Rob’s Kiosk: Geheimen

Mijn GeheimDoe onderzoek bij vrouwenbladen naar de onderwerpen en rubrieken die het meest gelezen worden, om niet te zeggen áltijd gelezen worden, en de uitkomsten weet je van te voren. Altijd gelezen en dus nooit uit je blad gooien: de horoscoop. Altijd ingevuld en dus nooit uit je blad gooien: de puzzels, liefst zo simpel mogelijk, gewoon kruiswoord, gewoon doorlopers, niet zoiets irritants als een cryptogram. Ik was lang hoofdredacteur bij vrouwenbladen en heug mij de dag dat er in een bepaalde week door acute omstandigheden(een goed betalende adverteerder wilde op een bepaalde plek)geen horoscoop in het blad stond, er was even geen plaats voor. Moord en brand! Huis te klein! Paar honderd mails en telefoontjes! Wat we wel niet dachten, waar we als redactie de euvele moed vandaan haalden om niet te melden hoe het de komende dagen met de Steenbokken en de Kreeften zou gaan. Maar de puzzels en de horoscoop worden in elk onderzoek riant verslagen, door de ‘anonieme’ verhalen. Dit genre columns en korte verhalen(ook onderaan deze krantenpagina) wordt áltijd en óveral hélemaal gelezen. En dat is goed te begrijpen: het is intiem, het is anoniem, alleen vaak een voornaam, dus kunnen er dingen verteld worden die je normaal nooit en te nimmer zou vertellen. Maar.. die je wél wilt lezen, zeg maar eerlijk emo-ramptoerist. Ja, eigenlijk haat ik mijn buurvrouw. Ja, het kind is niet van mijn man. Ja, ik heb hem onterfd. Ja, ik heb iets met de onderwijzer van mijn zoontje. Sommige vrouwenbladen hebben wel drie van dit soort rubrieken en in alle onderzoeken komen ze álle drie met stip op één (twee, drie). Logisch dat er dus een blad bestaat genaamd Mijn Geheim. Verschijnt elke week en staat vol met ‘geheime’ verhalen. Bijna altijd anoniem. Elke week bingo, logisch dus dat er af en toe een Special uitkomt. In de winkel: ‘Mijn Geheim Special, de nummer-1 in levensverhalen’. Groot op de cover: ‘11 persoonlijke levensverhalen’. Ook op de cover: ‘Over samengestelde gezinnen, échte vriendschap, de lessen van een kind met Down, het dubbelleven van een prostituée… En-nog-véel-meer! (Einde coverteksten).

Veel meer van hetzelfde, maar natuurlijk steeds net even anders. Thera: ‘Toen mijn zoontje éen jaar was, stortte ik in’. Erika: ‘Ik fantaseer vaak hoe leuk mijn leven eruit zou hebben gezien zonder mijn kinderen’. Annet: ‘Dat zij aanbood mee te gaan naar de kliniek, vond ik zo lief’. ‘Veertien jaar geleden is Sonja Graansma(34) verkracht’. ‘Mascha: De nachten met hem waren weergaloos, maar na zes maanden verdween Danny uit mijn leven, onaangekondigd. En ook mijn spaartegoed van 35.000 euro was weg’.

Dit, en nóg veel meer van hetzelfde! Week in week uit en een paar keer per jaar in een Special. En ja, ook nog acht pagina’s puzzel. En nee, geen horoscoop.

Citaten

‘Relaties? Heel laat. Heel lang had ik minnaars. Ik wilde eerste schrijver zijn, niet eerst iemands vrouw’ (Connie Palmen, Linda)
‘Doordat ik een tijdje geen inkomen heb gehad, heb ik het recht om bij de Voedselbank te komen’ (Jim de Groot, zoon van Boudewijn de Groot, Privé)
‘In totaal heeft Ans Markus zo’n 1500 kledingstukken, waaronder 50 zwart/wit gestreepte truitjes. Ans: dat komt omdat ik vroeger hartstikke arm was’ (Over kunstenares Ans Markus, Blad)
‘Ik voel me nog steeds een getrouwde vrouw. Alleen ben ik bezet door een dode’ (Connie Palmen, weduwe Ischa Meijer, weduwe Hans van Mierlo, Linda)
‘Ik was veel weg. Toen ze klein was, gaf mijn dochter mij soms een kusje op het televisiescherm’ (Sybrand van Haersma Buma, CDA, Privé)
‘Eén ding is zeker, scheiden is de beste manier om van je vermogen af te komen’ (Robert de Boeck, ceo Antea, Quote)