Rob’s Kiosk – Een haas van Klaas

Het glossy tijdschrift LandIdee gaat over ‘landelijk leven’. Sla het blad op een willekeurig bladzijde open en je gaat koken met verse kastanjes, je krijgt tips om nooit meer te verdwalen en je ontdekt dat rozenbottels aantrekkelijke vitaminenbommen zijn. De stilte komt je tegemoet. Sereen, dat is het woord, ook in de fotografie. Veel kastanjes en herftsbladeren. Alle mensen in het blad ‘hebben iets met de natuur’. Janet gaat er graag op uit om bessen, bladeren en kruiden te oogsten en te gebruiken in de keuken. Lex en Ewa maakten van hun oude stolpboerderij in Heerhugowaard een echt droomhuis. Bij Sandra gaat op de veerboot naar Texel alles los. Leon begon vier jaar geleden zijn eigen stokerij op de plek waar zijn opa ooit vee hield. LandIdee heeft een overzichtelijke formule en is overzichtelijk ingedeeld: landelijke keuken, landelijke apotheek, landelijk leven, landelijke tuin, landelijk wonen. De columnisten zeggen soms meer van hun blad dan wie ook. Alma Huisken: ‘Wat ik in mijn inmiddels vele jaren op het platteland leerde, is de waarde van een kletsje. Zo’n praatje bij de koffie, over de heg, te hooi en te gras. Zo hoorde ik van bejaarde boeren in een Overijsels dorp hoe ze vroeger jaarlijks hun matras en hoofdkussen verfristen. Met kaf van rogge. Goedkoper kon niet’. Ook over de jacht op hazen wordt realistisch landelijk gedaan, Alma verheugt zich al weer op jager Klaas: ‘Zo’n haas van Klaas, prachtig panklaar door hem schoongemaakt, ervaar ik als een groot geschenk. En dan maak ik er mispelmoes bij’. Ik heb niet uitgezocht wat mispelmoes precies is, maar het klopt helemaal. Trouwens, voor volgend jaar Halloween een betere pompoen nodig? Pompoenboerderij ’t Goed ter Heule in Lauwe (België) heeft meer dan honderd soorten. Winkelen met de kruiwagen. 

PLUS/MIN

(PLUS) Subliem
‘Hier heb ik die woorden voor: prachtig, mooi en simpel. Ook de oorbellen en de top met de ruches zijn fantastisch. Hier staat met recht een ster op de rode loper. De make-up is net zo stijlvol (…) Het decolleté is subliem gemaakt. Dit is vakmanschap. Ook het materiaal is bijzonder en spectaculair. Echt een compliment waard, hoor!’ (Topcouturier Paul Schulten over musicalster Pia Douwes) 

(MIN) Puinhoop
‘Zelden zoveel fouten gezien bij een mouw. Het armsgat is slecht gemaakt, waardoor er lelijke plooien komen, de gemouleerde mouwtjes zijn onflatteus en ik zie het zwarte bh-bandje. Erger kan bijna niet (…) Als je je wilt aanstellen doe het dan goed. Wat een waardeloze verhoudingen. En dan ook nog eens al die herrie aan de mouwen. Wat een puinhoop!’ (Topcouturier Paul Schulten over musicalster Pia Douwes)

KADER

Lieve mensen
‘Ik rook, ik zuip, doe drugs af en toe, ik sport niet, ik vreet troep. Maar vind je mijn lichaam kut dan? (…) Baby’s zijn helemaal niet allemaal schattig. Sommigen zijn leuk, en anderen zijn klootzakken (…) Ik wil gewoon een eerlijk leven voor mijzelf. Met een paar kippen, zonder fipronil (…) Ik werd al snel van school getrapt. Na twee of drie jaar al. Ik vind autoriteit gewoon heel moeilijk (…) Ik zat weer even bij mijn ouders thuis, want het kraakpand in Maassluis waar ik woonde was in de fik gestoken (…) Ik ben ook bij lange na de ergste niet. Die zussies van me zijn pas écht heftig (…) Vroeger heb ik teveel drugs gebruikt, en ik probeer het nu te doseren, zodat ik niet elke dag naar de tyfus ga(–)Toen ik thuis woonde hebben mijn ouders alles met mij meegemaakt. Dat ik zwaar aan de lsd thuiskwam, met mijn moeder wilde knuffelen en dacht dat mijn vader een reus was’. En ook: ‘Mijn ouders zijn supernormaal. Echt arbeiders. Geen gekke dingen, geen fratsen. Heel lieve mensen. Hardwerkend en zuinig’ (Rockzangeres en tv-presentator Ryanne van Dorst. Hermafrodiet. Presentatrice van het tv-programma Geslacht! Deed mee aan De Slimste Mens en aan Expeditie Robinson. Interview in HP De Tijd)  

CITATEN

Aangeklaagd
Vraag aan Johnny Kraaykamp jr: ‘U bent door twee ex-vriendinnen aangeklaagd wegens mishandeling. Maar u bent ook twee keer vrijgesproken. Heeft het u werk gekost?’ Antwoord: ‘Zéker. Als je iemand kwaad wilt doen, moet je zoiets verzinnen’ (Panorama)

Nacht
‘Op een avond werden we gebeld met de vraag of we wilden invallen bij een voorronde van het Songfestival. Of we een Nederlandstalig liedje voorradig hadden. Ik zei: ja. Maar we hadden niets. We moesten het de volgende dag laten horen. De hele nacht hebben we doorgewerkt en daar kwam ’t Spinnewiel uit, waarmee we de live-finale haalden’ (Saskia en Serge, Privé)

Ideaal
‘Te koop: Citronella armband! Houdt muggen op afstand. Ook ideaal voor kinderen.’ (Op bord in Winkelcentrum Purmerend. Rubriek Ruggespraak in Onze Taal)

Gevlucht
‘Ik ben in de nacht met mijn kinderen gevlucht uit Israël. Alles achtergelaten: huis, auto, al mijn bezittingen. Ik walgde van die man met wie ik zeven jaar  getrouwd was. Zijn overspeligheid met andere vrouwen, zijn bizarre relaties met travestieten, het onophoudelijke geknoei met declaraties’ (Lenny Kuhr, Privé)

Weer
‘Bij ongunstige weersomstandigheden kan het weer worden uitgesteld’ (Mededeling op Tilburg.nl)

Twijfel
‘Ik heb een paar werken van Picasso en van Cézanne. En eentje van Van Eyck, hoewel ik er aan twijfel of het wel een origineel is, want Jezus staat erop afgebeeld terwijl hij een lekke band van zijn fiets aan het plakken is’ (Herman Brusselmans, Origine)

Treurig
‘Zienden, dat zijn heel treurige types. Heel Nederland valt over het haar van Matthijs van Nieuwkerk, dat zijn uiteraard de zienden, die kunnen er niet tegen dat er iets verandert’ (Vincent Bijlo, blind, HP De Tijd)