Rob’s Kiosk: Zonnig

Welke glossy laat zich niét door zusje Linda inspireren? Zeer zeker ook het vijf keer per jaar verschijnende Helden(‘oprichters’: Barbara en Frits Barend). Groot op de cover: 41. De 41ste al weer. Lang interview met Wesley Sneijder, twaalf pagina’s waarvan de eerste zeven hoofdzakelijk beeld. Zoals in Linda ook hier: prachtig beeld. Het is het zomernummer, je voelt de zon, veel wit en khaki en beige en knijpende Wesley-ogen. Beetje veel van hetzelfde(Wesley die zich slecht scheert) maar alá. Nergens Yolanthe. Opening van het verhaal: twee pagina’s oneindige woestijn, Wesley op bal, zorgvuldig gestyled, verveling. Quote van het jaar: ‘Het aanbod vanuit Qatar voelde gewoon goed’. Gelukkig komt ook de vraag: ‘De keuze voor Qatar heeft toch ook wel met geld te maken gehad?’ Wesley: ‘Goed geld verdienen is fijn, maar het is nooit de leidraad geweest voor mij’. Oké, ik geloof het. Helden, met als subtitel: bloed, zweet en trainen. Laten we ons concentreren op de tranen. Ook deze keer weer volop, vintage Helden, en alles in een prachtig jasje. Zoals ook bij zus Linda herhaaldelijk blijkt: de geïnterviewde vertelt meer omdat het ‘mooi’ gebracht wordt en door het uiterlijk vertoon wordt ook de inhoud krachtiger. Op 14 mei 2013 werden volleybalster Ingrid Visser en teammanager Lodewijk Severijn vermoord, in Spanje, deze week vijf jaar geleden. Volleybalsters Debby Stam(353 interlands) en Manon Flier(430 interlands) waren teamgenoten maar ook goede vriendinnen van Ingrid. Debby: ‘Wij zijn nu moeder en Ingrid wilde het ook worden. Dat maakt het nog zwaarder’. Manon: ‘Tijdens de bruiloft ging een vlinder op mijn boeket zitten en meteen was het: O, Ingrid is er ook bij’. Verderop: Jackie Groenen, topspeelster tussen de Oranje voetbalvrouwen, maar méer dan een voetbalster. Vraag: Is er iets veranderd nu je een bekende voetbalster bent?’ Jackie: ‘Met Kerst kwam de hele familie bij ons in België slapen. Eén persoon moest op de bank. Ze zeiden allemaal tegelijk: ‘Dat wordt Jackie, want die moet lekker normaal blijven’. Ook Raymond Sluiter: ‘Wanneer houdt het rouwen op? Nooit denk ik, maar je moet de balans zien te vinden. Die was een jaar of vier vijf helemaal zoek. Ik heb poppenkast gespeeld tegenover de mensen om me heen. Ik ging aan de slag met een psychiater’. Paravolleyballer Loek Hendrix(32): ‘In het ziekenhuis vertelden ze dat ik waarschijnlijk een vleesetende bacterie had. Het was wat anders, ze hebben me een chemokuur gegeven terwijl het geen kanker was. Ik heb drie en een halve maand in het ziekenhuis gelegen, ben wel honderd keer geopereerd. Kortom ik ging met een blauwe plek naar de dokter en ben nu paravolleyballer’. En ook nog Jetze Plat, handbiker, paralympisch triatleet die zegt: ‘Nieuwsgierig naar twee normale benen’.

Citaten

Aanrander
‘De dag nadat Trump had gewonnen en Hillary verloor, las ik: vandaag hebben de meisjes in Amerika geleerd dat je als vrouw geen president kunt worden, maar je aanrander wel’(Columniste Asha ten Broeke, Opzij)

Luiers
‘Liefde in tijden van luiers’.(Mooie kop bij een verhaal over je relatie nadat de baby kwam. Tijdschrift Psychologie)

Gehaat
‘Ik denk dat weinig mensen zo specifiek worden gehaat als José Mourinho. Sylvana Simons misschien en vrij specifiek-in mijn geval-Marco Borsato’(Columnist Nico Dijkshoorn, VI)

Kijk
‘Dat ik al aankom als ik naar een boterham kijk’(Karin Bloemen in de rubriek Stom, Linda)

Gemis
‘Minstens tien keer per dag denk ik: dit zou zij nu hebben gedaan. Of: dat zou zij nu hebben gezegd. Dan voel ik het gemis’(Jan Terlouw over zijn overleden vrouw Alexandra, tijdschrift Zin)

Nee
‘Mijn kookboeken staan beeldig gegroepeerd op de koelkast. Eruit koken? Née zeg’(Visagist Leco , tijdschrift Linda)

Scherven
‘Grote voetbalclubs worden allemaal geleid door trainers die snappen hoe televisie werkt. Daarom zitten Gert Jan Verbeek en Louis van Gaal nu met een schoot vol scherven stilletjes uit het raam te kijken’(columnist Nico Dijkshoorn, VI)

KADER

Weesouder?
‘Vooral op het gebied van de familierelaties is er behoefte aan meer woorden dan de taal biedt. Een kind zonder ouders is wees, maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind? Weesouder? Waarom is er geen woord voor de vriend van je overleden man die ook na diens dood met je bevriend blijft? Zou je zo’n geërfde vriend niet een erfvriend kunnen noemen? Wat is een goed woord voor de schoonouders van je kind? Waarom heeft het Nederlands een en hetzelfde woord, neef, voor twee soorten neven: de zoon van je oom en tante en de zoon van je broer of zus. Dezelfde vraag voor nicht, zwager en schoonzus’.(Columnist Guus Middag in Onze Taal)

Gekocht
‘Mijn lippen zijn gekocht, gevuld met 3cc hyaluronzuur onder en boven. Verder heb ik botox in mijn voorhoofd, in mijn kin, onder mijn ogen. Mijn mondhoekjes staan omhoog door fillers, net als mijn gevulde wangen. Daar kun je niet tegenop contouren. Meiden vragen nu al naar de Nikkie-lippen’(You Tube vlogger Nikkie de Jager. Linda)

Sylvie&de mannen
Sylvie Meis en de roddelbladen. Mannen. Scheidingen. Geruchten. Gelukkig zet Story het af en toe op een rij, steeds ge-updated. Overzicht van de duidelijke periode 1997-2015, de laatste jaren worden nog uitgezocht, zijn wat diffuus, de minnaars spreken elkaar tegen. Er is op dit moment bij sprake van een Nederlandse arts(Sander Klieverink). Of niet. Of niet meer. Of wel.
1997-1999: NAC-voetballer Maarten Atmodikoro
2000: acteur Tim Immers
2002: éen nachtje Zlatan Ibrahimovic
2003-2012: Rafael van der Vaart
2010: tussendoortje met Christian Polanc
2010: nachten met Sébastien Jondeau
2012: Balasz Vajta
2013: Guillaume Zarka
2013: tussendoortje Robin Thicke
2013: Jared Moore
2014: Luis Medina Y Abascal
2015: Samuel Deutsch