Oude kranten

KrantVanGisteren

Citaat: ‘Ik moet nu elke dag De Telegraaf.nl uitprinten om mijn aardappelschillen weg te gooien en de kattenbak te verschonen’.

Als je het over de toekomst van kranten en tijdschriften hebt, zijn er de bekende zorgen. Natuurlijk, de massa-oplages zullen verdwijnen. En dus: het massa-hergebruik van die kranten en tijdschriften zal verdwijnen. Laten we daar een keer bij stil staan. Want in versnipperde vorm leveren tijdschriften geweldige kunstwerken op. Alle celebritybladen van een bepaalde week in de versnipperaar en van het papier-maché beeldhouwen we Lady Gaga. Van de meest belabberde dagbladen, je kat wil er niet op kakken, je aardappelschillen krimpen ineen, maakte de Japanse kunstenaar Himanshu Agrawal een museumwaardige Origami Draak van 4×4 meter.

Wie rijdt er over vijftig jaar een snerpende Elfstedentocht met een oude krant onder zijn trui? Een krant opa, wat is dat? Ik heb een laagje gestold aluminium op mijn borst, gloeit lekker en ik kan er mee bellen. De overgang van groot formaatkrant naar tabloid gaf al een rigoureuze toepassingsverandering: bij vriezend weer had buurman opeens twee dagbladen ’s nachts op de autovoorruit.

Staal & Duiker Ontwerpers maakten een prachtig (vormgegeven) boek met de titel ‘De krant van gisteren, uitgelezen hergebruik’. Functionele woordspelingen die ik ook niet zou hebben laten liggen. De krant van vandaag-geweldig. De krant van morgen, nieuwsgierig makend. Maar er zijn veel meer kranten van gisteren en van eergisteren. Wat doen we met oude kranten en tijdschriften? Huisvrouwen weten het wel: weggooien. Maar dan wel met het visafval, de aardappelschillen of de restanten witlof. Oude kranten, ook handig onder lekkende bloempotten. Ideaal: oude kranten als prop in natte laarzen. Kattenbakken!

Maar naast huisvrouwen is er nog een andere groep ‘kunstenaars’: kunstenaars.

Het boek geeft schitterende voorbeelden. Beeldhouwer Tal Gur: ‘Mijn Daily Chair is gemaakt van oude kranten. Oud nieuws wordt actueel en krijgt op deze manier een aantrekkelijk tweede leven’. Designjurken van oude kranten-geen probleem. Tassen van krantenpapier -geen probleem. In het boek een top-12 selectie waar je hebberig van wordt. Schilder Gugger Petter (US) maakt van reepjes krantenpapier geweldige portretten. Ivano Vitali: ‘Ik ben in 2002 begonnen met kunst te maken uit krantenpapier en ik gebruik daarbij alleen mijn handen’. (Doorzichtige donkere rok gemaakt van de zwarte pagina’s)

Nou ja, enzovoort. Greetje van Tiem maakt garen van oude kranten: ‘Today’s news, tomorrow’s textile’. En te koop bij Nigel’s Ecostore: kist voor de laatste reis, gemaakt van oude kranten.

Een schitterend boek. Je durft geen krant meer zomaar weg te gooien, je durft geen tijdschrift zomaar te stoppen.

Zijn er al kunstwerken van oude iPads?

Rob van Vuure is bladendokter van Nederland, columnist van de Volkskrant én creatief directeur van ZB. Iedere twee weken lees je hier zijn nieuwste column. Neem voor meer informatie contact op met rob@zbcom.nl.