Rob’s Kiosk: Scoren

Het blad Voetbal International heeft bij elkaar zo’n twintig doelgroepen, en misschien wel meer. Ouderen, jongeren, daar tussen in, tieners, feitjesfreaks, kinderen, Ajacieden, PSV-ers, maar ook fans die alleen maar over De Graafschap willen lezen. Om maar te zwijgen over MVV en FC Heerenveen. De VI-specials doen het daarom altijd relatief goed, er is elke keer een hardcore gedeelte van de doelgroep dat blind koopt. Vandaar de Special Voetbal International Kids. Een lekker, zeer gevuld weetjes&feitjesblad met ‘alle’ sterren van 60 jaar eredivisie. Je kunt kids niet kwalijk nemen dat ze niet weten dat Suarez ooit bij FC Groningen speelde. Je kunt kids niet kwalijk nemen dat ze niet weten dat Arjen Robben ooit haar had. In deze Kids-special drie foto ’s van Arjen met haardos(nee, toch viér foto’s, een keer herkende ik ‘m niet). Wat kun je kids allemaal nog meer niet kwalijk nemen? Een heleboel, en daarom is deze special op hun lijf geschreven. Daar gaan we. Wie is de enige speler die vijf keer topscorer van de Eredivisie was(Ruud Geels). Wanneer werd de snelste strafschop in de Eredivisie gegeven?(19 oktober 2014, Mark Uth na 8 seconden, voor Heerenveen). In welk jaar won Feyenoord met 9-5 van Ajax?(1960). Wie was de jongste speler die in Ajax-1 zijn debuut maakte?(Clarence Seedorf, 16 jaar en 241 dagen). Wie scoorde in het seizoen 2015/16 voor AZ zeven wedstrijden op rij?(Vincent Janssen). Wie was de eerste Nederlandse voetballer die topscorer van Europa werd?(Kees Kist, AZ). Welke Braziliaan scoorde voor FC Heerenveen zeven keer in éen wedstrijd?(Alves). Wie is de topscorer aller tijden van Feyenoord?(Cor van der Gijp, 177 keer. Ja, Cór, oom van René). Noem drie spelers die doorbraken bij FC Heerenveen(Ruud van Nistelrooy, Hakim Ziyech, Klaas Jan Huntelaar, Jon Dahl Tomasson. Kijk, dat zijn er al vier). Wie was topscorer van de eredivisie 2010/11?(Björn Vleminckx, NEC, 23 doelpunten).

Feitjes, feitjes, feitjes. Waar kids dol op zijn, al is het maar om hun pa mee af te troeven. Want wie kent Björn Vleminckx nu nog? Wie weet nog dat Willy van de Kuijlen 308 doelpunten voor PSV maakte? Wie weet nog van Ronald Lengkeek? Maakte toch mooi in 242 wedstrijden voor Sparta zo’n 102 goals. Piet de Jong! Pardon? Topscorer aller tijden voor Willem II met 216 goals, het is maar dat je het weet, ook buiten Tilburg.

De kids-special is interessant omdat-ie voor ‘ouderen’ ook interessant is. Vader koopt ‘m voor zoontje omdat vader ‘m graag wil lezen, minstens even wil doorbladeren. Abe Lenstra debuteerde al op 14-jarige leeftijd(veertien!) in Heerenveen-1, dribbelkoning Faas Wilkes scoorde op 38-jarige leeftijd nog 12 keer in de Eredivisie. Louis van Gaal speelde jarenlang met Danny Blind op het middenveld van Sparta. AZ-trainer John van den Brom vijf keer clubtopscorer van Vitesse! Leuk, zo’n kids-special. Zei de volwassene.

Citaten

‘Ik woon in een Frans gehucht. Er wordt geroddeld als je je optut. Daarom zie ik er daar uit als een voddenbak’ (Anneke Grönloh, 74, Linda)
‘Ik vind waterpolo dus vooral iets voor spuuglelijke testosteronlesbiennes uit Moldavië, Bulgarije en Tadzjikistan, maar dat terzijde’ (Schrijver Arthur van Amerongen, HPDe Tijd)
‘Tom Egbers vind ik echt de meest overschatte presentator van Nederland. Ik erger me dood als ik naar hem zit te kijken’ (Beau van Erven Dorens, Privé)
‘Op straat zien mannen van 35 mij niet meer staan. Een grappige constatering vind ik dat’ (Anita Witzier, 55, Linda)
‘Het heeft echter weinig zin om een strapless jurk te dragen als je geen boezem hebt’ (Vincent Frederiks over actrice Lesley Mann tijdens de Oscar-uitreiking, Privé)
‘Peter Bosz, die zondag bij Studio Sport te gast was, keek alsof hij al twintig jaar seks heeft met een eenbenige dwerg’ (Nico Dijkshoorn, VI)