Rob’s Kiosk – Keus uit meer dan 100

ScheurkalendersOktober Woonmaand? Ja, dat is zo. Oktober Wijnmaand? Ook dat is waar, alhoewel het voor sommigen alle maanden oktober is. Maar wat ook vooral waar is: oktober scheurkalendermaand. Loop een willekeurige boekwinkel binnen, door de regen of op je scherm, en je hebt vanaf deze maand keus uit zo’n tachtig à negentig dagscheurkalenders-2018. Waarschijnlijk zijn het er meer dan honderd, tafelbreed tentoongesteld in elke boekhandel. Het ideale feestdagengeschenk, zullen ze allemaal zeggen. ‘Een heel jaar elke dag genieten’. Alleen al twaalf culinaire kalenders, acht tuinkalenders, zes taalkalenders. Elk jaar worden het er meer. Steeds meer tijdschriften krijgen door dat zo’n kalender de ideale carrier is voor het recyclen van tips en ideeën en spreuken en recepten en cartoons. Bovendien ben je gauw uit de kosten. Het begon met Koot en Bie in 1973 (Bescheurkalender) en om in de woordspelingen te blijven: ook dit jaar is er een Peter van Straaten Zeurkalender (sinds 1994) en brengt het blad Bromfiets wederom hun ‘Scheur’-kalender. ‘Elke dag lekker scheuren’. Het televisieprogramma Heel Holland Bakt hoefde ook niet lang na te denken: 365 bakrecepten bij elkaar, elke dag feest. Het culinaire tijdschrift Delicious: elke dag chic. Het tijdschrift Quest: elke dag een ‘wetenschappelijke’ vraag. Geïnteresseerd in taal? Keus uit acht. Tijdschrift Onze Taal, uitgeverij Van Dale, Loesje, allemaal van de partij. In het verlengde daarvan: de Oneliner-scheurkalender, de Spreuken Scheurkalender. Op de Omdenk-scheurkalender 2018: ‘Als je in ’t leven stappen zet, moet je niet bang zijn af en toe te struikelen’. Op het gebied van baby’s en zwangerschap: obligate keus. Er is zelfs een Vogelkalender: elke dag een andere vogel. Voor kinderen en sommige volwassenen: moppen, moppen, moppen. Donald en Dagobert en Fokke en Sukke en Toos en Henk en Dirkjan, allemaal van de partij. Sport? Natuurlijk zijn er sport-scheurkalenders. Alleen al zes keer voetbal. Tijdschrift Voetbal International doet mee, PSV en Feyenoord hebben een eigen uitgave. Als vrijwilliger ben ik zelf betrokken bij twee nostalgische voetbalkalenders: de Voetballegends Scheurkalender (Top! Geweldig! Zei hij) en een kalender enkel en alleen over FC Volendam (Top! Geweldig! Zei hij). In deze opsomming laat ik bijna honderd kalenders onvermeld. Alleen nog de Happinez Scheurkalender: geheel in stijl van het tijdschrift, 365 dagen wijsheid en inspiratie. Zoals ze zelf zeggen: ‘Verrijk iedere dag met mooie uitspraken, diepe inzichten of overpeinzingen’. Bijvoorbeeld op zondag 15 april 2018: ‘Perfectionisme leidt niet tot een perfect gevoel. Het leidt tot een onvolledig gevoel’. Bijvoorbeeld op zaterdag 6 oktober 2018: ‘Je kunt je verleden niet veranderen. Je toekomst wel’. Daar zou ik niet bijna een jaar op wachten.

CITATEN

Verliefd
35 procent van de Nederlanders is wel eens verliefd geworden op het eerste gezicht. Bij bijna een kwart is daar een vaste relatie uit voortgekomen. Hoe aantrekkelijker mensen zijn, hoe korter ze elkaar kennen voordat ze een relatie beginnen, laat ander onderzoek zien (Special Het Grote Breinboek)

Mama
Ghna: ‘Van de oorlog weet ik nog de geluiden’. Saed: ‘Mama heb ik anderhalf jaar niet gezien’. Rokaia: ‘We gaan allemaal naar school, papa en mama ook’. Noor Ali: ‘Het was niet fijn met die boot. Ik wil daar niet meer aan denken’ (Vier Syrische kinderen die nu in Nederland wonen, Psychologie)

Niet rijk
‘In de goede tijd verdiende ik 15.000 euro per jaar, de laatste jaren is dat teruggebracht naar 5000 euro. Nee, dus rijk ben ik niet geworden van Sesamstraat. Ik heb 40 jaar voor dat programma gewerkt. Doordat ik altijd meneer Aart speelde, werd ik op televisie gebied vrijwel nergens anders voor gevraagd; het bekende Swiebertje-effect’ (Aart Staartjes, Revu)

Coma
‘Na een feest bij mijn beste vriendin bracht haar vader mij naar huis. Toen hij over een verkeersdrempel reed, vlogen de achterdeuren open. Ik viel eruit, op mijn hoofd. Twee maanden later werd ik in het ziekenhuis wakker na een coma. Ik was rechts verlamd. Ik wist alles nog maar kon mij op geen enkele manier uiten. Gelukkig geloofden mijn ouders niet dat ik mijn verstand kwijt was. Doordat ik zo jong was was er een goede kans dat er nieuwe zenuwvertakkingen in mijn brein zouden ontstaan. Maar dat ging zó langzaam. Mijn eerste woord na maanden was ‘ui’. Vóor het ongeluk werd ik in de klas altijd als eerste gekozen, bij schaatswedstrijden, en ik zat bij turnen in de selectie. De overstap naar speciaal onderwijs was een verademning. Daar was ik weer een van de beteren (Anne Wijn, Psychologie))

Siliconenborsten
‘Vraag: Zou het kunnen dat je nu een kleinere cup hebt dan voorheen? Antwoord: Je bent de eerste die het opvalt! Ik heb mijn implantaten er laten uithalen omdat er een lek in zat (…) Het was achteraf een enge situatie. Want het bleek dat éen siliconenborst al vijf jaar aan het lekken was. Het werd ontdekt toen ik een echo-onderzoek liet doen van mijn borsten omdat ik zo’n mammografie, waar je borst geplet wordt tussen twee persen, vrouwonterend vind. (…) Ik neig nu naar een paar nieuwe borsten. Als je een D-cup gewend bent, is zo’n C-cupje maar een platte bedoening’ (Corrie Konings, Story)

Klap

Een jaar geleden kwam de klap: Michel, pas 39, blijkt te lijden aan erfelijke dementie. Ik was zijn liefdespartner, maar nu bemoeder ik hem’ (…) ’Verder richt ik mijn energie op de kinderen. Sem is 9, Lynn 6 jaar. Zeker Sem heeft het soms moeilijk. Hij stelt ook vragen: ‘Mama, krijg ik het ook?’ ‘Mama, gaat papa dood?’ Ik heb gemerkt dat hij op internet naar informatie heeft gezocht’ (Cynthia over haar (jonge) man met Alzheimer, Psychologie)

Beroerte
Zomaar, patsboem, ben ik 3 jaar geleden achter het huis uit een perenboom gedonderd, dat was wel even schrikken. Ze hebben me bewusteloos afgevoerd naar het ziekenhuis, ik had de afgebroken tak nog in mijn handen. Ze dachten aan een beroerte en hebben op een hersenscan wel sporen gezien. Maar dan krijg je van dat wittejassengelul: het kon ook een beroerte van langer geleden zijn. Ik moest medicijnen slikken, maar daar ben ik mee gestopt. Het gaat goed, ik voel me goed, ik word straks 80 (Aart Staartjes, Revu)

GETAL

7
Is grappig zijn een garantie voor een gelukkig huwelijksleven? Nee, dus. Neem Stan Laurel en Olivier Hardy. Stan Laurel trouwde vier keer. Met zijn tweede vrouw trouwde hij trouwens twee keer. Olivier Hardy trouwde drie keer. Zéven huwelijken, voor het beroemdste komische duo ooit (Quest)

KADER

Exclusief
Terecht is Panorama nooit gestopt met de rubriek ‘Van Voor’. Al een jaar of vijftien op twee pagina’s elke week een kijkcijfersucces. Van? Voor? ‘Van Jannie voor Kees’. Jannie gaat op twee Panorama-pagina’s bijna geheel uit de kleren ‘speciaal en alleen’ voor haar Kees. Full colour, verleidelijk en jaja ‘exclusief voor Kees’. Exclusief, terwijl er zo’n zeventig duizend lezers mee kunnen kijken. Door die knipoog krijgt het geposeer van Jannie een extra dimensie, is het niet de zoveelste schaars geklede vrouw in het zoveelste mannenblad. Jannie in de begeleidende tekst: ‘We zijn deze week vijf jaar bij elkaar en ik wilde hem met iets speciaals verrassen’. Wat Jannie voor Kees deed, deed Thea voor Jordi, deed Samantha voor Roger. Maar ook Henriëtte pakte exclusief uit: ‘Van Henriëtte voor mijn ex’ (om aan te geven wat hij mist). Ook zag ik de bijna naakte Esther: ‘Van Esther voor Memphis’ (die in de gevangenis zit). De eeneiige tweeling Jane en Jenny poseerde samen, alleen Jenny is getrouwd, met Lars: ‘Van Jane voor Lars’ (Ik beloof je, er zijn verschillen). In de loop der jaren zijn alle varianten langs gekomen. ‘Van Annette voor Willemijn’. ‘Van Leontien voor Jan en Peter en Hans en Johan’. ‘Van Gwendolyn voor Louis van Gaal’. Elke week een glimlach en weinig om het lijf.