Rob’s Kiosk: Verspankeld

Glossy Nouveau heeft de subtitel ‘Voor leuke vrouwen met stijl’. Vroeger was maandblad Nouveau een ander woord voor ‘saai’. Tuttemetutteme. Keurig onberispelijk saai. Niks mis mee, je bent op leeftijd en alsjeblieft: láat mij met m’n theaterabonnement, mijn cruise en mijn hondentrimsalon. Ondertussen is er veel veranderd, Nouveau is versprankeld, nog steeds cruise en trimsalon maar óok op de cover: ‘Seks met je beste vriend’ en ‘Ineens stonden we te zoenen’. En óok acteur Dragan Bakema. Je moet het drie keer herlezen maar dan wordt duidelijk: Dragan was nog bij zijn ex toen zijn huidige Kiki zwanger werd(‘Het begon als een affaire, sms’en, afspraakjes, honderd hotelkamers’). Dragan was op vakantie met zijn vrouw toen Kiki belde dat ze zwanger was. ’Dat knalde rauw op mijn realiteit. En op die van mijn vrouw uiteraard’. Toen het kind geboren was, kwamen verse vader Dragan en zijn begripvolle vrouw vaak bij moeder Kiki op bezoek. Ze zorgden zelfs nog een tijd twee dagen per week voor de baby. Tenslotte werd er toch maar gescheiden en nu woont Dragan met Kiki. Dragan tegen Kiki: ‘Ik vind het fijn dat ik jou pas echt heb leren kennen als váder’. Groot op de cover dé balletdanseres van Nederland: Igone de Jongh. En waar Igone de Jongh is, is haar nieuwe liefde Thijs Römer en is Thijs’ ex Katja Schuurman nooit ver weg.(‘Het gaat goed! Het gaat goed! Het gaat goed!’) Igone: ‘We konden ons niet voorstellen dat we ons leven ooit nog met iemand zouden delen’. Ook mooi, ook inhoudelijk, schrijfster Franca Treur(‘Dorsvloer vol confetti’): ‘Op mijn 27ste wanhoopte ik als lerares Nederlands, op m’n 30ste ging ik fulltime voor de eenzaamheid van het schrijverschap’. De kruidigheid van Nouveau-2018 komt niet alleen van de interviews, ook de mode sprankelt. Jan Taminiau: ‘Ik wil een vrouw optillen, laten vliegen’. En waar Jan is, is Maxima. Natuurlijk vindt hij het een grote eer om voor haar te werken. Vroeger heette het in vrouwenbladen: ‘Zorgeloos naar het strand’. Nu heet het ‘Do The Strand’. Vroeger was wandelen goed voor je, nu ‘Wandelen is Hot’. Vroeger trachtte je als vrouw tijdloos te zijn, nu: ‘We go ageless’. Ook over de bekopping van de shopping is nagedacht. Boven twee pagina’s met modische bloemmotieven: ‘Bloemlezing’. Boven de pagina groengetinte interieurshopping: ‘Groenvoorziening’. Bij twee pagina’s parfum en gloss: ‘Duizendschoon’.

Tja, als je alles wel hebt gehad in je leven als degelijke 50-plus vrouw, en niet wéer over vreemdgaan en spontaan gezoen en 50plus-seks en ageless en hypere Wende Snijders wilt lezen, welk blad blijft er dan nog over? Want ook Nouveau is ondertussen afgevallen.

Citaten
Geur
Gestrest? Vis een shirt van je partner uit de wasmand en ruik er aan. Het helpt! De geur van een vreemde man werkt juist stressverhogend’ (Psychologie)

Onmacht
‘In Amsterdam heersen vriendjespolitiek, list en bedrog, maar bovenal bestuurlijke onkunde en sportieve onmacht’(VI vat de situatie bij Ajax samen)

Bellen
‘Ze viel een keer in voor Mieke. Dan klets je nog eens wat. Dan blijft dat 06-nummer rondslingeren en denk je: kom, laat ik nog eens bellen’ (Hoe Peter de Bie, samen met Mieke van der Weij presentator v/h TrosNieuwsshow, zijn vrouw Dieuwertje Blok leerde kennen, Vara-gids)

Sex
‘Sinds we kinderen hebben besluiten we ’s ochtends dat we die avond seks hebben’(Arie Boomsma, Linda)

Pop
‘Voor mijn moeder was ik een pop’ (Kop boven de reportage ‘Kind van zwakbegaafde ouders’, Psychologie)

Vloeken
‘Het leven is niets meer dan een instortend viaduct en dat jij daar met je fiets een minuut eerder nog onderdoor reed’(–) ‘Het leven is ontzettend vloeken, op Schiphol, omdat je op het nippertje vlucht MH17 hebt gemist’(Nico Dijkshoorn, VI)

Risico
‘Het gaat de laatste tijd vrij goed met mijn moeder maar ik wil niet het risico lopen dat mijn kind voelt wat ik als kind heb gevoeld. Daar ben ik vrij hard in’(Jeroen van Koningsbrugge, tijdschrift JAN)

 

Depressies in cijfers

-1 op de 5 volwassenen heeft ooit in zijn of haar leven een depressie meegemaakt.

-1 op de 20 volwassenen maakte in het afgelopen jaar een depressie mee.

-De gemiddelde duur van een depressie is 6 maanden, 50% herstelt binnen 3 maanden.

-Depressie komt het meest voor bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar.

-In 2016 maakten 1894 mensen in Nederland een einde aan hun leven.

-Depressie komen vaker voor bij lageropgeleiden, alleenstaanden, arbeidsongeschikten en bij mensen met een lager inkomen. (Quest)

Schietschijf
In een en dezelfde week op de schietschijf van mode-commentator Paul Schulten(Story). Over Fockeline Ouwerkerk: ‘Ze had haar gezicht beter moeten afpoederen. En het kapsel is rommelig’. Over Jennifer Hoffman: ‘Verschrikkelijk, die goedkope riem. En waarom van die glamourhakken?’. Over Sanne Langelaar: ‘Ik heb het gevoel dat ik naar een outfit van haar grote zus kijk’. Over Marieke Elsinga: ‘De lengte van de pantalon vind ik belachelijk. Je krijgt er zulke vreemde benen door’. Over Angela Schijf: ‘Dit vind ik onbegrijpelijk. Wat een verschrikkelijke outfit. Bij dit pak zie ik geen voeten en geen hakken. Bovendien zit het jasje waardeloos. Door die veel te lange pijpen lijkt het net alsof ze in een plas bloed staat’. Gelukkig zag Paul Schulten ook Maxima: ‘Die kleur staat haar fantastisch. Ook het materiaal is fantastisch, alles is comfortabel en representatief. Die grote broche vind ik enig. Ze krijgt een dikke tien van mij’.

Winstkansen
We geven er meer geld aan uit dan aan bioscopen, theater, musea en zelfs sport: aan loterijen. Hoogleraar Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht de winstkansen. De beruchtste, en ook de dwingendste, is de PostcodeLoterij. Daar maak je een kans van 1 op 240.000 om de hoofdprijs te winnen. Bij een maandelijkse trekking moet je dan 20.000 jaar lang meedoen en in totaal 2.760.000 euro inleggen. (Tijdschrift Psychologie)