Rob’s Kiosk: Mata Hari

De special: ‘Spionnen en Geheime diensten’. Dat kan niet mis en dat gaat ook niet mis. Uit het voorwoord van deze speciale uitgave uit de serie ‘Alles over Geschiedenis’: ‘Bij het woord oorlog denken we aan landen die elkaar voor het oog van de héle wereld bestrijden. Maar ook achter de schermen vinden oorlogen plaats waar maar weinig mensen weet van hebben. Deze strijd wordt niet gevoerd met bommen en grof geschut, maar met vernuft en stiekeme acties’. En ‘Een special vol clandestiene acties en opzienbarende missies van enkele van de grootste geheime diensten’. En: ‘Een speciale uitgave vol CIA, KGB en M16’. En: ‘Ook duiken we in de wereld van de James Bond-achtige gadgets, geheime wapens, afluisterapparatuur en codes die door de jaren heen hun nut hebben bewezen’.

Snel naar de reportage ‘Stap voor stap handleiding codebreken, zoals dat in de laatste wereldoorlog in Engeland werd gedaan: Luisteren naar de vijand om informatie te verzamelen/Breek de codes met behulp van wiskunde en vindingrijkheid/Maak zin van onzin/Vertaal en begrijp de Duitse platte tekst/Stuur de informatie naar Churchill en de commandanten in het veld (Einde handleiding. Inderdaad, wat is iets snel amateuristisch geworden). De special staat vol met soms onvoorstelbare verhalen waarbij je vroeg of laat altijd weer bij ‘onze’ Mata Hari uitkomt. Even wachten, nog. Eerst: ‘Hoe een dode spion de nazi’s voor de gek hield en de loop van de oorlog veranderde’. Ook: het verhaal over het tot zinken brengen van drie in Noorwegen gelegen Duitse oorlogsschepen: De Tirpitz, De Schamhorst en De Lützow. In éen kolom de grootste blunder van genaraal Patton: het krijgsgevangenkamp Oflag bevrijden, zijn schoonzoon zat daar gevangen. De operatie mislukte, van de 300 mensen die deelnamen aan de Special Task Force werden er 32 gedood. In een hoekje van de special: postduiven met een camera met zelfontspanner! Het verhaal van Peter Boevé, wiskundeleraar uit Zandvoort die ook mee was op reis naar Moskou. Boevé was spion, bleek later. Altijd mooi en slim om daar ook ruimte voor te regelen: Celebrity-spionnen. Lucky Luciana, Roald Dahl, Josephine Baker (‘bewaarde briefjes in haar ondergoed’), Houdini, Ian Fleming (James Bond, ‘voor zijn inspanningen werd hij beloond met een gegraveerde -38 ColtPolice Positive revolver). Casanova! Ook daar had hij nog tijd voor.

En dan beland je automatisch in het bed van Mata Hari. Intro: ‘Ontdek de liefde, leugens en het tragische leven van deze veelbesproken danseres, die voor het vuurpeloton werd gezet’. Uit de tekst: ‘De gangbare blinddoek werd geweigerd. ‘Moet ik dit dragen?’vroeg ze. ‘Als mevrouw dat liever niet wil, dan maakt dat geen verschil’, was de reactie van de officier. Mata wilde haar handen ook niet aan de paal gebonden hebben. Ze hield haar hoofd rechtop, keek haar beulen aan terwijl een mannenstem de ochtendstilte doorbrak’. Mata Hari, meisje Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden, werd 41 jaar. Ze begon als naaktmodel voor een kunstenaar, vervolgens werd ze een exotische danseres. ‘Denk niet dat ik slecht ben’, schreef ze aan een kennis, ‘ik heb het enkel uit armoede gedaan’. Ze gaf in heel Europa gastoptredens. Ze zou nu groot in de Linda hebben gestaan, dubbelinterview met Peter R de Vries, zestien pagina’s foto’s. Ze zou elke week in Story hebben gestaan. Ze zou regelmatig het openings-item van RTL-Boulevard zijn. Maar ze stond tenslotte zonder blinddoek voor een vuurpeloton. En helemaal tenslotte uitgebreid in een special over geheime spionnen.

 

CITATEN

Eén

‘Dildo-bende had maar éen lid’ (Kop boven reportage in dagblad De Gelderlander)

 

Twee keer

Vraag aan Ronnie Tober die een album met Ramses-songs heeft opgenomen: ‘Jij hebt Ramses Shaffy toch helemaal niet zo goed gekend?’ Ronnie, uitbundig: ‘Jawel, hoor!’ Vraag: ‘Hoe vaak heb je hem dan gesproken?’ Ronnie: ‘Twee keer!’

 

André

‘John van Loen, in zijn jeugd het visuele evenbeeld van André van Duin, zag ik een keer voor een hek staan spreken in een taal die alleen nog diep in Utrecht door zestien lokale snackbarhouders wordt gesproken’(Nico Dijkshoorn over voetballer John van Loen, VI)

 

Mooi

‘Een jongen die wél mooi Nederlands sprak is een paar maanden geleden overleden. Joost Karhof. Daar hoefde je de televisie nooit harder voor te zetten’. (Frank Jansen, ‘Paleis voor een prikkie’. Vara gids)

 

Kiespijn

‘Er is niets ergers dan kiespijn’ (Joran van der Sloot, ‘Natalee Holloway’, Privé)

 

Links

Kinderen met een laag geboortegewicht, of die na een stuitbevalling of via een keizersnede zijn geboren, worden vaker linkshandig (Quest Psychologie)

 

Garantie

‘Botbreukgarantie bij Sneeuwfit’ (Hah blad Rijn en Veluwe)

 

Haar

‘Ik ben op allerlei vlakken in mijn leven in ontwikkeling, alleen mijn haar doet niet meer mee’ (Arie Boomsma, Men’s Health)

 

PLUS

Geheim

Zonder het van de daken te schreeuwen zijn VVD-leider Klaas Dijkhoff en zijn grote liefde Anouk verleden jaar in het diepste geheim getrouwd. Dijkhoff: ‘Mijn goede vriend en collega Ard van der Steur (voormalig minister van Veiligheid en Justitie) heeft ons getrouwd, net zoals ik dat een jaar eerder bij zijn huwelijk had gedaan’ (Story)

 

MIN

Liefdesreis

Martijn Krabbé en Noi Pakon Schuijffel kunnen niet met en niet zonder elkaar. Sinds hun laatste hereniging gingen Martijn en Noi regelmatig op liefdesreis. ‘Dat was heel fijn’, jubelde Noi. Maar nu is de scheiding definitief. Alhoewel. Ja, definitief. Maar… (Story)

 

KADER

Ruiken

Sommige dieren gebruiken ‘chemische communicatie’ om een boodschap over te brengen. Zo zegt het populair wetenschappelijk tijdschrift Quest het. Lees voor ‘chemische communicatie’: ‘smerige stank’! Negen voorbeelden. Negen stinkdieren.

De hoatzin, ook wel stinkvogel genoemd(ruikt naar koeienvlaai). De groene schildwants, ook wel stinkwants genoemd. Het Aziatische stinkdier, een van de twaalf soorten (ruikt naar verbrand rubber). De Taiwanese  stinkslang. De bunzing (ruikt naar bunzing). De bombardeerkever (ruikt naar verbrand plastic). De muskus-os (ruikt naar opgedroogde urine). De honingdas (ruikt niet naar honing, in alle opzichten concurrent van het stinkdier). De roodkopgier (ruikt naar rottend vlees, niet de gier zelf stinkt, maar zijn braaksel)

 

Held

‘Ik heb mijn tandarts een keer vanuit Zweden gebeld omdat ik zo’n kiespijn had en er niet meteen ergens mee terecht kon. ’Wacht maar even’, zei hij aan de andere kant van de lijn. Ik hoorde hem naar de acupunctuurkaart lopen die bij hem aan de muur hangt. Ik heb er vaak genoeg naar gestaard als ik weer eens heel lang moest stilliggen met mijn mond open. ‘Welke kies is het’,  vroeg hij.  Eh, op een na de laatste rechtsachter, antwoordde ik hem, al tellend met mijn vinger in mijn mond. Hij zei: ‘Tussen je duim en je wijsvinger loopt een acupunctuurbaan die via je dikke darm verbonden is met de zere kies van je. Knijp maar behoorlijk ferm op die plek en de pijn zal afnemen’. Het hielp! Sindsdien is mijn tandarts mijn held’ (Kim-Lian van der Meij, Privé)

 

GETAL

6

Er bestaan maar liefst zes valkuilen die ‘het nieuwe gezin’ teisteren: de zes V’s. Daar gaan ze: verliezen, verschil in bloedband, verstoorde verwachtingen, verdeelde loyaliteiten, verschillende opvoedingsstijl, en verminderde controle. Gelukkig bestaan er allerlei therapiecentra en workshops’ (Journalist/stiefvader Onno Aerden in LindaMan)