Rob’s Kiosk: Meghan boven

Bij supermarkt DIRK kun je tijdschriften kopen, maar vooral ook tijdschriften gratis meenemen. Natuurlijk het onopvallende dertien-in-dozijn-tijdschrift met recepten, aanbiedingen, de állerbeste wijnen van Nederland en kijk eens voor hoe weinig geld je al gezond kunt koken, en ook nog voor het hele gezin. En altijd iemand die spontaan zegt: ‘Zonder DIRK kan ik mij geen leven voorstellen’. Ook gratis: het blad ‘Ditjes en Datjes’. Met heel veel ditjes en datjes en datjes en ditjes die stukjes voor stukjes lezenswaardig zijn. Een ratjetoetjes-formule die het succes van het blad niet in de weg staat. Maar het kan niet op in het tijdschriftenrek bij de Dirk-kassa. Gratis receptenblad, gratis ditje, gratis datje en bovenal vier keer per jaar gratis het blad ‘Oranje Boven’(96 pagina’s). Over koningshuizen en niet alleen over ons Oranje. Op de lentecover natuurlijk Prins Harry(oranje boven, grapte de kapper) en zijn Amerikaanse prinses Meghan. Op 19 mei wordt er getrouwd dus Oranje Boven gaat al op de cover helemaal los. ‘Droomhuwelijk’. ‘Boordevol met vorstelijk nieuws’. ‘Huwelijk van het Jaar’. ‘Stapelverliefd’. Tussen de advertenties voor Koopmans Kokosmakronen en Koopmans Bananenbrood, tussen de scherpe aanbieding voor Duo Penotti, de vernieuwde Heads and Shoulders(‘Eindelijk roosvrij haar’) en Johma’s gevuld-eitje-salade(‘De lekkerste salades komen oet Twente’) heel veel héel veel Harry en Meghan in de aanbieding. Dirk heeft gelijk: Nederlanders lusten er wel pap van en zeker de hardcore shoppers van zijn volkssupermarkt. Hoofdredacteur Jan-Kees Emmer(Jan-Kees te groot in beeld) zegt het in zijn voorwoord: ‘Een goede monarchie blijft zich vernieuwen. Meghan, dochter van een blanke vader en een donkere moeder, is een kind van haar tijd. Dat ze al een keer eerder getrouwd was, zal even slikken zijn geweest voor koningin Elizabeth. Dat was in de jaren dertig wel anders. Toen moest de oom van Elizabeth nog aftreden vanwege zíjn Amerikaanse prinses’.

Bladen als Ditjes en Datjes en Oranje Boven leren me keer op keer éen ding: schuw het voordehandliggende niet. Doe maar gewoon dan ben je als blad al interessant genoeg(Ik hoor het de heer Dirk van den Broek zeggen, staande tussen de kiloknallers voorgebakken friet). Gewoon zeggen dat Meghan in gewaagde scenes speelde, gewoon een reportage brengen onder de titel ‘Daar komt de bruid’. Zij gingen Meghan voor: trouwfoto van Maxima, van Diana, prinses Margriet, prinses Beatrix. Trek de la maar open en de ideeën en foto’s rollen op de grond. Column Jeroen Snel! De bruidskinderen van Charles en Diana! Een Engels recept! Die ándere Amerikaanse prinsessen! Net na ‘Nieuw, zoet friet van Aviko’ zien we de huwelijksmaskers van Harry en Meghan. Net na ‘Verras met TexMex(Tortilla original)’ een Meghan-kussen in de aanbieding. Ja, Meghan bij jou in bed. Of bestel de koninklijke Harry-mok, alles te vinden na ‘Lekker Hollands, met de bonen erbij van HAK’. Zelfs in de Willem en Max-strip gaat het over Meghan.

En wat vinden we de volgende keer in Oranje Boven? Een uitgebreide reportage over het huwelijk van Harry en Meghan. Want Dirk weet: men lust er wel pap van. Tweeliterpakken vol. 

CITATEN
Hijgerig
‘Zoals op dat feest na de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring, waar een gerenommeerde tv-journalist van de NPO mij hijgerig vroeg te bemiddelen bij een kennismaking met een sexy reality-ster. Ze verdwenen inderdaad samen in de nacht’(Guido den Aantrekker, hoofdredacteur Story)

Niet
‘Zelf zie ik huizenhoog op tegen de overgang. Ik. Wil. Het. Niet.’(Wendy van Dijk, tijdschrift Wendy)

Gaap
‘Gáaap!’(Tijdschrift Opzij over het feministisch gehalte van Laura Bush, vrouw van ex-president George Bush)

Nakie
‘Dat boeit me geen ene moer. Ploeggenoot Wout Weghorst loopt in z’n nakie voor de warming-up door de kleedkamer, maar we laten hem lekker zijn ding doen’(AZ-voetballer Guus Til over bijgeloof, VI)

Ook
‘Maar ook Silvio Berlusconi was een lul. Met zijn seksfeesten, zijn minderjarige modellen, zijn kwalificaties van Angela ‘onneukbare kont’ Merkel’(Sheila Sitalsing over Donald Trump, Opzij)

Tenen
‘Ooit had ik twee gebroken tenen, maar daarmee trainde je gewoon. Trok je schoenen aan van twee maten groter. Maar dan ging bij de eerste de beste bal Theo Laseroms op die tenen staan’(Willem van Hanegem, VI)

Moe
‘Ik heb nooit een baan gehad. Meteen na school maakten we onze eerste lp. Niemand van de Frank Boeijen Groep kreeg kinderen. Alles heeft een prijs. Toen het succes kwam, waren we zó moe. Drank, drugs, ’s nachts leven’(Frank Boeijen, tijdschrift Wendy)

KADER
Plakband
Ook voormalig bondscoach Marco van Basten had zo zijn technieken, zelfs nog wat sluwer van aard. Marco maakte er gewoonte van om, nadat hij zijn spelers in het spelershotel ’s avonds naar hun kamer had gestuurd, met zijn assistenten hotelgangen af te gaan en aan de bovenkant van de deuren een plakbandje te bevestigen. ’s Ochtends in alle vroegte maakte de voormalige topspits dat rondje opnieuw, uiteraard om te zien welke spelers tegen de afspraken in hun kamer hadden verlaten’(Hoe hou je als bondscoach je spelers in de gaten? Story)

Dwang
Wat gaat er om in het hoofd van iemand die twee dagen blijft zoeken naar een weggegooid stukje plakband? In maandblad Psychologie het verhaal ‘Leven met een dwangstoornis’. Psychiater Menno Oosterhof(Zelf heeft hij ook ‘dwang’): ‘Dwang is net zoiets als jeuk. Als het echt erg is, blijf je er aan denken en móet je krabben’. Hij zet de meest voorkomende vormen van ‘dwang’ op een rij.
-Smetvrees
-Niets kunnen weggooien
-Drang om te tellen
-Indringende voorstellingen van weerzinwekkend gedrag
-Controlezucht(Bijvoorbeeld terugrijden om te zien of je écht niemand hebt aangereden)

Terecht?
Nederland importeerde in 2016 voor 433 miljoen euro aan avocado’s. Tien jaar eerder was dat nog 96 miljoen euro. In totaal eten Nederlanders jaarlijks 39 miljoen kilo avocado. De vrucht is populair door zijn gezonde image, maar het is de vraag hoe terecht dat is. In 100 gram avocado zit 18 gram vet en 180 kilocalorieën’(Elsevier)