TV verprinten

Een gezin in Bussum. Pa gezagvoerder, ma heeft een kapsalon. De oudste dochter wordt 18 jaar, en dat moet gevierd worden. Al achttien jaar zijn er au pairs in huis. Om de twee jaar een ander meisje, dan weer een studente uit Rusland, dan weer een Chileense. Twee keer een Zweeds meisje, een Braziliaanse die na een half jaar zwanger vertrok, een Spaanse tweeling en heel lang een leuke rossige uit Australië.
Voor het 18e verjaardagsfeest van de dochter werden alle, álle vroegere au pairs ingevlogen!
Dat allemaal op twintig pagina’s in magazine G, wie zou dat niet lezen?
Een gezin in Blaricum. Zoontje wordt tien jaar, dus: partijtje met 12 vriendjes. Niet bowlen, niet karten, geen paintball. Om half vijf 's middags: exclusief optreden van Jan Smit!
Dat allemaal op zes pagina’s in magazine G, wie zou dat niet lezen?
Verderop in G, Sanne (32) tegen haar golfvriendin: 'Ik ben toe aan een nieuwe keuken'. 'Maar Sanne, je keuken is nog maar een jaar oud!' Sanne: 'Dat bedoel ik, ik ben toe aan een nieuwe keuken'.
Magazine G bestaat niet, had móeten bestaan op basis van de tv-serie Gooische Vrouwen. Serie een succes, film een succes, dus waarom in dezelfde flow geen tijdschrift? Succesfactoren analyseren en deze naar print vertalen. De superglossy Gooisch, wie zou zo’n blad niet lezen? Blaricum woont overal, tot in Brasschaat aan toe.
Zijn er meer televisieprogramma’s die zich voor printvertaling lenen? Die zijn er. Klokhuis, bijvoorbeeld. Nog eens rustig lezen en bekijken hoe een sapcentrifuge werkt. Het tv-programma Andere Tijden leent zich voor begeleidende specials. Geert Mak's tv-serie In Europa begon als boek, had mooi geflankeerd kunnen worden door een rijk geïllustreerd tijdschrift. Ook tijdschriftpotentie, zeker voor kinderen: het radio/tv-programma Vroege Vogels.  DWDD? Verscheen één keer in print. Natuurlijk The Voice of Holland. Voor de tweede keer op televisie, voor de tweede keer een volwaardig magazine in de kiosk. Op de cover Ben Saunders, de hit van vorig jaar, in gesprek met Marco Borsato, de aanwinst van dit jaar. Prominent in het blad: Een jaar later. Een terugblik met alle 24 zangers en zangeressen die vorig jaar de live shows haalden. (Precies het onderwerp waardoor je je al jaren afvraagt waarom er geen Boer Zoekt Vrouw Magazine is. Hoe is het met al die boerenkinkels van een paar jaar geleden? Nog steeds geen relatie? Natuurlijk niet. Boer zocht eigenlijk bóer, ondertussen al uit de kast Gijs?). The Voice is een programma met letterlijk veel 'achter de schermen', nieuwsgierigmakend veel. Hoe kwam het zover, komt dat talent werkelijk uit het niets, hoe ging de begeleiding in het echt? In print is daar ruimte voor, het eenmalige magazine verrijkt het tv-programma. Veel facts en figures voor de fans, opgediend in hapklare brokken. Het mooie glamourbeeld zie je wel tijdens de uitzending. Geldt ook voor tv-programma Spoorloos. Na een onderhoudende zoektocht hebben ze elkaar eindelijk weer gevonden, maar veel wijzer dan een omhelzing onder de aftiteling word je niet. Hoe daarna? Daar is een leesblad zeer geschikt voor. Dus daar ligt, nieuw, het tijdschrift KRO Verhalen. Ook de tv-programma's Memories, Goudmijn en De Reünie doen in dezelfde uitgave mee. Inderdaad: Hans en Vera uit Memories-2007 zijn ondertussen een jaar getrouwd. Hun jeugdliefde liep stuk, maar bij het weerzien in Kroatië knetterde het meteen al van het scherm. Snel kopen? Kan niet. Raar, maar de goudmijn KRO Verhalen is alleen voor KRO leden.
Terwijl ook mensen ónder de zeventig jaar zoiets best leuk vinden.