Rob’s Kiosk: Jan/Linda

10-cover-webMen neme het tijdschrift LINDA. En dan wat minder seks. Wat minder scheiding. Wat minder ernstige ziektes. Wat minder gemeen. Wat minder heftig. Wat minder opvallend. Wat minder spraakmakend. Wat minder ‘gek’. Wat minder verrassend. Wat minder verrassend vormgegeven. Wat minder verrassend bekopt. Wat minder openhartig. Wat minder schreeuwerig. Wat minder Bekende Nederlanders. Wat minder slimme rubrieken. Wat minder publiciteit. Wat minder, wat minder…stóp, alhoewel je nog even door zou kunnen gaan. Als je dat allemaal wat minder doet, en toch elke maand uitkomt, en er toch goed uitziet, en toch lezenswaardig bent..wat krijg je dan? Dan krijg je het tijdschrift JAN. Niet genoemd naar Jan des Bouvrie, niet naar de heren Lul, Smit, Terlouw of Mulder, niet naar J met de korte achternaam of met de pet. JAN: J(ust) A(nother) N(ame). Ik haast me te zeggen: elke maand interessant, elke maand veel leuke informatie en elke maand mooie fotografie. Maar ‘minder’. Geen LINDA. De redacteuren van JAN zullen schreeuwen: maar dat willen we ook niet!! Blijf schreeuwen. JAN ligt bijna stiekem in de winkel, keurige cover met een of twee keurige BN-ers, in het hele blad keurige teksten. Rustige columnisten, ondanks het drama in hun leven. Subtitel van JAN: de glossy die je raakt. En inderdaad, soms gebeurt dat.
Uit de inhoud: ‘Ik ben zo’n vader die zijn kind niet mag zien’. Peter wil deel uitmaken van haar leventje, maar zijn ex maakt dat onmogelijk. ‘Ik wachtte tot Anne naar de crèche werd gebracht en ik vanuit mijn raam een glimp van haar kon opvangen’. Mooi verhaal, Peter wordt als sneue man neergezet, terwijl uit alles blijkt dat de moeder compleet gestoord is. LINDA zou zoiets groot in de kop zetten.
Een paar toonzettende citaten uit een willekeurige JAN: ‘Die eerste zoen had de smaak van zware shag, maar wat een happening’. ‘Toen ik in blinde paniek het pakje condooms dat op zijn kamer lag het raam uitgooide, maakte hij het uit’. ‘Op een dag zal Jaap Jongbloed haar relationele ellende exploiteren’(Jort Kelder over het mooiste meisje van de klas). Schrijfster Susan Smit is weer verliefd: ‘De eerste dagen na de breuk leek ik wel krankzinnig’. ‘Ik ben weer verliefd en na zo’n periode van hartzeer is dat even verwarrend als gelukzalig’. In de JAN van deze maand een groot onderzoek ‘naar mannen’. ‘JAN’s Grote Relatie Onderzoek’. Bijna 80% van de vrouwen zegt: ‘Mijn man is de leukste van het schoolplein’. In LINDA zouden ze zeggen: ‘Een op de vijf vrouwen ziet op het schoolplein een leukere man’. (Neem een gemiddelde school, dat zijn er toch elke dag vijftig die om zich heen kijken). Ook uit het onderzoek: ‘65% is nog steeds verliefd’. LINDA zou zeggen: ‘Een op de drie vrouwen is niet meer verliefd op haar man’. Naast het serieuze onderzoek een mooi interview met acteur Géza Weisz, en een verhaal met Anna de Beus, drager van het BRCA-1 gen, wat haar een zeer hoge kans geeft op borstkanker. ‘Ik dacht: chop chop, die borsten eraf en alles is weer goed’. Nee dus. Anna: ‘De kans dat mijn dochters het ook hebben is 50%’. O ja, meteen lezen: het verhaal ‘Gelogen over je cv’. En de mooiste zin van het blad, een citaat van schrijfster Maria Goos: ‘Als iemand ongelukkig is met zichzelf, kan de liefde lang een verband om de wond zijn, maar daar onder gaat het zweren’.

 

Rob’s citaten

Toen Petra thuis vertelde dat ze met een sportverslaggever ging, werd er gelijk geroepen: ‘Als het maar niet Mart Smeets is!’ (Over Petra Bosman, de vrouw van Kees Jansma, Party)
Toen Petra zei dat het Kees Jansma was, zou vader Bosman hebben geroepen: ‘Dat is nog erger’ (Over Petra Bosman, de vrouw van Kees Jansma, Party)
‘Je ranzige tanden werden onder handen genomen, je haren eindelijk gewassen, je bril vervangen en de inhoud van je kast werd gemoderniseerd. Een waanzinnige verbetering’(Patty Brard over Giel Beelen)
‘Matthijs van Nieuwkerk is volledig overschat. Het is natuurlijk ook een man met 140 fobieën’ (Guido den Aantrekker, gossip-journalist, Vara Gids)
‘Hans van Breukelen werd een meelijwekkend persoon die zijn leven weer op de rails kreeg door Ratelband-achtig te brullen op feesten en partijen’ (Nico Dijkshoorn, Vara Gids)
‘Het enige wat ik leuk vind aan deze outfit, is het hondje naast haar! (Modedeskundige Fred van Leer over Ivana Trump)
‘En dat ondergebit van Jan Slagter, fascinerend, dat leidt een autonoom leven’ (Guido den Aantrekker, gossip-journalist, VaraGids)