Het bruist

Over dode dieren. Over zoenen. Over Humberto Tan. Over reunies. Over van alles en nog wat kun je een tijdschrift maken. Zéker eenmalig. Zeker online. Roep iets en een week later zijn het pagina’s. Bedenk iets, morgen inloggen. En er wórdt veel geroepen en er wordt veel bedacht, hoera, de tijdschriftenwereld bruist, even niet zeuren over oplages.

Ik ken iemand die een blad maakt over zijn huis. De geschiedenis, bouwtekeningen, analyse grondmonsters, vorige bewoners, verfsoorten, de geboortes, een sterfgeval. Steensoorten, ook van de stoep. De kamertemperatuur een jaar lang elke dag bijgehouden. En alles schitterend vormgegeven.

Ik las over de Duitse journalist Wulf Beleites. Hij haat honden, dus lanceerde hij tenslotte zijn magazine Kot und Köter, oftewel Stront en Honden. Vijftig pagina’s anti-hondenverhalen. Foto’s van kitscherige hondenbegraafplaatsen. Schitterende foto’s van hondenbeten. En er zijn landen met hond op het menu. Haatmail natuurlijk. Ik raad: ‘Kijk maar uit, ik kom met mijn blaffer op je af’.

Voor de zoveelste keer zijn er moslima’s die vinden dat ze niet genoeg aan de bak komen, op tijdschriftengebied. Maar bij de lancering van hun nieuwe glossy Aya-lifestyle (vier keer per jaar) werd gezegd: ‘ook voor niet moslima’s’. Jammer. Voor iedereen, dan zal na drie keer blijken: voor niemand.

In Engeland verscheen PUSS PUSS Magazine, glossy blad voor kattenliefhebbers. Denk eerder aan Vogue dan aan Whiskas. Voor de culturele kattenfanaat. Fotoshoots bij ‘artistiekelingen’, inclusief hun kat. Op de cover het Russische model Anja Konstantinova, bloedmooi. De hoofdredacteur: ‘Ik hou mijn hele leven van katten en van tijdschriften en van mode, dus dan ga je combineren’. Een verontrustend vertrekpunt.

Wendy van Dijk kondigt de glossy Wendy aan. Vier jaar te laat. Veel foto’s van de bruiloft, ongetwijfeld geweldig geweldig bij RTL Late Night en toi toi toi bij Boulevard. Maar daarna?

Drie jonge journalistes maken vanaf nu GRIJS Magazine, inspiratie voor 70-plussers. Grootste covertekst: ‘Door mijn mondharmonica heb ik weer plezier in het leven’. Néé! Wél mooi: ‘Ervaren aders, vingers met verhalen. Handen die ergens waren’.

Ook: jongeren homo-blad Expreszo maakt online een doorstart. Ook: herlancering van het blad FAB. Ook: online tijdschrift Vertelcultuur gelanceerd. En acteur choreograaf Barrie Stevens, ‘vooral doorgaan’, heeft al twee jaar prostaatkanker, vanaf nu online zijn magazine Man&P.

Het bruist. Tot aan de Costa del Sol aan toe. Aldaar verscheen het nederlandstalig tijdschrift ESpecial, ‘over het sociale leven aan de Costa del Sol’. Kitesurfen na je 60ste, natuurlijk de restaurants, natuurlijk de party-foto’s, natuurlijk de successen. Hoe dan ook, waarover twintig andere bladenmakers al jaren elke zomer filosofeerden, ‘lekkere wijn trouwens hier’, is hier gebeurd.

Van hondenstront tot moslima’s, van prostaatkanker tot de heipalen onder je huis tot de Costa del Sol: roep iets en het worden pagina’s.

En even niet zeuren ove