Rob’s Kiosk: Waar/niet waar

AllerhandeVan Albert Heijn tot Deen, van Deka tot Dirk tot Lidl tot Plus, en dan vergeet ik er vast nog een: elke maand een (gratis) culinair blad in het supermarktschap, soms zo inspiratievol en creatief dat je geen gewoon culi-tijdschrift meer hoeft te kopen. Op afstand het interessantst: AllerHande van Albert Heijn, 184 pagina’s dik, maar dat niet alleen, niet alleen kwántiteit. Je merkt aan alles dat het door bladenmakers gemaakt wordt, je merkt ook dat er met -tig keer zoveel mensen aan wordt gewerkt dan bij de zusjes van Dirk cs. Thema: ‘Groente Revolutie. Zit jij al op de 250 gram per dag?’ Het is voorjaar, dus een compleet themanummer over groentes. Met nuttige rubrieken en veel persoonlijke ideeën. Bijvoorbeeld de rubriek ‘Onder de 3 euro op chic’. Voor twee euro en nog wat ‘Salade Nicoise met krieltjes en tonijn’. Voor bijna 3 euro ‘Pasta carbonara met courgette en asperges’. Ook de reportage ‘In 15 minuten klaar, gemak uit een (groentenmix) zak’. Alles afgewisseld met de persoonlijke rubrieken van foodblogger Ella Mills, vegetarier Merlijn en wijnexpert Spike Huisman. De reportage ‘Groenten kunnen vaker dan je denkt’: vijftien originele groentemomentjes, verspreid over de hele dag. Ja, zo kom je wel aan de 250 gram! Altijd goed dus waarom ook niet: de groenten top-10 van Nederland. Al sinds de uitvinding van ‘groente’ handhaaft bloemkool zich. Op tien pagina’s van sperziebonen tot bietjes tot spinazie tot witlof. En natuurlijk bij elke groente de goede combi’s, de ideeën liggen voor het opscheppen. Eén idee: andijvie meebakken in een omelet met champignons. En bij het ontbijt al groenten? Huiver niet, trendspotter Naresh wijst de weg. Meteen al op pagina 5, nog vóor de inhoudspagina zet de rubriek Waar/Niet waar de toon.

Groente duur? Niet waar, als je slim inkoopt is groente zelfs het goedkoopste onderdeel van de maaltijd. Diepvries is heel betaalbaar en ga vooral voor seizoengroenten van eigen bodem! Groente saai? Niet waar, broccoli-met-niks kan inderdaad best een beetje saai zijn, maar met wat olijfolie en amandelschaafsel en geitenkaas til je ‘m naar een hoger niveau. En trouwens, van courgette bestaat tegenwoordig kant-en-klare spaghetti: courgetti. De kids lusten op groentegebied niks? Niet waar. Verstop groente in pasta saus, pureer ze in een soep of verrijk ze met noten. En snackgroenten gaan er vaak prima in met een dipje. Groenten moeilijk te bereiden? Niet waar. Gebruik de groenterijke recepten en durf te experimenteren.

En wat is dan wél waar? We eten gemiddeld 127 gram groente per dag. Het voedingscentrum adviseert 250 gram.(Kortom, lees vooral deze Allerhande) En ook waar: de klimaatbelasting van een kilo runderbiefstuk is 30 keer groter dan die van een kilo sperziebonen. (Lees de volgende Allerhande voor de lekkerste vleesgerechten)

Citaten

Stylist Bastiaan van Schaik viel 55 kilo af, door gastric bypass, maagverkleining. Annet Malherbe verloor 40 kilo. Hanneke Groenteman werd 43 kilo lichter. Sonja Silva (Penosa) raakte meer dan 50 kilo kwijt (Party)
‘Joost Zwagerman. Zijn oude huis ligt op mijn dagelijkse route. Het is fijn dat hij zo in gedachten even langs komt’ (Bram Bakker, Psychologie)
‘Bij Regi Blinker (voetbalcommentator, red) denken mensen dat hij niets boeiends vertelt, omdat hij klinkt als clowntje Kobus. Ik kijk nog liever naar twaalf seizoenen Bassie en Adriaan’ (Nico Dijkshoorn, VI)
‘Irene Moors, die leert het nooit. Zwarte skybroek met roestkleurig jasje! De mouwen te kort, de voering komt zelfs uit het jasje’ (Modestylist Vincent Frederiks, Privé)
‘Matthijs is een zenuwpees. Als hij op de fiets een brug tegenkomt, keert hij en fietst 8 kilometer om’ (Vriend Mark van de Heuvel over Matthijs van Nieuwkerk, tijdschrift Zus)
‘Ik zou niet die BN’er willen zijn die billen moet likken om bekend te blijven’ (Lil’ Kleine, &C)