoop van veel tijdschriften zou er zonder coverqueen Máxima anders uitzien. Opzij, Panorama, de gossippers. Viva en Nouveau, Vrij Nederland, Ouders van Nu-elk blad pakt zijn stukje Máxima. Van microkrediet tot Argentijnse muesli, van moderne moeder tot lelijke omabroeken en Hollandse kuiten. Alleen al de vraag/antwoordrubriek! Dokter, waarom krijgt iemand alleen maar dochtertjes? Psycholoog, hoe ga je om met een dominante schoonmoeder? Lieve Mona, ik heb een nachtleven-verleden, maar mijn man weet nog niet alles, kan ik dat maar beter zo laten? Lieve Lita, waarom vallen sprankelende vrouwen soms op dommige dikkige blondkoppen met gele tanden?

Mathilde
Voor een gelegitimeerde forse coververmelding is een klein item in je blad al genoeg. Vanaf morgen: een Máxima-kapsel! Nu bestellen: Máxima-ketting! Het helpt: Máxima-dieet! Uniek: Tango-cursus voor klompendansers!
Maar je kunt je vergissen.
Het blad Vorsten Royale verschijnt ook in België. Wat technisch heel goed kan, deden ze. Dezelfde uitgave van Vorsten Royale met twee verschillende covers. In Nederland Máxima op de cover, in België prinses Mathilde. Slim, toch? Niet slim. Resultaat: onverwacht slechte verkoop in België. Dus onderzoek. Resultaat onderzoek: Máxima blijkt in België populairder dan Mathilde. Er reisden Belgen naar Maastricht om een 'Hollandse' Vorsten Royale te kopen.

Esta
Tien jaar geleden trouwde Máxima, er hangt een troonswisseling in de lucht en Máxima wordt op 17 mei veertig. Dus dacht het blad Esta ('elke twee weken serieus leuk'): wij zijn de M-mania voor, wij hadden toch al heel lang de serie 'Ongeveertig', wij openen in maart het bal. De hele Esta is aan tien jaar Máxima opgehangen. Een hoge hakken-productie met de kop 'Zij leve hoog'. Máxima geWarhold op de cover. Natuurlijk een onderzoek. Vraag: 'Wat lijkt je het ergste aan Máxima zijn? Antwoord: 'Nooit meer alleen naar de Hema kunnen'. Verder: Máxima-cartoon. Máxima-nieuwtjes, Máxima-shopping, Máxima vul-maar-in. Haar X-factor, volgens Henkjan Smits.
En natuurlijk hoe ze, volgens complottist Tomas Ross, haar prins op het witte paard tegenkwam, móést tegenkomen.
Leg eens uit, willekeurige tijdschriftredactie, waarom heb je in kroonjaar 2011 geen speciale Máxima-editie gemaakt?
Alleen maar omdat slimme Esta dat al deed?