Robs kiosk: Inside

Maarten van Rossem is compleet van de pot gerukt / Zelfs onze hond vond Johan Derksen leuk / Guust Flater en Hans Worst runnen Oranje / De bondscoach voelde feilloos aan dat het romantische gezwam over de Hollandse School gedateerde prietpraat was / Gerard Joling is verschrikkelijk / Gordon is verschrikkelijk / Wilfred Genee? Beetje pedant en zelfingenomen / Ze waren in staat Van Gaal af te schilderen als een nazi omdat hij toevallig naar de bakker ging.

Allemaal te lezen in het blad Voetbal Inside. Er zijn weinig tijdschriften gemodelleerd naar een gelijknamig televisie-programma. Af en toe de special ‘Boer zoekt Vrouw’. In die Special lees je dan (hoera!) precies wat je kunt verwachten: het is alweer uit, Boer is weer op zoek, Boer is met een ander van de longlist, Boer zegt: ja, er is een boertje op komst. Precies wat je al dacht, en zo moet het ook. Zo is het ook bij het nieuwe voetbalmagazine Voetbal Inside. Het programma is populair omdat het recht voor zijn raap is, omdat de personele bezetting -de opstelling- klopt, omdat de heren geen mediatraining hebben gehad én omdat ze niet te beroerd zijn elkaar frontaal de maat te nemen. Het zou weer kunnen gebeuren, vanavond: dat Derksen Genee afzeikt, dat maso Kraay het niet pikt, dat er op cocaKieft gehint wordt. Het zou weer kunnen gebeuren, vanavond: dat trainer A of bobo B in kleedkamerstijl een tackle krijgt of dat de firma Yolanthe & Sylvie & Sabia goed is voor een paar minuten lekkerewijvenpraat. Het tv-programma is ook: we spreken af, ik zet voor en jij kopt hem er schaamteloos in, dat boek, dat eetprogramma, dat belang. Goal! Het is allemaal ook éen op éen de kracht van het magazine. Hoofdredacteuren die elkaar afzeiken, kritiek hebben op hun eigen tv-programma, vertellen hoe goed ze zijn. Je kunt ook zeggen zoals het in het voorwoord staat: ‘Het blad diept de karakters van de pratende hoofden verder uit’. Aha, de voorwoordschrijver heeft mediatraining gehad.
Snel Voetbal Inside coverweer naar de golfslag van het blad-zelf. Wim Kieft: ‘Ik ben niet meer de walgelijke gozer die ik was’. Pierre van Hooijdonk: ‘Van der Gijp heeft een aanstekelijke lach, maar ik ben bang dat hij iets teveel in zichzelf is gaan geloven’. Wim Kieft: ‘De nachtmerrie van de schuld is voorbij’. Pierre van Hooijdonk: ‘Voetbal Inside is helaas zijn eigen TV-kantine geworden’. Raymond Sluiter: ‘In discussies kunnen ze moeilijk hun eigen ego aan de kant zetten’. Sjoerd Mossouw: ‘Ik heb niet veel met Derksen als mens, maar…’

Kortom, exact zoals het op tv gaat. Ook: beer Jan Boskamp geëmotioneerd over de Tweede Wereldoorlog. Van der Gijp over al die voetbal-internationals in zijn stamboom. En Hans Kraay jr. thuis, met vrouw. Het binnenkijkverhaal begint met: ‘Jullie wonen hier fantastisch, maar niet zo lang geleden overkwam jullie wel iets vreselijks, hè? Hans: ‘Ja, want ineens stond-ie voor de deur.’ Kortom, niet over inbraak, niet over een auto-ongeluk, niet over ziekte, maar over het bezoek van collega-hoofdredacteur Johan Derksen.

Als je er van houdt, bekijk je ze op televisie. Als je er van houdt, koop je het blad.

Robs citaten

‘Vorig seizoen was onze amusementswaarde niet hoger dan een 4′(Ajax-speler Davy Klaassen, VI)

‘Bezoeker Militair Museum moet geraakt worden'(Rubriek Ruggespraak, Onze Taal)

’20 procent van de vrouwen had in 2014 een trio. Dat is 10% meer dan in 2012′(Cosmopolitan)

‘Het huis wordt gesloopt en maakt plaats voor een droomvilla. De darter kocht de grond voor 1,2 miljoen euro'(Over Michael van Gerwen, Weekend)

‘Twee jaar leeftijdsverschil was het leukst geweest, maar we hebben vier miskramen gehad'(Dennis Weening, Mama&Family)

‘Donald Trump heeft ontdekt dat hoe harder hij onder de gordel trapt hoe meer aanhang hem dat oplevert. Het gaat een van de smerigste campagnes aller tijden worden'(Twan Huys, VPROgids)

‘1 op de 10 mannen is dol op roze, maar durft het niet te dragen'(Linda)

‘Groen als Graz’ (Volkskrant Magazine. Kop boven een artikel over de Oostenrijkse plaats Graz. Graz is groen en duurzaam)

 

Getal van de week: 23

Om precies te zijn: er zijn 23 miljardairs in Nederland. Of, zoals Quote ze noemt: de negennullenclub, die steeds maar rijker wordt. Bij elkaar bezitten ze 46,7 miljard. Soms vanwege een erfenis, soms met niks begonnen en op tijd de zaak verkocht.