Gratis voor kaaskoppen

Even wat vooroordelen op een rij, ik beperk me tot tien, en tot allochtonen.
Veruit de meeste Nederlanders vinden een witte school het meest ideaal. Bijna de helft vindt het erg tot zelfs héél erg als dochter thuiskomt met een allochtoon vriendje. Hetzelfde geldt, iets lager percentage, voor het allochtone vriendinnetje. Bijna driekwart vindt het begrijpelijk dat hun kind allochtone groepjes op straat mijdt. Bij het begrip allochtoon hebben ouders automatisch een Turk of Marokkaan in gedachten. Liever een Hindoestaan als schoonzoon dan een Marokkaan. Acht op de tien ouders geven toe dat ze een overwegend blanke buurt de ideale leefomgeving vinden om hun kind op te laten groeien. Bijna de helft vindt dat bepaald gedrag een racistische reactie van hun kind kan rechtvaardigen. De helft van Nederland vindt een juf met een hoofddoek geen bezwaar. De helft van Nederland vindt een juf met een hoofddoek wél een bezwaar.
Hoogste tijd om een enquête aan te besteden, dacht het maandblad J/M, magazine voor ouders van iets grotere kinderen.

En wat blijkt, zoals altijd, de vooroordelen blijken te kloppen. En wat zie je, zoals altijd: veel publiciteit omdat de vooroordelen wetenschappelijk onderlijnd werden en dus het voorvoegsel 'voor' verloren. Dus: enquête geslaagd.
Wat zijn goede enquêteonderwerpen? Vooroordelen waarvan je weet dat het sstsst ik mag het niet zeggen en je hebt het niet van mij, eigenlijk gewoon officiële óordelen zijn. Je hebt er geen vijfhonderd respondenten voor nodig, luister naar je vriendinnen, naar stand.nl, naar de marktkoopman of naar je hoogsteigen buik. Bladen als Cosmo en Glamour en Viva, ja zelfs Quest en Vrij Nederland en Intermediair doen om de zoveel tijd een greep in de bak met seks en kijk aan, wat een nieuws: we doen het minder vaak dan men denkt, mannen kijken naar borsten, veel gelieg over het aantal eerdere bedpartners, natuurlijk nooit dromen van de tuinman, na de bevalling soms een half jaar niet, de lengte doet er zeker toe, ruzie mondt vaak uit in een mopperwip en naspel, laat me niet lachen.

Opvoedbladen, J/M zal het ook wel eens gedaan hebben, houden elk jaar een enquête over samengestelde gezinnen: hij is te gek maar die kinderen van hem…, het bevestigingskind, die nieuwe schoonfamilie – mag ik een clusterbom? Vrouwenbladen en alle variaties van vreemdgaangeheimen: op het werk, niet op het werk, al vijftien jaar, met de specialist, lesbisch voor een keertje, beetje link om het in je auto te doen en waarom heb je plotseling twée blackberry’s?
Trouwens, ook nieuws, vooroordelen die niét kloppen. In bladen als Margriet of Vriendin: best leuk om naar je schoonouders te gaan (78 procent), ook met kerst. Best lekker, spruitjes (68 procent). Best tof, kalkoen met kerst.

Een goede bladenmaker wordt nooit verrast door de uitslag van een enquête. Je weet dat erg veel mensen spruitjes lekker vinden en dat witte scholen veruit favoriet zijn. Ook bij J/M is dat natuurlijk zo. Dochter komt thuis met allochtoon vriendje, 43 procent vindt dat erg. Valt nog mee. Is dus eigenlijk zeventig procent, inclusief political correct bonus.
Wat J/M ook weet: breng een enquête over allochtonen nooit groot op de cover. Political correct zijn verkoopt niet, dat hoef je niet meer te testen. Wat J/M ook weet: doe in de zomer een praktisch hebbeding bij je blad. De multiculti-enquête klein op de cover, een modieuze tas groot óp de cover geplakt. Gratis!
Wat J/M ook weet: een Hollandse kaaskop pakt zoiets mee.