Rob’s Kiosk: Trainingsbeesten

Het eenmalige blad Triathlon is een special van de Nederlandse Triathlon Bond. Wederom blijkt: over élke trend kun je een mooi informatief blad maken. Het blad wordt gemaakt in samenwerking met de makers van de tijdschriften Runner’s World en Bicycling. Maar ja, Runner’s World: dat is alleen maar hardlopen. Maar ja, Bicycling: dat is alleen maar fietsen. Een stukje runnen, een stukje cyclen, het zijn slechts opstapjes naar de triathlon. De triathlon is het echte werk, deze zomer. Het voorwoord is duidelijk genoeg: ‘Stond voorheen het lopen van een marathon bovenaan de bucketlist, nu is dat de triathlon. Deze special is bedoeld voor beginners en die-hards, voor de usual suspects en de nieuwkomers. Tips voor je eerste triathlon-dag, tips voor het voorkomen van blessureleed. Een ironman in twaalf maanden? Het kan! Wereldkampioen Mario Mola vertelt over zijn mindset en levende legende Rob Barel wordt geportretteerd’(Einde voorwoord). Tour de France wielrenner Laurens ten Dam is mede-hoofdredacteur(er zijn maar liefst vier hoofdredacteuren en toch is het blad onderhoudend) en zegt: ‘Ik dacht altijd dat ik een gigantisch trainingsbeest was, maar toen werd me een spiegel voorgehouden. Ik lag uitgeteld op de bank te rusten na een intensieve training van zes uur toen ik Chris Brands, die zes uur meegetraind had, de voordeur uit zag sluipen. ‘Ga je boodschappen doen?’ vroeg ik. ‘Nee’, zei hij, ‘ik ga naar de atletiekbaan om een uurtje hard te lopen. Het bleek waar te zijn! En zo ging het de hele week door!’ Nog een voorbeeld? Levende legende Rob Barel, Europees kampioen cross triathlon 2008: ‘Tot mijn veertigste kon ik nog wel de strijd met twintigers aan, maar die tijd is nu voorbij. Ouder worden vind ik niet zo heel erg. Het is een mooi excuus om wat langzamer te gaan’.

Het is duidelijk, we hebben het over de overtreffende trap van langdurig fietsen, langdurig zwemmen, langdurig hardlopen. Dat het blad met plezier gemaakt wordt blijkt uit de laatste pagina: ‘Training overgeslagen omdat je bléef lezen? Mooi, dan nu naar buiten om de opgedane kennis toe te passen. Het triathlonseizoen gaat beginnen’. Je bléef lezen en je las: ‘Zo versterk je je quadriceps, zó ontzie je je knie, zó moet je met je armen zwaaien, zó zet je je voeten neer’. Het aardige van de special Triathlon is dat het over de absolute helden uit de sport gaat en tegelijkertijd voor beginners niet betuttelend is. ‘T-day? Dit komt er allemaal op je af, bij je eerste triathlon’(Over licenties, over het inschrijven, over de wissel zwemmen-fietsen bv). Uiteraard komt ook de voeding aan bod: wat te eten tijdens de race  en welke dingen kan ik beter laten staan? Even onthouden: ‘Veel topsporters hanteren de 80/20 regel: 80% van wat ze eten bestaat uit gevarieerde producten, de overige 20% bestaat uit producten die ze vooral lekker vinden. Je hoeft je in principe geen producten te ontzeggen’. Dus helaas, ook dát is geen argument.

—–

 

Citaten

 

Netje
‘Al die moties? Zeventig procent zijn allemaal scheten in een netje’(Tweede Kamerlid Theo Hiddema, FvD, Opzij)

Tijdloos
‘Wij zijn éen en dezelfde, nu, toen, ooit, hier, daar, overal. Wij zijn uitsluitend tijdloos en plaatsloos ZIJN’(Ramana Maharshi in, hoe kan het ook anders, tijdschrift Happinez)

Losers
‘We kijken vaak naar Utopia. Het slechtste van het slechtste; een stel losers bij elkaar. Je kijkt om je te ergeren’(Jack Wouterse, Vara Gids)

Dansen
‘Samen met de tickets zal een week met mij hem zo’n twintigduizend euro kosten. Blijft vervelend dat hij altijd eerst anderhalf uur wil dansen voor hij opgewonden raakt. Maar daarna is hij wel binnen tien minuten klaar’(Escortgirl Amber in tijdschrift Linda)

Oud
‘Héel erg om oud te worden. Straks gaan de kinderen het huis uit. Lijkt me de hel. Nu sta je middenin het leven. Straks kom je op de laatste plaats’(Wendy van Dijk, tijdschrift Wendy)

Hurken
‘Maar de infantilisering van het Journaal vind ik ernstig. Vroeger ging het Journaal op de hurken, maar tegenwoordig gaan ze onder het fundament liggen’(Journalist Frènk van der Linden, Vara-gids)

Migraine
Altijd op de ongelukkigste momenten/Mijn man doet bijna alles thuis/Licht uit, gordijnen dicht, deur op slot/Hang ik als een halvegare in mijn autostoel/Aanvallen van 72 uur/Vrouwen met hoofdpijn, zo’n cliché(Koppen in het blad Linda bij vrouwen met gekmakende hoofdpijn)

KADER

Dóen!
‘Maakt niet uit of je een groep kunt toespreken, je kunt bij Ajax gewoon algemeen directeur worden als je vroeger heel goed kon keepen. Edwin van der Sar heeft de woordenschat van een kind van zes en leidt een beursgenoteerde club. Directeur Marc Overmars verandert tijdens elk interview in een blozende Poolse champignonplukker die er stamelend wat Nederlandse woorden uitgooit. En nu weer Wesley Sneijder die trainer wil worden. Ik verheug me al op dat stemmetje! Heel mijn columnistenhart schreeuwt: dóen!’(columnist Nico Dijkshoorn, VI)

Curieus
‘Een besje van tachtig die niet met een rollator maar met een geweer op de stoep stond. Ze had een herdershond van hier tot ginder en Hitler en Himmler hingen aan de muur. Nou, dan ben je wel even buiten adem hoor, als je daarmee geconfronteerd wordt. Ik vond haar curieus. Dat zoiets bestond! En als strafpleiter maak je natuurlijk een dansje als je zo iemand in je stal krijgt en kan verdedigen’(Tweede Kamerlid Theo Hiddema over de weduwe Rost van Tonningen, Opzij)

 Zeven keer irritant
Het blad Psychologie vroeg zich af: hoeveel irritante types kun je onderscheiden? Zeven
1)De betweter. Hij laat geen kans onbenut om zijn kennis te etaleren.
2)De fysieke grensoverschrijder. Een tante die natte zoenen geeft!
3)Het eeuwige slachtoffer. Heeft elke keer een nieuw verhaal over pech of een ongeluk.
4)De narcistische prater. Elk gesprek gaat over hém.
5)De negatieveling. Heeft altijd iets aan te merken op anderen.
6)De baas. Spreekt vaak gebiedende en neerbuigende taal.
7)De onbetrouwbare. Doet beloftes die hij niet nakomt