BLDNDKTR over cadeautjes

Ik kreeg een mooi cadeautje. Een houten robot-achtig poppetje, een zogenoemde ‘Rijkswachter’. De kunstschatten van het jarenlang gesloten Rijksmuseum reisden jarenlang de wereld rond, het museum is nu weer open, de transportkisten zijn niet meer nodig, ze werden gesloopt en het hout kreeg een nieuw leven. Van de kisten werden honderden houten poppetjes gemaakt, elk poppetje kreeg een nummer. Even het unieke nummer invoeren en je ziet welke kunstschat met ‘jouw’ poppetje vervoerd is. Mijn houten Rijkswachtertje vervoerde de 17e eeuwse Franse kaptafel van Marie Antoinette, oké, niet iedereen heeft een Rembrandt. Maar… mooi marketing-idee, mooi cadeautje, je raakt toch indirect iets bijzonders aan. 

Ik nam mijn Rijkswachter mee naar een brainstorm over ‘klein maar fijne’ communicatie. Het maakte meteen de tongen los. Ooit gedaan: stukjes gras van Ajaxstadion De Meer in de verkoop. Toen het stadion gesloopt werd kwam er van alles vrij, ook veel emoties. Te koop: reageerbuisjes met echte De Meer-pisbakkenlucht! In het gras van mijn achtertuin liggen drie pollen origineel Ajax-gras. ‘Kijk daar links, bij die tegel, daar heeft Cruijff op gedemarreerd’. Helaas was ik net te laat voor een stukje penaltystip. Ook een succes: stukjes Ajax-doelnet! We verknipten een oud doelnet, persoonlijk uit de catacomben van De Meer opgehaald, en stuurden dat naar vijfhonderd relaties. Uiteraard met bewijs: foto van een knippende voorzitter Van Praag. Zelden zoveel navraag gehad. De brainstormmiddag leverde een honderdtal ideeën op. Ik doe een greep in de la ‘aarde, water’.

De reisorganisatie heeft een paar bijzondere aanbiedingen. Unieke rondreis door China! Prachtige foto’s, prachtige brochure, maar wat voel ik daar? Er is alvast een kiezeltje van de Chinese Muur toegevoegd(met fotobewijs en beschrijving). Tastbare voorpret. Dit jaar niet naar China, maar op excursie naar je eigen geschiedenis? Schrijf in: dit najaar onder leiding van een historicus naar de kust van Normandië, naar de plek waar de Engelsen en de Canadezen in de Tweede Wereldoorlog aan wal kwamen. Bijgevoegd wat korrels zand rechtstreeks van Omaha Beach, met foto van spittende man, met verwijzing naar de video. Die korrels doe je niet weg. Weer eens naar Parijs, nu ook met een uitvoerige excursie naar Père-Lachaise, de beroemde begraafplaats? Naar het graf van Karel Appel, Chopin of Jim Morrison? Toefje aarde toegevoegd. Eindelijk naar de Niagara Watervallen! Hier alvast wat spetters. Een week voor het congres over de opwarming van onze aarde krijgt elke deelnemer een buisje met water: ijskap-smeltwater, met foto van de zeiler die het bij de Noordpool verzamelde. Op de uitnodiging voor de nieuwe expositie van Armando zit een haar uit een gebruikte kwast. Ga zo maar door. Achterband Max Verstappen. Vioolsnaar Janine Janssen. Golfbal Joost Luiten. Badmuts Kromo. Dirigeerstokje Jaap van Zweden. Een splinter of kruimel of druppel is genoeg.

Ik ga nergens heen maar wat heb ik een mooie collectie uitnodigingen.