Rob’s Kiosk: Zweefvrij

Quest, populair wetenschappelijk maandblad met veel aparte themanummers. Het laatste themanummer van Quest Psychologie gaat over liefde, over seks, over verliefd zijn, over geheimen, over exen en hormonen. Maar dan wel hoofdzakelijk ‘wetenschappelijk’, dus staat ter geruststelling op de cover: ‘100% zweefvrij’. Veel cijfers en percentages! Daar gaan we: 22% van de geliefden droomt van polygamie, 56% van de geliefden hoopt op betere seks, 74% van de geliefden wil samen oud worden. Seks met je ex? Er zijn 4 redenen om dat te blijven doen, en dezelfde 4 redenen om het te laten. Over twijfels in de liefde: 20% heeft er aan gedacht de relatie op korte termijn te beëindigen, 7% had de gedachte: was ik maar bij mijn ex gebleven, 13% overwoog een tijdje uit elkaar te gaan, 34% dacht aan alle vrijheden in een relatieloos bestaan, 11% houdt hoop dat de partner verandert als er eenmaal kinderen zijn. Gescheiden? Tot 5 jaar na de scheiding zijn mensen ongelukkiger dan in de twee à  drie jaar vóor de breuk. Over relatiedromen: 21% droomt er van om samen te emigreren, 56% van de ongetrouwden wil zijn relatie bezegelen met een huwelijk, 77% van de geliefden wil meer leuke dingen doen met elkaar, 4% ziet het niet zitten om samen oud te worden. Welke dingen spelen naast ‘houden van’ nog meer een rol bij het behouden of opgeven van een relatie? Acht (8) procent zou gaan scheiden als er geen kinderen waren, zes(6) procent zou gaan scheiden als geld geen rol zou spelen, negentien (19) procent zegt dat de huidige relatie voorbij zou zijn zodra de ex-geliefde weer uitnodigend op de stoep zou staan. Je droomt wel eens van een leuker sexleven? Klopt, 68% van de mannen doet dat, voor 45% van de vrouwen geldt hetzelfde. Van alle huwelijken eindigt veertig(40)procent in een scheiding, in de jaren negentig was dat dertig (30) procent, aan het begin van de jaren zeventig nog maar twaalf (12) procent. Meer scheidingen, dus ook meer exen. Ook daar zijn wetenschappelijke zweefvrije percentages voor uitgezocht. Wat vinden de ondervraagden van hun dierbaarste ex? Wat was beter bij die ex dan bij de huidige partner? Seks (17%). Hij/zij was romantischer (8%). Hij/zij had leukere vrienden (7%). Hij/zij had een leukere familie (7%). Hij/zij had een leukere moeder (6%). We deden leukere dingen (9%). Trouwens, ook bleek, voor alle duidelijkheid: de meeste mensen vinden hun dierbaarste ex helemáal niet leuker. Volgens 68% scoort de huidige liefde op alle punten hoger. (Blijft over: 32%. Eén derde!)

 

Citaten

Pijnpunt

‘Mijn grootste pijnpunt met Prince is, dat ik gewend ben om liefde te geven en dat hij die niet altijd wilde of kon ontvangen’(Candy Dulfer, tijdschrift Present)

 

Blaffen

‘Onze hond reageert op blaffende honden op televisie. Toen we hem net hadden, zette ik de tv nog wel eens aan als we allebei niet thuis waren. Dat leek me minder eenzaam voor hem’(Schrijfster Antoinette Beumer, Vara gids)

 

Magie

Coverteksten. ‘Vier vrouwen met godinnenpower’. ‘Ontdek je soulmates’. ‘De magie van mala’s’. ‘Stoer en aards’. ‘Wat is insight dialogue?’(Onmiskenbaar het blad Happinez)

 

Rugzak

‘Ik leefde in zijn rugzak van rouw’(Als je een relatie met een weduwnaar krijgt, tijdschrift Stief)

 

Golf

‘Kevin de Bruyne is pure voetbalpoëzie. Elk balcontact klopt. Zijn spel heeft de alledaagsheid van een golf die aanspoelt op het strand. Elke wedstrijd een les in nederigheid’(Columnist Süleyman Öztürk, VI)

 

Verslaafd

‘Netflix? Ik denk dat we de laatste in Nederland zijn, daarmee. Maar we zijn er verslaafd aan geraakt. Het bekende riedeltje ’s avonds in bed: ‘Nog éen aflevering dan’.(Annemarie van Gaal, Vara gids)

 

Rijkste

Het vermogen van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wordt geschat op 65 miljard euro en groeit nog met de dag. Dochter August, geboren in augustus, komt dus in een gespreid bedje terecht. De rijkste baby van de wereld! En hoe maakte Mark de geboorte van zijn dochter bekend? Op Facebook.(Privé)

 

Multi

Een multimultimultimultimiljonair op de bank bij Sparta? Dat zien we Guus Hiddink, Louis van Gaal of Bert van Marwijk nog niet doen(VI over trainer Dick Advocaat)

 

KADER

Eerlijke kans?

‘Mijn rij-examinator, die wil ik nooit meer ontmoeten. Ik was achttien en hartstikke zenuwachtig voor mijn rijexamen. Bij het zien van mijn paspoort vroeg de man meteen: Toch niet van dé Marijnissen? Hij heeft gedurende de hele rit over de SP gesproken, omdat hij zijn huis wilde uitbouwen, en de SP-fractie in zijn gemeente wilde niet meewerken. ‘Linksaf’, riep hij dan ineens, midden in zijn verhaal. Aangekomen op de parkeerplaats bij het CBR deelde hij bozig mee dat ik was gezakt. Ik begreep er niets van. Ik had het gevoel dat ik geen eerlijke kans had gekregen’(Lilian Marijnissen, HP De Tijd)

 

Koddig

‘Ik leef thuis, op mijn woonboerderij, al jaren met een bonte verzameling aan dieren. Dat begon met Klaartje, een geitje. Zij was het eerste dier dat ik aanschafte. Klaartje haalde ik ooit op in de Achterhoek. Maar omdat de kattenbak geen goede plek bleek voor het vervoer, zette ik haar maar naast me op de passagiersstoel, keurig in de riemen. Soms stak ze haar kop uit het raam, dat moet een koddig gezicht zijn geweest’(Scheidsrechter Bas Nijhuis, fotoglossy Humberto)

 

Plezier

Zo stroomde na een wolkbreuk ineens een rivier van regenwater door onze voortent (2016). En knaagde een monster ’s nachts op 10 cm van mijn hoofd hoorbaar aan het insectengaas (2017). Natuurlijk is er altijd wel een campingmaaltijd met zand erin. En slechts twee wandjes van dun zeildoek scheiden je van het gesnurk van de buurman. En toch maakt kamperen je blij, deze GoCamping barst uit z’n voegen van plezier! (Liza Schreurs, eindredacteur van GoCamping, altijd enthousiasmerend in haar voorwoord)