Rob’s Kiosk: Duurste Kuifje ooit

Wie verzamelt leest de Verzamelkrant, ‘het meest veelzijdige blad voor verzamelaars’. Al meer dan dertig jaar dé informatiebron, alle data van de komende honderden markten en beurzen en brocantes, inclusief de complete veilingagenda. Op elke cover de tekst: ‘Je verzameling begint hier’. Hij begint inderdaad hier, maar hij eindigt ook hier. Een verzameling eindigt vaak met een veiling of een algehele dumpverkoop. De Verzamelkrant noemt graag de meest opvallende veilingstukken. Opvallend qua prijs of opvallend qua herkomst. Mevrouw Carina van Zoomeren (72) moest stoppen met haar parfumflessenmuseum, gevestigd in het voormalige raadhuis van Winkel. De veertig mooiste stukken worden in Parijs geveild, voor de overige 7000 komt een tweede verkoopdag. Martin Voortman (32, kuikentje-jong voor een verzamelaar) had tenslotte zo’n vierduizend bierdopjes. In september werd het duurste Kuifje-album ooit geveild: een zwart-wit versie van De Zwarte Rotsen ging weg voor 68.000 euro. Nog niets vergeleken bij de de volledige collectie oldtimers van oldtimermuseum De Rijke in Oostvoorne. Geschatte waarde 5 miljoen euro. In de rubriek Prachtvondsten worden de meest opmerkelijke veiligobjecten gememoreerd: een Chinese schotel ging weg voor 10.640 euro, twee miniatuurportretjes van Charles Boit brachten 4864 euro op. In elke Verzamelkrant valt ook veel te lezen, altijd wel een oude verzamelaar aan het woord, of twee, deze keer de heer Henk Wesker. Hij verzamelt merchandise van het Rode Kruis, in zijn collectie een Russische Rode Kruiswagen en een Lego Rode Kruis helikopter. Leuke rubriek: 10 vragen aan. Deze keer tien vragen aan expert Johan Devroe. Wat is het duurste ooit door u geveild? Devroe: ‘Een 400 jaar oude editie van Don Quichot, bracht 220.000 euro op’.

PLUS

Helaas
‘Het is ook mooi dat slecht nieuws over vrouwenvoetbal keurig in een hoekje wordt geparkeerd. Enkele weken geleden kon een competitiewedstrijd niet beginnen omdat er helaas geen scheidsrechter was komen opdagen’ (Nico Dijkshoorn, VI)

MIN

Dronken
‘Hetzelfde geldt voor Tom Beugelsdijk (ADO), ons officiële nationale symbool van wilsonbekwaamheid. Afgelopen zaterdag wilde hij een pass onderscheppen: alsof hij stomdronken met een schepnet garnalen liep te vangen (Nico Dijkshoorn, VI)

CITATEN

Goeroes
‘Alle invloeden van goeroes moet je afkappen. Het is bij Ajax een circuit van dubbele petten en persoonlijke belangen’ (Prof. Jaap Koelewijn, hoogleraar Nijenrode)

Poep
‘Op 1 van de 5 koffiemokken van een kantoor zitten poepbacterieën’ (Linda)

Minnaar
‘Een mooi huis, getrouwd, geld en een minnaar. Ik vind het wel goed zo’ (Saskia in KekMama)

Hasj
‘Mijn favoriet is xtc. En ik gebruik soms op een feestje pep of hasj. Ik drink op zo’n moment alleen water, anders vallen er zwarte gaten in mijn geheugen’ (Presentatrice Geraldine Kemper, Linda)

Bel
‘Een elektrische bel staat altijd aan. Naar verluid werken er twee kolencentrales om alle deurbellen in Europa van energie te voorzien’ (Tijdschrift Radar+)

Dik
‘Mijn vrouw had niet zoveel met dikke mensen’ (Han Peekel, nu weduwnaar, 30 jaar getrouwd geweest, bekend van dik zijn en het programma Wordt Vervolgd, Privé)

Kans
‘De kans dat Ajax ooit nog in Europa gaat meedoen zoals in de 70-er jaren is even groot als de kans dat er een Elfstedentocht komt’ (Dus tóch nog kans. Chris Woerts, ex-directeur Feyenoord)

KADER

Nick Schilder: ‘Ik moest aan de beademing’
‘Het was een traumatische ervaring, maar ik heb er geen trauma aan over gehouden. Ik ben doordrongen van de wetenschap dat het op puur toeval berust of je doodgaat of blijft leven. Die volstrekte willekeur. De brand brak uit bij onze stamtafel, maar wij kregen die avond een andere tafel. De barman had een oogje op een meisje en had haar onze tafel gegeven. Achteraf gezien zijn er bij onze stamtafel vijf mensen overleden en is een aantal mensen voor meer dan tachtig procent verbrand. Mijn vrienden bleven nagenoeg ongedeerd. Er lagen tientallen mensen boven en onder elkaar, en ik lag onderop. Mijn  longen waren ernstig beschadigd. Ik werd in coma gehouden en moest aan de beademing. Er waren momenten dat de artsen niet konden garanderen of ik het zou redden. Ik besef heel goed dat ik ook weg had kunnen zijn op mijn zeventiende. Nog steeds voelt het leven voor mij als een bonus’ (Nick Schilder, van Nick&Simon, over de Nieuwjaarsbrand in Volendam, tijdschrift FabMama)

Geen cent
‘Ik was volmaakt gelukkig. Hij ook, dacht ik. Maar P. sliep steeds vaker niet thuis en toen ik op een dag terugkwam van een weekje weg met mijn beste vriendin, stond ik voor een dichte deur. De sleutel paste niet meer. Toen ik hem nietsvermoedend belde, had hij drie boodschappen: hij verbrak de relatie, mijn spullen lagen in een opslag en hij had een nieuwe vriendin. En o ja, ik hoefde geen cent van hem te verwachten’ (Rubriek Opgebiecht, magazine Vrouw)

Handelen
‘Het was net Kerst geweest. Gerrie van der Klei zei: als je niet alleen wilt zitten met nieuwjaar, moet je nu handelen. ’s Nachts ben ik na de voorstelling naar zijn boot gegaan met een briefje, of hij mij wilde bellen. Maar ik zag nergens een brievenbus. Ik wilde het onder zijn deur schuiven, maar zodra ik op het dek stapte begon zijn hond te blaffen. Hij deed de deur open en het was gebeurd. Drie jaar later zijn we getrouwd’ (Liz Snoijink raakte getrouwd, tijdschrift ZIN)