Rob’s Kiosk: Dág spullen

De abonnees op het blad Psychologie krijgen twee keer per jaar een dik extra. In juni het Zomerdoeboek met veel doe-het-zelf-psychologie voor in de vakantiekoffer, deze maand de speciale editie ‘Rust in je leven’.

Zoals de hoofdredactie zegt: ‘Boordevol ‘leesverhalen’ die inspireren en ruimte maken voor wat écht belangrijk is’. En: ‘Voor een opgeruimd hoofd, huis en humeur’. Psycholoog Max Wildschut: ‘Elke dag heeft wel een paar rustpunten die geschikt zijn voor het inbouwen van een paar reflectiemomentjes. Mail checken, het nieuws bijhouden, even twitteren, het gaat maar door, de hele dag, de hele avond. Mijn oplossing: ik heb alles wat mij kan afleiden van mijn telefoon verwijderd. Als ik dan even niets te doen heb omdat ik sta te wachten, heb ik ook écht niets te doen’. Psycholoog/redactiemanager Marloes Zevenhuizen zegt eigenlijk hetzelfde: ‘Twee sportpsychologen adviseren in de Special je leven niet te leiden als een marathon, maar als een serie sprints. Dat betekent regelmatig rustmomenten in je dag inbouwen en niet maar doorbuffelen’. Ik citeer nog wat koppen uit de Special. ‘Ik leef nu veel intenser/Mijn fotoboeken gingen in de kliko/Weg met die to-do-list/Stress komt vaak voort uit een voornemen waaraan je je toch niet kunt houden/Maak tijd vrij voor wekelijks onderhoud/Er is niemand die we zo slecht behandelen als onszelf/Ik wil teveel in te weinig tijd, zoveel is duidelijk/Als ik ’s ochtends de computer aan zet, denk ik alweer verlangend aan mijn bed/Ruim baan voor de diepvriesmaaltijd, het zal zoveel stress schelen (Einde citaten)

Inderdaad, gaat niet heel veel in ‘Rust in je leven’ eigenlijk over hetzelfde? Ja, inderdaad. Zó krijg je meer rust in je leven: met deze tips, met deze ervaringen, van specialisten en van ‘gewone’ lezers. Doe vooral dat, doe niet zus, of zo, denk eens aan dit.

Ik zou nog dertig citaten kunnen citeren. Maar allemaal rijmen ze op elkaar. Toch nog even Martijn, voor de curiositeit. Hij ging vijf keer zo klein wonen en deed al vier auto’s en een boot weg. En Jannie Spruit (34) sleepte haar hele gezin mee in het minimalisme. ‘Ik stoorde me aan de bergen speelgoed’. In het blad vind je ook een aantal lege pagina’s. Functioneel lege pagina’s, om je eigen bevindingen en voornemens op te kunnen schrijven. Ik vrees alleen dat het op een herhaling van zetten zal uitdraaien. Laat me raden. Stiltemoment. Mobiel uitzetten. Kast opruimen. Zoals de covertekst zegt: ‘Dag spullen, hallo eenvoud’. Een mooi uitgevoerde Special. Maar de hoognodige stilte en rust is wel érg uitgesponnen. Ik kreeg herhaaldelijk zin om hysterisch te gaan schreeuwen. Moet je beslist niet doen, las ik. Reláx. Reláx.

KADER

Jood en gay
In de jaren veertig leidde Bernstein een vrij promiscue, voornamelijk gay liefdesleven. Een vriend vertelde aan biografe Meryle Secrest: ‘Ze gingen allemaal naar bed met elkaar, maar het was nogal casual. Zoals in een Turks bad. Wie er toevallig was’. (–)Toch besloot hij in 1951 te trouwen met de actrice Felicia Montealegre. Ze wist van zijn bi-sexualiteit, begreep dat hij het daar moeilijk mee had, en hoopte dat het huwelijk hem rust zou brengen (–) Bernstein: ‘Om succesvol op Broadway te zijn moet je een Jood of gay zijn. Ik ben het allebei’ (–) De jonge componist Aric Hagen: ‘Zelfs wanneer je geen seks met hem had, moest je bij hem in hetzelfde bed slapen, en dat wilde ik niet’. (–) Je vraagt je onwillekeurig af: wat zou er van Leonard Bernstein zijn geworden als hij in dit #MeToo-tijdperk zou hebben geleefd? (Over Leonard Bernstein, West Side Story, HPDe Tijd)

Moeder
‘Ik moet nu aan mijn moeder denken. Ze was heel ziek, mijn vader was al dood, en ze wilde in de voortuin zo graag een mooi boompje hebben, waarnaar ze vanuit de voorkamer kon kijken. Een paarse sering of zoiets. Ik heb dat boompje gepland en een week later was ze overleden. Mijn moeder leefde alsof ze heel lang te leven had, wil ik maar zeggen’ (Jan Siebelink, HPDeTijd)

Filtertje
Het tijdschrift Cosmopolitan analyseert Instagram. ‘De grote grap is natuurlijk dat we allemaal dondersgoed weten dat Instagram een plakboek is waarin je vaak alleen iemands aller-allerbeste foto’s ziet, waar meestal ook nog aan gesleuteld is voordat ze zijn ge-uploaded. Als je een onscherpe foto van een volkorenboterham met daarop een plak ham plaatst, heb je het concept immers totaal verkeerd begrepen’ (–) ’Als je de keuze hebt, ga niet voor waarheidsgetrouw, ga voor optimaal. Gooi er soms een filtertje over heen!’ (Alsof het blad Cosmopolitan het over zichzelf heeft, RvV)

CITATEN

‘Ik was ooit in de Trump Tower. Donald Trump sprak mij aan. Ik was verbluft door zijn domheid. Een vreselijke, vreselijke man. Zo’n kwal in de bar die je zo snel mogelijk wilt afwimpelen’ (Jojanneke van den Berge, HPDeTijd)

Misdaad
‘In Amerika krijgen meiden van hun ouders een borstvergroting. Dat is een misdaad’ (Yolanda Hadid, 54, Linda)

Veel
‘Je moet wel veel over aardbeien weten’ (Miss Aardbeiprinses Tjorven van Wauw, 20, Antwerpen. In Linda)

Leuk
‘Als je iemand leuk vindt, vraag je niet hoe oud hij is’ (Bridget Maasland, FabMama)

Onpersoonlijk

‘Ik zit al tien jaar regelmatig bij Matthijs van Nieuwkerk, maar met hem krijg je nooit echt contact. Een app-bericht zal hij nooit sturen. Hij is wat dat betreft onpersoonlijk’ (Peter R de Vries, Story)

Etmaal
‘Nog geen etmaal nadat we op een mooie manier afscheid hebben genomen van mijn moeder, is vanochtend vroeg ook mijn lieve vader vredig ingeslapen. Als een echte gentleman heeft hij zijn vrouw voor laten gaan’ (Peter van der Vorst op Facebook over het overlijden van zijn ouders)