Linda/Lotje


Lotje cover
Het blad Lotje&Co verschijnt vier keer per jaar. Oplage 7500, online 20.000 unieke bezoekers. Vier keer per jaar boordevol met ‘herkenning, erkenning en verkenning’. Voor welke doelgroep wordt het blad gemaakt? Een paar citaten uit het nummer dat nu in de winkel ligt. ‘Jarenlang streden Mark en Josette voor goede zorg voor hun zoon Dexter. Dexter (19), sterk gedragsgestoord, ernstig verstandelijk gehandicapt’. ‘Deze kalender richt zich op mensen met een autismespectrumstoornis’. ‘Rond haar achtste werd pas definitief duidelijk dat Suze verstandelijk beperkt is en een IQ van rond de 50 heeft’. ‘Anouk is twaalf jaar maar bleef hangen in haar kleuterperiode. Ze heeft een verstandelijke beperking en ze heeft epilepsie’. ‘Elke heeft het Mowat-Wilson-Syndroom en liep op jonge leeftijd een hersenbeschadiging op’. ‘Luca (11, open rug, waterhoofd) speelde een grote rol in het stuklopen van het huwelijk van Mirthe en Richard’.

Voor dié doelgroep dus.

Lotje wordt met steun van het NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) gemaakt voor, kort door de bocht, ouders met een zorgintensief kind. Meteen ook maar even ruim door de bocht: niet alleen voor ouders, ook voor broers, zusjes, opa’s, oma’s, begeleiders en noem iedereen uit de omgeving maar op. Zorgintensieve kinderen zijn kinderen met een lichamelijke, verstandelijke of gedragsmatige beperking, en vaak een combinatie ervan. Annette Herfkens (53), die in 1992 als enige een vliegtuigcrash in de Vietnamese jungle overleefde, pas na acht dagen werd ze gevonden, zegt in een lang interview over haar zoon: ‘Ik ben nog steeds aan het overleven, bij een kind als Maxi moet je alle scenario’s loslaten, én je ego’.

Het tijdschrift Lotje is al een paar keer onderscheiden, en terecht. Het is de Linda onder de bladen voor specifieke doelgroepen. Noem een ernstige ziekte of een handicap en er is een magazine. Van astma tot MS, van diabetes tot de Nierstichting: online en op papier komt alle voorlichting tot u. Het blad Lotje ontstijgt het genre. De vormgeving is geweldig, alles ruim en licht, de bekopping is royaal en to the point. Nog een overeenkomst: zoals Linda is ook Lotje realistisch, niets wordt geschuwd. Door de aanpak wordt elk zwaar onderwerp toegankelijk. In deze Lotje: ‘Mensen voor wie je liever wegrent: die met een nóg erger verhaal, de blije eikel, de betweter’. In deze Lotje: ‘Als het samen niet meer gaat. Over onze scheiding’. In deze Lotje: ‘Het laatste taboe, ik schaam mij voor mijn zoon’. In de volgende Lotje: ‘Seks. Zorgen over hoe je je kind hiermee grootbrengt’. Nog meer overeenkomsten met grote zus Linda? Ja, alle covers hebben dezelfde herkenbare opbouw, alle nummers hebben een groot thema en naast de serieuze zware onderwerpen zie je net op tijd een vrolijke shoppingpagina, een makkelijk eten productie, dé hippe gadgets en een paar goed geschreven columns.

In vakkringen wordt het blad Linda vaak aangehaald. Terecht. Maar laten we kleine zus Lotje niet vergeten.

Robs citaten

‘Een keurige vrouw van zijn leeftijd. Een verademing vergeleken bij andere oude miljardairs die 18-jarige golddiggertjes verzamelen als trofeeën’ (Over Janine, de vrouw van Joop van den Ende, Revu)

‘De moeder van Jerney Kaagman leed ook aan de Ziekte van Parkinson’ (Interview Jerney Kaagman, Parkinson-patiënte, Party) 

‘Mijn toenmalige vrouw stuurde me terug met de biefstuk, omdat we ook gewoon worst konden eten. Dus ik heb ook vervelende tijden meegemaakt’ (Miljardair Hans Melchers, Quote)

‘In 2010 kocht ze voor 1,1 miljoen euro een prachtig pand in Amsterdam. Dat staat inmiddels weer te koop voor 2,1 miljoen.(..) We schatten haar vermogen -voorzichtig- op 5 miljoen euro’ (Quote, over Saskia Noort)

‘Ik dacht dat BNN mij maar een programmaatje gaf omdat ze me zo zielig vonden’ (Filemon Wesselink, HPDeTijd)

‘Schreef ik een keer dat een ex loeide als een tochtige koe tijdens de sex, dat ik bang was dat de Dierenbescherming langs zou komen. Voelden ze zich allemaal aangesproken’ (Sandra Schuurhof over de mannen in haar columns, MediaCourant)

‘Mijn vader doet alsof er niets aan de hand is’ (Jordi Cruijff, Helden)

Robs getal: 4

Nieuw in de schappen: het tijdschrift Pedala. Magazine voor vrouwen die van fietsen houden: van peddelende vrouwen tot wedstrijdfietsters. Of je moet natuurlijk zeggen: niet een tijdschrift, maar een plátform voor vrouwen die..
Veel tips. Veel productinfo. Veel blogsters. De printuitgave verschijnt vier keer per jaar, online kan iedereen elke dag terecht: pedalamagazine.nl.