Eerlijk

De honderdste, de vijfhonderdste, de miljoenste. Ronde getallen gebruik je om te zeggen: wat véél. Zoveelste bezoeker, zoveelste druk. Niet-ronde getallen gebruik je om te verbijzonderen. De 17 mooiste boeken van de eeuw, dat is vast een afgewogen lijstje. De 100 mooiste boeken van de eeuw klinkt versleten en willekeurig.

Wat véél: de 100ste CosmoGirl. Het poëzieblad Awater: 10 jaar. Voor een blad over poëzie een eeuwfeest. Modeblad Jackie: 50ste nummer. Groot ’50’ op de cover, want: laat het weten, daar zijn jubilea voor. Volgende week groot feest: de Nederlandse Cosmopolitan bestaat 30 jaar. Ook groot feest in het blad. Deze week de 150ste Dwarsligger, een mijlpaal voor de handige boekjes reeks. Waar snel aan toegevoegd wordt: dit jaar het miljoenste verkochte exemplaar. Wie ben ik dat ik nog geen Dwarsligger in huis heb? AT5 bestaat 20 jaar, al weer een reden om voor gasthoofdredacteuren te kiezen. Viva telt vanaf nu elke week 100 pagina’s en Marie Claire elke maand 200. Ja ja Vogue, wij zijn óók dik. Uitgeverij De Vrijbuiter brengt deze week haar 1000ste kasteelroman uit. Duizend keer op pagina 3 een ontmoeting, op pagina 13 een zoen, op pagina 23 een tongzoen, op pagina 43 naar bed, op pagina 63 raakt het uit, op pagina 73 raakt het aan, spijt, op pagina 153 een huwelijk, soms op een kasteel. Mooi rond getal, 1000, niemand telt na, binnenkort het 5 miljoenste exemplaar, of 10 miljoenste. Als je zolang bestaat is er altijd wel een jubileum te vinden.

Het aprilnummer van maandblad Plus is het 250ste nummer. Plus is voor vijftigplussers, maar dat zijn zoveel bladen: alle grote vrouwenbladen, de omroepbladen, de puzzelbladen. Het verschil is dat Plus er ook eerlijk voor uitkomt, zich niet jonger voordoet dan ze is. In het jubileumnummer tel ik naast good old Tena Lady, viér trapliftpagina’s en drie pagina s met sta-op-fauteuils. Prima! Thuis vrijblijvend proefzitten? Wij komen langs! Traplift huren? Ook dat kan. Hoofdprijs puzzel: elektrische fiets. Het grootste maandblad van Nederland (in ronde getallen: oplage 300.000, bereik 1.000.000 lezers) viert feest. Op de cover de items: leeftijdsdiscriminatie, weg met de wachtlijsten, kleinkind in huis. Helemaal lezersgroep. Voor veel andere vrouwenbladen geldt: wolf in schaapskleren. Nee: wolf in lammetjeskleren. Je jonger voordoen dan je lezersgroep is. Dartel doen voor AOW’ers. Veel vrouwenbladen schminken zich elke week twintig jaar jonger. Veel vrouwenbladen zitten onder de botox. Plus niet. Plus zegt gewoon, met trots, dit zijn onze columnisten: Koos Postema (bijna 80), Ria Bremer (plus 70), Trudy Kunz (min 70), Wouter Klootwijk (65). Plus zegt gewoon: wij interviewen Rik Felderhof (min 70). Plus heeft het over Mient Jan Faber (71). In Plus vertelt Cor Hofstra (65) over Bob Dylan (72) en Mieke van Haren (78) over de grote schoonmaak. En Romke van de Kaa (min 70) weet nog steeds het meest van tuinieren. De kracht van Plus is: niet joliger doen dan de lezeressengroep is. Niet aan de rekstok gaan hangen, gewoon lekker een stukkie wandelen. Plus is informatief en serieus in een corduroy lay-out. Ook Plus kondigt een seksenquête aan: foto van enthousiast stel, zij de benen krachtig om hem heen, maar beiden met alle kleren aan.

Nog een laatste rond getal. Ik tel de leeftijden op van de vijf columnisten en de acht mensen die in Plus in het jubileumnummer aan het woord komen.
Dertien personen bij elkaar 800 jaar.
Dat is het succes van jubilaris Plus: achthonderd jaar levenservaring. Voorlichting van rimpel tot rimpel.
Zonder marketingbotox.