Rob’s Kiosk: Sympathieke manier

Tijdschriften als omroepblad Max-magazine en maandblad Plus komen er duidelijk en zonder verhullende formuleringen voor uit: wij maken voor u een onderhoudend informatief blad, wij weten dat u een nuchtere 60-plusser bent dus brengen wij herkenbare 60-plus onderwerpen. Daar doen we niet moeilijk over. Wij doen aan ideale trapliften en aan stevige wandelschoenen, wij gaan de Rijn op en prijzen de elektrische oma-fiets. Als je Max-magazine openslaat hoor je Mieke Telkamp neurieën, als je door Plus bladert krijg je schouderklopjes van Herman Emmink en een tulp uit Amsterdam. Genieten. Elke keer lekker in je vertrouwde warme bad stappen, samen met bekénde Bekenden. Het maandblad ZIN, ook voor ‘iedereen op leeftijd’, bewandelt een ander pad. In ZIN doen ze niet aan ‘herkenning’, ZIN wil geen hogere oplage, er wordt heel veel aan cultuur gedaan en de redactie wijst iedereen nog graag een nieuwe weg. In de actuele ZIN: een hoogleraar/relschopper, Myra die naar Nepal ging, Noord-Ierland is een fascinerende ‘kunstzinnige broedplaats’, schrijfster Jane Gardam die op haar 89ste een wereldster werd en Jos de Blok die zegt: ‘Wat is er mis met werkplezier als uitgangspunt?’ (Niks Jos, als je ook een beetje inkomen hebt). In de afgelopen ZIN ging reisjournalist Daan Vermeer naar de woestijn van Zuid-Oman (de voormalige wierookroute), Maria Goos op mindfull-safari in Tanzania en noemde kunstenares Barbara Visser haar favorieten. Ook: Ann Philipps! Ja, die. Colette Verra! Ja, die. Uli Sigg! Ja, die. Een boek over Minimalisme! Ja, daarover. Alleen interessant voor hen die niet met een minimum hoeven rond te komen. Maar ook in elke ZIN mooie interviews en gesprekken. De liefste man van Nederland zorgt in een uitgebreid interview voor de broodnodige emotie. Jan Terlouw: ‘Als ik thuiskom is er niemand om me te vragen hoe mijn dag is geweest’. Vorig jaar is zijn vrouw plotseling overleden. ‘We zijn meer dan zestig jaar getrouwd geweest. Zonder haar was ik nooit schrijver geworden’ (–) ‘Haar dood kan ik niet bevatten’. Verderop zegt Naomi Ellemers: ‘Mijn moeder heeft mij zoveel zelfvertrouwen en liefde gegeven, daar kan ik mijn hele leven op teren’. En: ‘Ik danste bij de dansschool van Gretel van Bruggen. Toen zij borstkanker kreeg vroegen ze of ik wilde helpen bij de lessen: passen voordoen, muziek opzetten. Ik zal toen 13 zijn geweest. Die erkénning!’. Ook komen drie vrouwen aan het woord die ‘natuurlijk’ oud willen worden. ‘Onverbloemd’. Geen botox, hoera alweer een rimpel. Toevallig of niet toevallig een model, een model/visagiste en een yogadocent/danseres. Niét toevallig. Aan Manous (55), Anneke (63) en Vakil (70) knagen de jaren op een sympathieke manier. Het blad Plus zou voor andere vrouwen hebben gekozen.

CITATEN

Rugzak
‘Bij mannen van mijn eigen leeftijd krijg je vaak een tweede leg of een hele rugzak cadeau. De kinderen, graag, maar ik heb zelf al een rugzak vol’ (Bridget Maasland, FabMama)

Sprookje
‘Willem-Alexander en zijn haastig tot koningin benoemde Máxima zijn poppenspelers in een duur en doorzichtig sprookje’ (Advocaat Gerard Spong, Story)

Tegenhanger
‘Harry is de tegenhanger van Wendy van Dijk en Yvon Jaspers. Hij dóet niet eens alsof hij geïnteresseerd is’ (Panorama over Harry Mens)

Meniscus
‘Een doodzonde als je tegen Huub Stevens speelt. Nooit laten merken dat je een Randstadvoetballer bent geworden. Laat het woord grachtengordel vallen en je zit met je meniscus in je hand langs het veld (Nico Dijkshoorn over Limburger v/h voetballer Huub Stevens. VI)

Kaal
‘Over taalblunders gesproken. Zo vroeg ik een verlegen terrein-eigenaar die bijna helemaal kaal was: Mais où sont vos cheveux? (maar waar zijn uw haren?) omdat ik wist dat hij paarden had (cheveaux). (Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur tijdschrift Frankrijk)

Sloeg
‘Badr Hari sloeg de laatste jaren een indrukwekkend aantal mensen tegen de vlakte, maar geen van hen zat op kickboksen’ (kop in Panorama)

Cartier
‘Mijn duurste aankoop? Een armband van Cartier. De prijs zeg ik niet, anders word ik weer beroofd’ (Vlogger Nikkie de Jager, Linda)

KADER

Gekocht
‘Mijn lippen zijn gekocht, gevuld met 3cc hyaluronzuur onder en boven. Verder heb ik botox in mijn voorhoofd, in mijn kin, onder mijn ogen. Mijn mondhoekjes staan omhoog door fillers, net als mijn gevulde wangen. Daar kun je niet tegenop contouren. Meiden vragen nu al naar de Nikkie-lippen’ (You Tube vlogger Nikkie de Jager. Linda)

Wolkbreuk
‘Zo stroomde na een wolkbreuk ineens een rivier van regenwater door onze voortent (2016). En knaagde een monster ’s nachts op 10 cm van mijn hoofd hoorbaar aan het insectengaas (2017). Natuurlijk is er altijd wel een campingmaaltijd met zand erin. En slechts twee wandjes van dun zeildoek scheiden je van het gesnurk van de buurman.

En toch maakt kamperen je blij, deze GoCamping barst uit zijn voegen van plezier! (Liza Scheurs, eindredacteur van GoCamping, altijd enthousiasmerend in haar voorwoord)

Hoe rijk?
In Amstelveen kocht Sven Kramer een prachtige woonboerderij voor het bedrag van 2.125.000 euro. Sven betaalde uit eigen middelen, hoefde geen hypotheek. In Heerenveen heeft Sven ook een appartement, met een hypotheek van 775.000 euro. Het eigen vermogen van Sven’s bedrijf bedroeg in 2015 al vier miljoen. Daarnaast heeft de schaatser eenzelfde bedrag ondergebracht in beleggingen. Hij kocht de laatste jaren vier huizen, naast het appartement in Heerenveen en de genoemde boerderij nog twee appartementen in Amsterdam. Samen met zus Brecht kocht hij voor 182.000 een huis in Amsterdam, het werd uit eigen middelen betaald. Wanneer Sven al zijn huizen zou verkopen houdt hij zeker 3,5 miljoen over. Alles bij elkaar betekent dat een vermogen van 11 miljoen’ (Story maakt de balans op)