Rob’s Kiosk – Het zeurwoord ‘moe’

Ook de glossy JAN is er af en toe voor moeders. Hun special JANtje (‘Van de makers van JAN’) richt zich op moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Maar dan wel ‘glossy’, hoe je poepluiers moet verschonen wordt bekend verondersteld. Journaliste Leonora Reijn verhuisde met haar drie mondige Amsterdammertjes naar Engeland en haar mond viel open. ‘Een sms van de buurvrouw: onze excuses dat onze dochter het F-woord (de F van Fuck, red.) heeft gebruikt. Ze is zonder eten naar bed gestuurd en mag een maand niet op de I-pad’. In de vakantie kreeg Leonora een mail van school: ‘Kunnen de jongens terugkeren naar school met een net kapsel. We pleiten voor ‘kort van voren en van opzij’-maar wees  u ervan bewust dat de nieuwe trend van zéer korte zijkanten en lang van boven niet is toegestaan. Als altijd wordt van meisjes verwacht lang haar naar achteren te dragen in een nette paardenstaart’. Leonora: ‘Ieder spoortje van individualiteit wordt ontmoedigd. Geen wonder dat Britse meiden die uitgaan rokjes dragen die zo kort zijn dat hun billen er onderuit piepen en tops die zo laag zijn dat hun borsten eruit vallen’. Leonora’s partner had gewaarschuwd. Leonora: ‘Toen mijn Engelse geliefde bij ons in Nederland kwam, schrok hij van het gedrag van de kinderen. Ze renden rond in restaurants en gingen over van alles met hun ouders in discussie’.

Gelukkig lees ik tenslotte: ’Mijn kinderen weten zich te handhaven en ze zijn gelukkig’. JANtje is een glossy, per definitie niet doorsnee, dus komt na Leonora een paar bladzijden verder Hella Huizinga aan het woord. Hella richtte My Greatest Party op, een van de grootste partyplanningsbureaus van Nederland. Zó organiseer je een Hawaï-feestje. Zó regel je een Frozen-feestje. In Amerika worden feestjes gehouden in een bounce house, een soort kinderfeestjesfabriek: een eerste zaal staat vol luchtkastelen en na een uur schuif je door naar een tweede zaal met pizza en ijstaart. Van journaliste Alexandra Roskan, drie puberdochters, éen citaat, van een klagende dochter: ‘Waarom hebben wij altijd van die gezonde koekjes zonder suiker in huis? Wat is dat nou, mag ik geen jeugd hebben of zo?’ In JANtje komen ongeveer twintig moeders aan het woord (hé, bijna alleen moeders!) en je kunt éen ding zeggen: de formule wordt consequent gehandhaafd, veel luxe lekker verwende kinderen, veel luxe problematieken. Sommige poezelig aangeklede kindvrouwtjes van vijf zou je spontaan gaan slaan. Natuurlijk komt er ook een bekend stel aan het woord: actrice Bracha van Doesburgh en acteur Daan Schuurmans. Een verademing. Bracha (mooi, rijk, Gooisch) zegt nog de meest normale dingen uit het hele blad. ‘Opvoeden kan niet zonder fouten’. ‘Moe vind ik een zeurwoord’.

CITATEN

Wijd
‘Zangeres Pink en haar gezin in zwarte pakken die voor geen meter zitten. Mouwen te lang, broeken te wijd, ga zo maar door. Zorg er in ieder geval voor dat de maten kloppen!’ (Vincent Frederiks, Privé)

Kroeg
In die kroeg, vrijdagavond, had ik alleen nog maar gedag gezegd en nog geen slok op, toen het misging. Ik viel naar voren en pakte een van de jongens beet. Ik ging weer staan, wilde een zin afmaken en viel toen alsnog op de grond. Zaterdagochtend werd ik wakker in het ziekenhuis. Ik zag een buurvrouw die daar werkte. Ik kon niet praten, toen ze vroeg hoe het ging deed ik maar een duim omhoog’ (Voormalig Sparta-voetbalprof Aad Andriessen, VI)

Estafettestok
‘We organiseren daarom ieder jaar op zijn verjaardag met een paar vrienden een Herman Emmink-dag. Dan nemen we koffie en gebak en praten we alleen maar over hem (…) Ik kreeg iets van hem wat me heel dierbaar is..de stok waarmee hij liep. Die ga ik ook echt gebruiken als het zover is. Hij kreeg die stok op zijn beurt van Heintje Davids. Ik heb hier dus haar stok in huis staan, we gaan daar een estafettestok van maken’ (Conny Vink over Herman Emmink, Weekend)

Bijgeloof
‘Gaan de kippen zich krabben, gaan de ezels met hun oren schudden, gaan de hanen met hun vleugels klapperen. Dan komt er regen. Gaan duiven kirren, langpootmuggen vliegen en raven ’s ochtends krijsen? Dan wordt het mooi weer. Zo klaar als een klontje (Quest, over bijgeloof) 

In verwachting
‘Floortje Dessing heeft een volgende knapperd aan de haak geslagen. Dit keer eens géen cameraman, maar de 42-jarige klusjesman van haar eigen Camping Buitenland. Er is alleen éen pijnlijk kantje aan het liefdesverhaal: diens vriendin, die van niets wist, blijkt in verwachting’ (Kijk, dan ga je lezen. Intro bij een verhaal over Floortje Dessing, Story)

Barkruk
Van Bronckhorst had net zo goed een barkruk neer kunnen zetten, want iedere balverovering, omschakeling, aanvalsopzet liep spaak zodra Kramer zich ermee ging bemoeien’ (VI over spits Michel Kramer van Feyenoord, advies voor trainer Van Bronckhorst)

GETAL

1.626.000
Tijdschriften praten niet graag over oplages, zeker niet in vergelijking met die van een paar jaar geleden. Kommer en kwel. Liever heeft men het over beréik, een blad wordt soms zes keer doorgegeven. Eén keer gekocht, door zes verschillende mensen gelezen moeder, buurvrouw, kantine, wachtkamer, leesmap). Op die manier kunnen veel bladen een indrukwekkend miljoen-plús cijfer laten zien. De top-10 van Nederland, ‘gratis’ bladen als Allerhande en ANWB’s Kampioen niet meegerekend.

Libelle: 1.626.000
Donald Duck: 1.431.000
Linda: 1.198.000
Vrouw: 1.140.000
Margriet: 1.059.000
Privé: 1.021.000
Veronica Magazine: 975.000
Quest: 961.000
PlusMagazine: 880.000
Story: 810.000