Tien ideeën voor dat ene voetbalblad!

Natuurlijk, je hebt het blad Helden: mooie verhalen, prachtige foto’s, veel dit ging er toen door mij heen. Natuurlijk, je hebt Hard Gras: mooie stukken, nul beeld. (Voorpret, straks het honderste nummer). Natuurlijk, je hebt Voetbal International: alle standen, alle uitslagen, alle transfers, alle, alle, alle.

Wat voor soort blad heb je niet? Tien ideeën voor dat ene blad.

  1. Ajaxstadion De Meer werd gesloopt, er kwam een wijk met rijtjeshuizen. Jan (58): ‘Precies op deze plek, op de plek van mijn uitbouwkeuken, was de penaltystip. Jan wijst naar de kraan. Zijn vrouw kijkt naar buiten; ‘Daar, daar bij die bomen was de F-side. Daar stond je altijd, Jan’. Geposeerde gezinsfoto’s, op de v/h middenstip, voor het v/h doel, op de v/h pisbakken. 
  2. Bij elkaar: de negen Volendammers die ooit in Oranje speelden.
  3. Fotoreportage: alle huizen waarin Cruijff heeft gewoond. Van Betondorp tot Spanje tot Amerika.
  4. Het passeergeheim van… Arjen Robben, Coen Moulijn, Lionel Messi. Eén seconde opgedeeld in dertig foto’s.
  5. De broer van de bekende tweeling. De onbekende broer (Jan) van Gerrie en Arnold Mühren. De onbekende broer (Gerard) van Willy en René van de Kerkhof. Het onbekende zusje van Frank en Ronald de Boer.
  6. Dossier: de Cruijff/Olsen-penalty. Was niet uniek. In 1957 deed de Belgische international Rik Coppens al zoiets. In Nederland gebeurde het ook al eerder (Heerenveen? PEC?). Een paar imitaties mislukten (Thierry Henry, Arsenal). Keeper Otto Versfeld, de beteuterde, mag weer zeggen: ‘Het was buitenspel’.
  7. De allerallerlelijkste doelpunten van 2014.
  8. Zij werden ooit ‘de nieuwe Cruijff’ genoemd. Van Sjoerd Ruiter tot Ton Blanker.
  9. Bijna 23.000 euro voor een voetbalplaatje. En nog meer records.
  10. De schitterendste, technisch volmaakte eigen doelpunten van 2014. Vooruit, een toegift: ‘Het definitieve bewijs: voetbal is een gelukssport. Twaalf pagina’s sluitende voorbeelden’. Zonder het blabla van ‘geluk dwing je af’.

Zo’n soort blad.

Zo’n soort blad is er bijna, in 2015 moet het echt gaan gebeuren. Het nulnummer van het blad Staantribune (‘Hét magazine over voetbalcultuur’) staat online. Nu al mooi, maar het blad schreeuwt om papier, schreeuwt om foto’s op dubbele pagina’s. Alleen de titel al. Het woord staantribune wekt de woorden molshopengras, prutknieën, betonrot. Trouwens, hoeveel echte staantribunes zijn er nog in Nederland? Wél in het nulnummer: de mooiste derby ter wereld (Palermo-Catania, Italië). De Grote Seizoenkaarten Test. Het vergeten verleden van Louis van Gaal. Clubicoon Joop van Maurik in zijn Utrechtse kroeg. Ook: clubliederen, Griekse clubnamen, Engeland-Hongarije 1953, De Staantribune Twitterprijs 2014 en een schitterende spreadfoto van The Polgrove, stadion en veld van Bexhill United FC, Sussex County Football League, Division 2. En voor de cultuurmix: schlagerzanger John de Bever, ooit profvoetballer, ooit uit de kast gekomen, ooit ontdekt door vader Abraham.

Het blad Staantribune loopt zich warm, in wisselhesje, op weg naar een basisplaats.