Helden: bloed, zweet en trainen

Helden is een blad over topsporters, ooit ‘opgericht’ door Barbara (dochter van) en Frits (vader van) Helden magazineBarend. Subtitel: ‘Magazine over bloed, zweet en trainen’. Vervang het woord ‘trainen’ gerust maar door ‘tranen’. Het is een blad boordevol emoties, een ‘gewoon’ sportprestatief verhaal komt er niet in voor. In drie compleet verschillende verhalen (Jonnie Boer, Ronald Koeman, Jordi Cruijff) komt de ernstige ziekte van Johan Cruijff aan de orde. Helden is de vrouwenglossy onder de sportbladen. Scheiden, ongelukkig zijn, gehandicapte kinderen, ziektes, familieleden in nood, uit de kast komen, crematies, vroeger op school gepest, burn out: alles vindt een logische plek in Helden. Bovendien prachtig vormgegeven en vaak schitterend gefotografeerd.

In het verhaal over coureur Max Verstappen geen uitslag te vinden. Natuurlijk niet. Wél over de relatie met vader Jos en het snel volwassen worden. Ajax-talent Riechedly Bazoer over zijn moeder, over zijn dromen en over de haatreacties. Ronald Koeman over de ziekte van Cruijff en die(dezelfde) van zijn vrouw Bartina. Kop: ‘Johan is absoluut een vriend geworden en dan komt het hard aan’. Bekentenis: cabaretier Peter Heerschop slaapt in een Dafne Schippers-pyama. Daarna zwemster Sharon van Roozendaal. Prachtig gefotografeerd zegt ze: ‘Op school werd ik vaak gepest, je stinkt naar chloor, zeiden ze’. Ook: ‘Elke avond bel ik mijn ouders, soms twee keer per dag’. Schaatster Margot Boer struint rond in het Rijksmuseum en: ‘De ziekte van Thijsje heeft absoluut het gevoel versterkt dat dit mijn laatste seizoen zal zijn’. (Over haar collega-schaatster Thijsje Oenema, waarbij kanker is geconstateerd). Roger Federer over zijn records? Nee, over koffers inpakken met vier kinderen. En de schoonvader van Dex Elmont is Prem-DWDD-Radhakishun. Punt. Emotie genoeg. Kop: ‘De WK-medaille heb ik in de grafkist van mijn vader gelegd en ligt nu zes meter onder de grond’.

Emotieblad

We gaan door: voetballer Luuk de Jong over eerherstel. Rolstoeltennisster Esther Vergeer. Zeilster Marit Bouwmeester over haar broer die het wegens hartproblemen niet heeft gered. Trainer Darije Kalezic van Roda JC ontvluchtte in de jaren negentig de oorlog in Joegoslavië: ‘Ik sprintte in een slalom om alle doden heen’. En: ‘Mijn vader moest door een mijnenveld lopen’. Ik keek afgelopen zondag toch anders naar de dug out van Roda JC. Marianne Vos: ‘Ik moest echt eerst mijn kop stoten’. Evert van Benthem won twee keer de Elfstedentocht, Helden was bij hem in Canada. ‘Jeanette en ik wilden rust’. Victoria Koblenko (mooi) praat tussen het kussens gooien met de Russische ex-toptennisser Marat Safin (mooi) over bi- en homosexualiteit. Ook de dilemma’s van snowboarder Erik Bastiaansen: Beyoncé of Doutzen Kroes? Doutzen! Zoon Gabe: ‘Mijn vader, top-ijshockeyer, heeft zichzelf verdronken, hij had het al eerder geprobeerd’. Frits Barend in Israel op bezoek bij Jordi Cruijff, over de ziekte natuurlijk, en over de ‘last’ van de naam Cruijff. Jordi: ‘Over twintig jaar heeft niemand het nog over mij. Mijn vader, dat is de legende’.

Helden, prachtig sportblad? Nee! Misverstand! Helden, prachtig blad over de emoties van sporters. Want ik vergat nog de rubrieken ‘De dag dat alles mis ging’ en ‘Held geeft zich bloot’.

Robs citaten

‘Dikke billen, dunne billen, pronte borsten of borsten die een beetje hangen, maar allemaal mooi. Dit moet gevierd!’ (Sophie Hilbrand, Harper’s Bazaar)

 ‘Iedereen had ineens zo’n boeddha in de tuin. Je schaamt je dood.’ (Inez van Oord, bedenker van het blad Happinez, in Opzij)

 ‘Waarin haar verweten wordt dat ze een opgespoten botoxkop heeft en op een cavia lijkt.’ (Over de mails die Linda de Mol krijgt, Weekend)

‘Leerlingen koesteren aangename herinneringen aan schaker Max Euwe. Alhoewel hij altijd wilde winnen. Hij deed mee aan een eetcompetitie van boterhammen hagelslag. Hij won met 14-13.’ (Nieuwsbrief Max Euwe Centrum)

‘Mijn vader zei altijd: wees vriendelijk voor de mensen die je tegenkomt op de trap naar boven want je moet ook weer naar beneden.’ (Willeke Alberti, Van der Valk Magazine)

Onder anderen Patrick, Adriaan, Jacob, Bartha, José, Kevin, Sander, Raoul, Maurice, Wesley en Chiel werden wakker in Gordons rietgedekte miljoenenvilla in Blaricum. (Party)

‘Theo Jansen beloofde Van Roosmalen voor zijn bek te slaan als het een kutboek zou worden. Die klap kwam er nooit.’ (Recensie boek ‘Je hebt het niet van mij’, van Marcel van Roosmalen, Staantribune)

Robs getal: 1.400.000

Voetbalflitsen.nl heeft ruim 1,4 miljoen unieke bezoekers per maand. Meer dan VI.nl. de website van Voetbal International. Voetbalflitsen.nl is anders dan de concurrentie. Geen wedstrijdverslagen, geen mediatraining-interviewtjes. Wel een categorie ‘snoepjes’, met weinig verhullende foto’s van veroveringen van bekende spelers.