Bijna volwassen

Leuke check, bij de start van een seminar over bladformules. Uit welk blad komt dit woord, of deze zin? Benoem het vogeltje dat als volgt gebekt is: 'De F96, een geweldige haan, werd de mooiste uilebaardkriel van de show'. Vind je alleen in het maandblad Kleindier Magazine. Het woord 'snaaks' of 'poenpaleis', kan het Quoteriger? Toch maar even het typische Panorama-zinnetje: 'De ene kamikazekut na de andere'. Het blad waarschuwt: een ernstige ziekte ligt in verre landen zomaar bij je in bed. Alleen in het blad NUSport (soms spits en flauw tegelijk) vind je de kop: Güsgülük. Guus Hiddink is trainer van Turkije en heeft geluk.

Bloemfietsvrouw? Kraamemancipatie? Woorden uit Opzij. Restwaardedeskundige? Autoweek! In maandblad Onze Taal: Dialectcartografie. 'Mary Borsato's hart huilt'. Ja ja, Story. FF w8en? Viva! Hoera, stippeltjesstof! Dames, in ieder geval geen Elsevier-euforie.
Goedgemaakte bladen hebben een uitgesproken bladvocabulaire. Alleen grijze muizen piepen hetzelfde.
Op één pagina in Cosmopolitan (oktobernummer, blz. 41) de woorden: leatherlook, stunning jackets, woman-only-avond, wishlist, love it, alle highlights in één look, 18 soorten lipbalm, things to do, what's new, shopping night, hurry, sophisticated, knitwear. En dan noem ik nog niet eens de cocktailshaker. Eén pagina, de Hóllandse Cosmo, 196 keer één pagina dik!

Welk woord wél op het palet, welk woord niet meer? Dat verandert per jaar, soms per maand als je een blad voor 14-jarigen maakt, in print of in app. Vijftig jaar geleden kregen de redacties van Revu en Margriet van hun uitgever een stencil (!) met de aanhef: Voorzichtig met deze woorden! Een greep uit de lange lijst: Ajakkes, Jéminéjoosje, Bliksem, Verdorie, Gossie mijne. Toen al professioneel doelgroepdenken. Die denkbeeldige lijstjes bestaan nog steeds, je kunt er zelfs seminars over houden. Dit wél in Opzij en niet in VN, wél in Playboy, nooit in TrosKompas.

Het blad Quote bestaat deze maand 25 jaar (hé, is het 250ste nummer gevierd?). Mét het vele nieuwe geld in Nederland ontstond eind vorige eeuw ook Quote. En het is er nóg – welk in die tijd gelanceerd blad kan dat zeggen? Eigenzinnig van inhoud, eigenzinnig coverbeleid (nooit beeld), studentikoos jennerig in alle opzichten. Geen grijze muis. Rubrieken als OSM en 'Dertien domme vragen aan' stylish verpakt. Als je abonnee wordt, krijg je een limited edition Otazu armband. Een mooie redactrice geeft achterin het blad toe dat interviews in bed kunnen eindigen – en waarom ook niet als hij in de Quote 500 staat? In de culinaire rubriek kom je tegen: 'Met de gepocheerde tong op parelgort doet de bianchetto zijn intrede'.

Alles wat je vermoedt als je door de PC Hooftstraat loopt, lees je vroeg of laat in Quote. Failliet. Omkoping. In één klap arm. Vreemdgaan, natuurlijk: in mijn Citroën C5 Ligne Business of ordinair in het Amstel? En hou je Giorgo’s maar aan, schat. Ordi in jacket, ook het woordgebruik. Iemand met een extra mooi huis heeft al gauw een proletenhut. Studenten zijn een stelletje zooiende corpsballen. Broertje Moszkowicz is een zelfbenoemd straatschoffie en zijn inventaris is, woordspeling, pleite. Spanje noemen we een knoflookrepubliek, twee concurrerende ondernemers doen een wedstrijdje vérplassen en het viagrapatent van Pfizer staat nog steeds stijf overeind.
Jéminéjoosje, herkenbaar bladvocabulaire moet, maar zoveel snaaksigheid in één blad?
Quote zegt het zelf op de cover: 25 jaar… en bijna volwassen.