Ranking-zóveel

Ik ben een tijdschrift of krant, ik wil gespreksstof dus ik organiseer óók een rankinglist.
Maar er is al een Quote500.
Er is al een Volkskrant top-200.
Er is al een Evergreen top-1000.
Er is al een Beste iPad apps top 25, top 100, top 200.
Wat is er nog niet, dacht Viva. Een top 400. Dus eind van deze maand, voor de vierde keer: de Viva 400. Er zijn in Nederland behoorlijk wat jonge vrouwen die er toe doen, dus is het handig dat Viva, blad voor vrouwen onder de 40 jaar, elk jaar the brightest in town op een rijtje zet. Van webdesigner tot zeilmeisje, van schrijfster tot tropenarts, van appels tot peren. Wie wel? Wie niet? Wie niet meer? Ordeningsoefeningetje in chaotische communicatietijden. Tip: wil je als blad publiciteit en discussie? Maak een lijst met vrouwen. Want natuurlijk staan er altijd te weinig Fatima’s en Salima’s op, het is witte Sanne voor en Kim na. Zelfs Opzij kreeg die kritiek. Het blad publiceert deze maand de 100 machtigste vrouwen van Nederland, zonder excuus allochtonen, maar ook zonder Nebahat Albayrak. Gevolg: Woman Inc. antwoordt jaarlijks met de 101 kleurrijkste vrouwen. Alleen Woman Inc. van Raja Felgata kan zoiets zonder gezeur doen. Want: een rankinglist is één-op-één het blad, is de formule van de afzender. De ringtone van je blad moet klínken als je blad. Het Parool: de Amsterdammer van het Jaar.
De 100 machtigste kunstenaars ter wereld (Art Review).
De échte mannen Top100 (Panorama, afgelopen week, Johnny Hoogerland!)
De 100 rijkste voetballers (NuSport).
Ik sla seks en homo’s en mooiste benen (Cosmo) even over en ga aan tafel. Het blad Lekker, dé restaurantgids van Nederland, is bekend van de Lekker-500. Jaarlijks worden de 500 beste restaurants van Nederland op een rij gezet. Maken sterrenkoks zich daar druk over? Nou en of. Slapeloosheid. En dan is het nog niet eens 28 november: nieuwe Michelingids. Of 26 november: GrootSpraak, dé restaurantgids voor de wijnliefhebber deelt haar gevreesde ‘trosjes’ uit, voor de beste of zuurste wijnkaart-2011.
November is op afstand de zenuwachtigste maand van het jaar voor Jonnie Boer cs. Terwijl Sergio Herman van restaurant Oud Sluis altijd wint, ook nu bij Lekker, hij is de Bohemian Rhapsody van culinair Nederland. Pannen vol awards worden deze herfst leeggekieperd, en altijd op maandag want dan hebben de sterren tijd om op te draven. Michelin, Lekker, Special Bite, GrootSpraak en niet te vergeten de GaultMillau Awards. Want GaultMillau laat het niet bij een eenvoudige ranking, ze delen elk jaar ook nog veertien Special Awards uit. Van Chef van het Jaar tot Belofte van het Jaar. Van Terras van het Jaar tot Sommelier van het Jaar. Niet alleen een Gouden Kalf maar ook een Kalfje voor de beste openingszin, de beste filmkus, de beste achtervolgingsscène. Niet alleen de AKO-hoofdprijs maar ook een Akootje voor de mooiste laatste zin, de mooiste titel van een boek, de best geplaatste puntkomma;
Deze week doet weekblad Revu (ik wil gespreksstof) ook weer aan ranking. Ze waren gestopt met de jaarlijkse Top-25 irritantste Nederlanders, altijd Gordon en Ratelband in gevecht om plek één werd irritant. Maar drie weken geleden bedacht Revu een nieuwe Award: De Gouden Pauw 2011. Ringtone is blad. Wie had de meeste bedpartners?